Kesihatan

Bahaya Pengguguran: Risiko dan Kesan Sampingan Prosedur Tidak Selamat untuk Wanita

Melakukan pengguguran atau pengguguran bukan keputusan yang mudah, mesti ada banyak alasan dan pertimbangan mengapa ia mesti dilakukan. Terdapat banyak kesan buruk yang dialami wanita, terutamanya jika mereka tidak mengetahui bahaya pengguguran dan dilakukan secara sembarangan.

Perkara yang paling penting sebelum memutuskan untuk melakukan pengguguran, adalah mengetahui risikonya.

Lebih-lebih lagi, jika pengguguran dilakukan tanpa bantuan kakitangan perubatan profesional, ia boleh memberi kesan negatif terhadap keadaan kesihatan fizikal wanita, secara psikologi, dan dalam keadaan terburuk boleh mengakibatkan kematian.

Bahaya pengguguran jika dilakukan secara cuai

Dilaporkan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pengguguran dikategorikan sebagai tidak selamat jika dilakukan oleh mereka yang tidak mempunyai pengetahuan atau kemahiran perubatan yang mencukupi dan tepat, serta tidak mempunyai kemudahan perubatan yang memenuhi standard kesihatan.

Akibatnya, risiko dan bahaya pengguguran tanpa pandang bulu boleh menyebabkan kematian wanita.

WHO juga menyatakan bahawa di negara-negara membangun amalan pengguguran tidak selamat adalah perkara biasa. Lebih daripada separuh daripada jumlah pengguguran tidak selamat di seluruh dunia juga berlaku di Asia. Sebilangan besar pengguguran yang tidak selamat ini mengalami kehamilan yang tidak diingini.

Pendidikan seksualiti yang komprehensif, pencegahan kehamilan yang tidak diingini melalui penggunaan alat kontrasepsi yang berkesan, dan peruntukan mengenai pengguguran yang selamat dan sah sangat penting.

Beberapa perkara yang dapat dialami setelah pengguguran

1. Pendarahan selepas pengguguran

Ramai wanita akan mengalami pendarahan setelah melakukan pengguguran. Dalam tempoh ini, anda mungkin mengalami pendarahan selama beberapa hari, dengan bintik ringan hingga berat.

Pendarahan berat sebagai akibat pengguguran, biasanya disertai demam tinggi. Beberapa tanda pendarahan berat selepas pengguguran adalah adanya bekuan darah yang lebih besar daripada bola golf.

Ia boleh bertahan selama 2 jam atau lebih. Oleh itu, perlu sentiasa menukar pad lebih daripada 2 kali dalam satu jam.

Oleh itu, adalah mustahak untuk menjangkakan perkara ini, supaya pengguguran dilakukan oleh pasukan perubatan, dan untuk mengelakkan perkara lain yang lebih berbahaya.

2. Jangkitan selepas pengguguran

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh dikategorikan sebagai ringan selepas pengguguran, biasanya termasuk:

  • Kejang perut
  • Pening dan muntah
  • Payudara menyakitkan
  • Mengalami keletihan

Kadang kala pengguguran juga boleh menyebabkan komplikasi serius. Salah satu komplikasi yang paling biasa adalah jangkitan. Ini boleh disebabkan oleh pengguguran yang tidak lengkap atau pendedahan bakteria pada vagina.

Jangkitan berlaku kerana serviks melebar semasa proses pengguguran dan disebabkan oleh ubat pengguguran. Ini menyebabkan bakteria dari luar masuk dengan mudah ke dalam badan, mencetuskan jangkitan pada rahim, tiub fallopio, dan pelvis.

Gejala jangkitan ini biasanya adalah keputihan, demam, dan sakit pada pelvis yang sangat berbau.

3. Mengalami sepsis

Sepsis, atau keracunan darah, adalah komplikasi jangkitan atau kecederaan yang berpotensi mengancam nyawa. Dalam beberapa kes pengguguran, jangkitan kekal di rahim. Walau bagaimanapun, dalam kes yang lebih teruk, jangkitan bakteria dapat memasuki aliran darah dan menyebar ke seluruh badan.

Perkara yang perlu diperhatikan setelah melakukan pengguguran dan mengalami gejala sepsis, biasanya dicirikan oleh:

  • Suhu badan tinggi, boleh melebihi 38 darjah Celsius, atau bahkan sangat rendah
  • Anggota badan seperti tangan dan kaki menjadi pucat, terasa sejuk, dan menggigil
  • Rasa keliru dan gelisah
  • Rasa sesak nafas

4. Kesan psikologi

Bukan hanya akibat fizikal, wanita yang melakukan pengguguran juga dapat mengalami gangguan psikologi. Beberapa perkara yang dialami mungkin merasa bersalah, atau juga kegelisahan.

Sebilangan wanita yang mengalami pengguguran kebanyakannya akan mengalami kesedihan. Tidak jarang mereka yang mengalami pengguguran juga merasa tertekan. Suasana psikologi yang tidak sihat juga berpotensi mengganggu keadaan kesihatan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!