Kesihatan

Kelebihan Vitamin A, Bukan Hanya Menjaga Kesihatan Mata

Vitamin A adalah salah satu nutrien yang diperlukan oleh tubuh, kerana mempunyai pelbagai khasiat. Namun, manfaat vitamin A bukan hanya untuk kesihatan mata, anda tahu.

Tetapi tahukah anda bahawa vitamin A mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh? Bagi anda yang tidak tahu, berikut adalah penjelasan lengkap.

Khasiat vitamin A untuk badan

Vitamin A adalah vitamin larut lemak. Setiap orang memerlukannya untuk mengekalkan fungsi badan. Dengan catatan, jika dikonsumsi sesuai dengan dos yang disarankan.

mengikut Institut Kesihatan Nasional, dos vitamin A harian untuk wanita dewasa ialah 700 mcg, untuk lelaki dewasa 900 mcg. Sementara kanak-kanak dan remaja memerlukan sekitar 300 hingga mcg vitamin A setiap hari.

Dengan dos yang tepat, vitamin A akan diproses di dalam badan dan akan berperanan dalam pertumbuhan sel. Dari hasil pemprosesan dalam badan, vitamin A akan menghasilkan pelbagai kebaikan, iaitu:

Menjaga kesihatan mata

Seperti disebutkan sebelumnya, manfaat vitamin A yang paling terkenal adalah menjaga kesihatan mata.

Tambahan pula, vitamin A dapat menjaga kesihatan mata seseorang dari penurunan kemampuan untuk melihat kerana usia. Keadaan ini dikenali sebagai Degenerasi Makula yang berkaitan dengan usia (AMD).

Secara sederhana, AMD adalah keadaan di mana makula, salah satu kawasan mata di belakang retina, menurun. Sekiranya terdapat penurunan fungsi makula, ia akan mempengaruhi kemampuan seseorang untuk melihat, terutama kemampuan untuk melihat secara fokus.

AMD yang dialami oleh seseorang dari masa ke masa boleh menyebabkan kebutaan. Oleh itu, vitamin A berperanan dalam mencegah masalah ini.

Satu kajian menunjukkan bahawa orang berusia lebih dari 50 tahun dan mengalami penurunan penglihatan bertambah baik setelah diberi makanan tambahan, termasuk beta karoten. Beta karotena adalah bentuk awal vitamin A yang terdapat pada sayur-sayuran.

Selain AMD, vitamin A diperlukan oleh mata untuk mengelakkan kebutaan malam, atau dalam istilah perubatan disebut nyctalopia. Kekurangan vitamin A adalah penyebab kebutaan malam yang paling biasa. Walaupun ia boleh disebabkan oleh faktor lain seperti katarak atau glaukoma.

Mencegah barah

Orang yang makan banyak makanan yang mengandungi beta karoten mempunyai risiko lebih rendah terkena barah. Dua daripadanya adalah barah paru-paru dan barah prostat.

Malangnya, kajian lebih lanjut masih diperlukan. Untuk menentukan peranan suplemen vitamin A atau beta karoten dari segi mengurangkan kemungkinan kematian akibat barah.

Sebaliknya, beberapa kajian menunjukkan bahawa perokok yang menggunakan beta karoten berisiko menghidap barah paru-paru.

Di sebalik kelebihan dan kekurangan kelebihan vitamin A terhadap barah, vitamin A masih diperlukan oleh tubuh.

Vitamin A atau beta karoten dari sayur-sayuran penting untuk kesihatan dan berperanan dalam pembahagian sel yang sihat.

Baik untuk sistem ketahanan badan

Vitamin A dalam badan berperanan mengatasi bakteria atau jangkitan pada beberapa bahagian badan. Sebahagian daripadanya terdapat pada lapisan mata, paru-paru, usus dan alat kelamin.

Vitamin A juga berperanan dalam penghasilan sel darah putih, dan menyokong fungsi sel darah putih. Di mana sel darah putih bertanggungjawab untuk memerangi pelbagai jangkitan atau penyakit. Tugas ini menjadi sebahagian daripada sistem imun atau sistem imun.

Kekurangan pengambilan vitamin A akan menjadikan seseorang terdedah kepada penyakit atau jangkitan. Atau membuat seseorang pulih lebih lama apabila diserang penyakit.

Di beberapa negara, pengambilan vitamin A terbukti dapat mengurangkan risiko kematian akibat sejumlah penyakit seperti malaria.

Menjaga kesihatan kulit

Salah satu masalah kulit yang dapat diatasi dengan vitamin A adalah jerawat. Jerawat yang dapat dirawat tidak hanya muncul di wajah tetapi juga di kawasan kulit yang lain, seperti di bahagian dada atau punggung.

Jerawat berlaku kerana kelenjar minyak yang tersumbat kerana penumpukan minyak dan kulit mati. Dalam banyak kes, jerawat menyebabkan keradangan pada kulit.

Selain menjadikan kulit kelihatan merah dan seperti jeragat, jerawat sering menyebabkan kesakitan dan membuat orang yang mengalaminya kurang yakin.

