Kesihatan

Senarai Penyembuh Kurap Asli: Dari Kunyit hingga Minyak Kelapa

Ubat kurap semula jadi mudah diperoleh dan boleh digunakan secara bebas di rumah. Walaupun namanya, kurap sebenarnya tidak disebabkan oleh cacing hidup atau parasit. Sebaliknya, ia adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh sejenis kulat.

Kurap biasanya menyebabkan tompok merah, bersisik, dan gatal pada kulit, menyebabkan rasa tidak selesa. Baiklah, untuk mengurangkan rasa tidak selesa ini, mari kita lihat beberapa ubat kurap semula jadi berikut.

Baca juga: Manfaat Daun Sage, Menjaga Kesihatan Mulut untuk Mencegah Keradangan

Apakah ubat kurap semula jadi yang perlu anda ketahui?

Dilaporkan dari Medical News Today, kurap disebabkan oleh kulat Tinea yang sangat menular. Sesiapa sahaja boleh mendapat kurap, walaupun sebilangan orang lebih mudah terdedah daripada yang lain seperti orang yang mempunyai imuniti dan anak kecil.

Gejala kurap dalam bentuk gatal dapat dirasakan di pelbagai kawasan badan, termasuk pangkal paha. Walaupun terdapat banyak ubat untuk merawat jangkitan yis ini, terdapat beberapa jenis rawatan dengan bahan semula jadi, seperti berikut:

Sabun dan air

Untuk mengelakkan kurap merebak atau menjangkiti bahagian tubuh yang lain, penting untuk menjaga kebersihan kulit. Cara menjaga kebersihan kulit adalah dengan membilas jangkitan dengan sabun dan air suam sekali atau dua kali sehari.

Keringkan kawasan dengan bersih setelah dibilas kerana kelembapan memudahkan penyebaran acuan. Sentiasa bersihkan kulit dengan cara ini sebelum menggunakan ubat semula jadi yang lain.

Bawang putih

Salah satu ubat semula jadi untuk kurap yang boleh digunakan adalah bawang putih. Perlu diingat, bawang sering digunakan untuk merawat jangkitan. Tidak ada kajian pasti mengenai kesan bawang putih pada kurap, tetapi bahan semula jadi ini terbukti berkesan untuk jenis kulat lain.

Untuk menggunakan bawang putih sebagai rawatan, buat pasta cengkih yang dihancurkan dan tambahkan sedikit zaitun atau minyak kelapa. Sapukan lapisan nipis pasta ke kulit yang dijangkiti dan tutup dengan kain kasa. Biarkan selama 2 jam dan kemudian bilas.

epal sider cuka

Cuka sari apel mempunyai sifat antijamur yang kuat menjadikannya sesuai untuk digunakan sebagai ubat kurap semula jadi. Untuk menggunakannya, rendam bebola kapas dalam cuka sari apel murni dan gosokkannya pada kulit yang dijangkiti. Lakukan tiga kali sehari untuk hasil yang maksimum.

Minyak pokok teh

Orang Asli Australia secara konvensional menggunakan minyak pokok teh sebagai antijamur dan antibakteria. Oleh itu, buat masa ini minyak pokok teh cukup popular dan berkesan dalam merawat kurap.

Sapukan minyak pokok teh terus ke kawasan yang terkena dua atau tiga kali menggunakan swab kapas. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda boleh mencairkan minyak pokok teh dengan minyak pembawa, seperti minyak kelapa.

Minyak kelapa

Satu lagi ubat kurap semula jadi yang boleh digunakan adalah minyak kelapa. Asid lemak tertentu yang terdapat dalam minyak kelapa diketahui dapat membantu membunuh sel-sel kulat dengan merosakkan membran sel mereka.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak kelapa adalah ubat yang berkesan untuk orang dengan jangkitan kulit ringan hingga sederhana. Gunakan untuk merawat kurap dengan menggunakan minyak kelapa cair pada kulit yang dijangkiti tiga kali sehari.

Kunyit

Kunyit mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk sifat antibakteria dan anti-radang. Oleh itu, kunyit adalah antikulat yang berkesan dalam menghalang pertumbuhan kulat yang menyebabkan kurap.

Untuk aplikasi topikal, campurkan kunyit segar dengan sedikit air dan kacau sehingga membentuk pes. Sapukan pada kulit yang dijangkiti dan biarkan hingga kering. Biarkan pes kering sendiri sebelum disapu atau dibilas dengan air.

Lidah Buaya

Aloe vera telah lama digunakan sebagai ubat semula jadi untuk merawat jangkitan bakteria dan jamur, termasuk kurap. Ubat kurap semula jadi ini dapat membantu melegakan gejala gatal, keradangan, dan ketidakselesaan.

Sapukan gel dari tanaman lidah buaya pada kulit yang terkena jangkitan kulat yang menyebabkan kurap tiga atau empat kali sehari. Gel ini juga mempunyai sifat penyejukan sehingga dapat melegakan kulit gatal dan bengkak.

Minyak oregano

Minyak pati Oregano mungkin antijamur yang lebih kuat daripada produk komersial lain. Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak oregano dapat menghentikan pertumbuhan jamur Candida albicans, termasuk jamur yang menyebabkan kurap.

Cara membuat ubat kurap semula jadi ini adalah mencampurkan beberapa tetes dengan minyak pembawa, seperti minyak zaitun dan minyak kelapa. Sapukan pada kawasan yang dijangkiti tiga kali sehari.

Baca juga: Overdosis Antibiotik: Gejala dan Bahaya yang Berisiko Berlaku

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!