Kesihatan

Bahaya Douche Vagina, Dari Jangkitan hingga Kesukaran Mengandung!

Bahaya douche faraj boleh menyebabkan pelbagai keadaan kesihatan yang serius yang berkaitan dengan organ kelamin wanita. Oleh itu, pastikan anda mempertimbangkan kesan sampingan sebelum menggunakannya.

Walaupun ada risikonya, pembersihan vagina mempunyai banyak faedah, salah satunya adalah menghilangkan bau yang tidak menyenangkan. Baiklah, untuk mengetahui bahaya penyakit vagina, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Sekiranya Warga Emas Mengonsumsi Susu? Apakah Dos Maksimum?

Apa itu douching faraj?

Melaporkan dari Womenshealth.gov, douching adalah proses mencuci atau membersihkan bahagian dalam faraj dengan air atau campuran cecair lain. Douching berbeza dengan mencuci bahagian luar faraj ketika membuang air kecil atau mandi.

Membilas bahagian luar faraj dengan air suam tidak akan menyebabkan masalah serius. Namun, ketika mencuci atau membersihkan bahagian dalam faraj boleh mencetuskan kemunculan keadaan kesihatan yang cukup berbahaya.

Biasanya, pembersihan dilakukan oleh hampir satu daripada lima wanita di Amerika Syarikat yang berumur antara 15 hingga 44 tahun. Perlu diingat, kebanyakan doktor mengesyorkan agar wanita tidak mencuci badan.

Douching dapat mengubah keseimbangan flora atau bakteria vagina yang hidup di alat kelamin wanita dan mengubah keasidan semula jadi pada vagina yang sihat. Faraj yang sihat mempunyai bakteria baik dan berbahaya.

Dengan keseimbangan bakteria, ia dapat membantu mengekalkan persekitaran yang berasid. Mempunyai persekitaran vagina yang berasid dapat melindungi vagina dari jangkitan atau kerengsaan. Oleh kerana itu, douching boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria berbahaya.

Bahaya pancutan vagina yang mungkin berlaku

Sekiranya anda sudah mengalami jangkitan faraj, douching dapat mendorong bakteria penyebab jangkitan bergerak ke rahim, tiub fallopio, dan ovari.

Selain itu, kain lap yang dijual di kedai ubat atau pasar raya juga mengandungi antiseptik dan wangian sehingga mempunyai banyak kesan sampingan.

Cara menggunakannya adalah dengan menyemburkan cecair melalui tiub ke dalam faraj sehingga menjadikan organ kelamin terasa bersih. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bahaya keputihan yang mungkin berlaku, iaitu:

Jangkitan bakteria

Apabila anda mula mencuci, anda membuang bakteria yang membantu membersihkan vagina. Ini kemudian akan menyebabkan jangkitan, termasuk vaginosis bakteria. Gejala vaginosis bakteria boleh merangkumi keputihan berair atau susu dengan bau amis.

Mengalami vaginosis bakteria dapat meningkatkan risiko kelahiran prematur dan jangkitan berjangkit. Bukan itu sahaja, wanita yang kerap melakukan douche juga mengalami kesukaran untuk hamil.

Bahaya douche faraj menyebabkan penyakit radang pelvis

Bahaya douches vagina, salah satu yang paling biasa adalah penyakit radang pelvis atau PID. PID adalah jangkitan yang berlaku di rahim, saluran tuba, dan ovari.

Penyelidikan mendapati bahawa wanita yang sering mengalami douche mempunyai risiko 73 peratus lebih tinggi untuk menghidap PID. Penyakit radang pelvis sering tidak menyebabkan tanda atau gejala yang jelas.

Akibatnya, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda mempunyai keadaan dan telah mengambil rawatan yang diperlukan. Keadaan ini hanya dapat dikesan apabila anda sukar hamil atau mengalami sakit pelvis kronik.

Komplikasi kehamilan

Wanita yang melakukan douche lebih dari sekali seminggu lebih sukar hamil berbanding mereka yang tidak. Pembersihan atau pembasuhan vagina juga dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik sebanyak 76 peratus.

Dengan kehamilan ektopik, embrio ditanam di luar rahim sehingga. Oleh itu, semakin kerap seorang wanita mencuci atau membersihkan bahagian dalam faraj, semakin besar risiko kehamilan ektopik.

Apakah kaedah terbaik untuk membersihkan vagina?

Untuk mengelakkan bahaya douche faraj, cara terbaik membersihkan organ kelamin wanita adalah dengan membiarkan vagina melakukan pembersihan sendiri. Faraj akan membersihkan dirinya secara semula jadi dengan membuat lendir.

Lendir biasanya dapat membantu membersihkan darah, air mani, dan keputihan. Sekiranya anda bimbang dengan bau faraj, anda boleh segera berjumpa doktor.

Namun, perlu diingat bahawa walaupun vagina yang sihat dan bersih mempunyai bau ringan dan boleh berubah dari masa ke masa.

Untuk menjadikan vagina lebih kuat dan sihat, anda boleh melakukan aktiviti fizikal secara berkala. Cara untuk menjaga kebersihan dan kesihatan vagina termasuk mencuci bahagian luar faraj dengan air suam dan sabun ringan ketika mandi dan mengelakkan penggunaan serbuk atau semburan wangi.

Baca juga: Latihan rutin berkesan dalam mengurangkan risiko mendapat 6 penyakit ini, anda tahu

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.