Dan jerawat sering terjadi pada orang yang kekurangan pengambilan vitamin A. Oleh itu, beberapa ubat jerawat yang mengandungi vitamin A mudah didapati dan sering diresepkan oleh doktor.

Ubat yang diberikan, selain memperbaiki keadaan radang pada kulit, juga digunakan untuk membebaskan kelenjar yang tersumbat.

Salah satu ubat tersebut ialah isotretinoin. Walau bagaimanapun, ubat ini mesti digunakan dengan preskripsi doktor kerana boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius jika digunakan tanpa pengawasan perubatan.

Menjaga kesihatan tulang

Kalsium, vitamin D dan protein adalah nutrien yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan tulang. Tetapi manfaat vitamin A juga berperanan dalam kesihatan tulang.

Orang yang mempunyai tahap rendah vitamin A mempunyai risiko patah tulang yang lebih tinggi daripada orang yang mengambil vitamin A.

Di samping itu, baru-baru ini juga didapati bahawa orang yang mendapat cukup pengambilan vitamin A mempunyai kadar risiko 6 peratus lebih rendah daripada yang lain.

Tetapi perlu diingat, bahawa vitamin A bukan satu-satunya penentu kesihatan tulang. Terdapat nutrien lain yang juga berperanan dalam kesihatan tulang, terutama vitamin D.

Penyelidikan saintifik juga masih perlu dikembangkan untuk mengetahui secara lebih terperinci mengenai manfaat vitamin A dalam menjaga kesihatan tulang.

Baik untuk sistem pembiakan

Vitamin A mempunyai kebaikan menjaga kesihatan sistem pembiakan. Ini berlaku untuk wanita dan lelaki.

Pada lelaki, vitamin A berperanan dalam perkembangan sperma. Semasa pada wanita, vitamin A berperanan menyokong kesihatan telur.

Baik untuk wanita hamil

Pada wanita, vitamin A tidak hanya dapat menjaga kesihatan sistem pembiakan. Tetapi ia juga diperlukan semasa kehamilan.

Pada wanita hamil, vitamin A berperanan penting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Vitamin membantu mengembangkan pelbagai organ dan struktur janin.

Organ ini merangkumi kerangka, jantung, ginjal, mata, paru-paru dan pankreas. Vitamin A juga berperanan dalam pembentukan sistem saraf pada janin.

Mengurangkan risiko kematian akibat campak

Makanan tambahan vitamin A disyorkan untuk kanak-kanak dengan campak, yang berisiko tinggi kekurangan vitamin A.

Dalam satu artikel Mayoclinic.org menyebutkan bahawa penyelidikan menunjukkan suplemen dapat mengurangkan kematian akibat campak.

Risiko mengambil terlalu banyak vitamin A

Walaupun mempunyai banyak manfaat, ingatlah bahawa anda mesti mengambil vitamin A sesuai dengan dos yang disyorkan. Kerana pengambilan vitamin A yang berlebihan dalam badan juga tidak baik.

Vitamin A adalah sejenis vitamin larut lemak dan setelah diproses, vitamin A akan disimpan di dalam badan.

Sekiranya jumlahnya terlalu banyak di dalam badan juga tidak baik dan akan menjadi racun.

Seseorang yang mempunyai kelebihan vitamin A boleh mengalami beberapa gejala seperti:

  • Mual.
  • Sakit kepala.
  • pening.
  • Menyakitkan.
  • Lemah dalam tulang.
  • Kuku rapuh.
  • Keguguran rambut.
  • Iritasi kulit.
  • Gangguan jantung.

Sementara itu, kelebihan vitamin A pada wanita hamil juga boleh menyebabkan pelbagai perkara. Salah satunya ialah kecacatan kelahiran pada bayi.

Kami mengesyorkan agar anda berjumpa dengan pakar obstetrik anda mengenai dos yang sesuai untuk keadaan wanita hamil. Ini mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku semasa kehamilan.

Walaupun mungkin berlaku, kelebihan vitamin A cenderung dialami pada mereka yang mengambil vitamin A dalam bentuk suplemen.

Orang yang mengonsumsi vitamin A dari sumber semula jadi seperti sayur-sayuran, cenderung tidak mempunyai kelebihan vitamin A.

Perkara lain yang perlu diperhatikan ialah vitamin A boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan tertentu. Sekiranya anda menggunakan ubat dan mengambil ubat yang diresepkan, anda harus berjumpa sekiranya anda juga ingin mengambil makanan tambahan vitamin A.

Lebih baik mendapatkan vitamin A dari sumber semula jadi. Contohnya dari sayur-sayuran seperti brokoli, wortel, bayam atau kangkung. Bisa juga dari buah-buahan seperti tembikai, betik, jambu biji atau mangga.

Vitamin A juga boleh diperoleh dari sumber makanan haiwan seperti telur, susu, keju, salmon atau daging.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai vitamin A yang berkaitan dengan keadaan kesihatan, anda boleh berjumpa doktor.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!