Kesihatan

Hati-hati dengan gaya hidup yang tidak sihat untuk menjadi faktor strok

Strok adalah penyakit yang berlaku apabila bekalan darah ke otak berkurang atau tersekat. Orang yang mengalami strok memerlukan rawatan perubatan secepat mungkin, kerana boleh membawa maut.

Kerana orang yang mengalami strok dapat mengalami kerosakan otak kekal dan boleh menyebabkan lumpuh. Walaupun dalam kes yang teruk, strok boleh mengakibatkan kehilangan nyawa.

Apa yang menyebabkan strok?

Secara amnya terdapat dua jenis penyebab strok. Penyebab pertama adalah penyumbatan arteri atau disebut stroke iskemia, sementara penyebab kedua adalah pecahnya saluran darah atau disebut stroke hemoragik.

Terlepas dari dua penyebab yang telah disebutkan, penyebab lain dari strok adalah gangguan sementara aliran darah ke otak atau apa yang biasa disebut sebagai serangan iskemik (TIA). Tetapi biasanya gejala strok TIA tidak bertahan lama.

Ketiga-tiga keadaan ini mempunyai rangkaian faktor yang berpotensi mencetuskan strok. Apakah faktor pencetus yang berpotensi? Inilah penjelasan penuh.

10 faktor penyebab strok

Penyakit jantung

Fibrilasi atrium atau gangguan irama jantung boleh menyebabkan pembekuan darah yang menyebabkan strok. Orang dengan penyakit jantung lain, seperti penyakit jantung koronari atau kegagalan jantung, juga berisiko tinggi mengalami strok daripada orang yang mempunyai jantung yang sihat.

Kolesterol tinggi

Anda perlu tahu bahawa apabila kadar kolesterol tinggi dalam darah boleh menyebabkan dislipidemia. Dislipidemia boleh menyebabkan plak lemak menumpuk di arteri. Kemudian akan terjadi penyempitan saluran darah yang boleh mencetuskan strok.

Faktor umur dan jantina

Orang yang berumur 55 tahun ke atas mempunyai risiko strok lebih tinggi daripada orang yang lebih muda. Selain itu, meningkatnya usia juga meningkatkan risiko terkena penyakit ini.

Selain usia, jantina juga mempengaruhi risiko strok. Lelaki dikatakan mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada wanita. Wanita yang mengalami strok pada umumnya lebih tua dan ini menjadikan mereka lebih berisiko mati.

Tekanan darah tinggi

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda harus berhati-hati dan menjaga diet yang sihat. Apabila anda menurunkan tekanan darah, anda juga akan menurunkan risiko terkena penyakit ini.

Anda boleh menurunkan risiko sehingga 48 peratus dengan menurunkan tekanan darah dan tetap berada dalam had normal. Salah satu cara untuk menurunkan tekanan darah boleh dilakukan dengan mengurangkan pengambilan garam.

Kaum dan kaum

Menurut satu kajian, orang Amerika Afrika mempunyai risiko strok yang lebih tinggi. Mereka juga mempunyai peluang 60 persen untuk mengalami stroke lagi dalam dua tahun. Di samping itu, kanak-kanak Afrika-Amerika sering mengalami gangguan genetik.

Gangguan ini adalah fungsi sel darah merah yang tidak optimum ketika membawa oksigen ke tisu dan organ tubuh. Sel darah merah ini juga cenderung menempel pada dinding saluran darah, yang dapat menyumbat arteri dan menyebabkan strok.

Kurang bersenam

Kekurangan bersenam boleh menjadikan seseorang itu berlebihan berat badan atau gemuk, diabetes dan tekanan darah tinggi. Dengan cara itu, risiko terkena strok akan lebih tinggi. Oleh itu, cubalah aktif sekurang-kurangnya 150 minit senaman seminggu.

Sekiranya anda tidak mahu bekerja keras, lakukan aktiviti fizikal yang lain dan sekurang-kurangnya kurangkan waktu duduk anda. Kerana selain menyegarkan badan, olahraga juga dapat mengurangi risiko stroke sebanyak 36 persen.

Pengambilan makanan yang tidak sihat

Anda boleh mengurangkan risiko terkena penyakit ini dengan mengurangkan makanan berlemak atau bergula. Harus mula menerapkan diet yang sihat, untuk mengelakkan kegemukan. Obesiti mencetuskan penyakit jantung, tekanan tinggi dan diabetes, yang menjadikan kemungkinan strok lebih tinggi.

faktor keturunan

Sekiranya ibu bapa, datuk dan nenek dan saudara kandung anda mengalami strok, terutamanya jika ia berlaku sebelum usia 65 tahun, maka anda juga berisiko untuk menghidapnya.

Penyakit vaskular yang diwarisi lain yang dapat menyekat aliran darah ke otak, seperti: Arteriopati Domestik Otosomal Otak dengan Infark Sub-kortikal dan Leukoencephalopathy (CADASIL), juga boleh menjadi faktor risiko strok.

Tabiat merokok

Apabila anda merokok, nikotin dan karbon monoksida dalam asap rokok merosakkan sistem kardiovaskular dan membuka pintu untuk strok. Oleh itu, berhenti merokok dapat mengurangkan risiko strok sebanyak 12 peratus.

Satu maklumat tambahan yang perlu anda ketahui, menurut stroke.org, merokok dan menggunakan pil kawalan kelahiran pada masa yang sama juga dapat meningkatkan risiko strok, anda tahu.

Pesakit kencing manis

Apabila seseorang menghidap diabetes, risiko terkena strok jauh lebih tinggi. Risiko ini timbul kerana jika anda menghidap diabetes, akan lebih mudah bagi anda untuk mengalami pembekuan darah.

Selain itu, penderita diabetes juga akan mengalami tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi. Keadaan ini meningkatkan lagi risiko terkena strok.

Faktor risiko lain

Selain faktor yang telah disebutkan, terdapat juga faktor risiko yang menjadikan seseorang lebih mudah terkena strok. Faktor risiko ini berasal dari gaya hidup yang tidak sihat, seperti:

  • Penagih minuman beralkohol
  • Penggunaan ubat atau ubat terlarang
  • Diet yang tidak sihat

Dari beberapa penyebab strok, diketahui bahawa sebenarnya kebanyakan pencetus adalah gaya hidup yang tidak sihat. Mari mulakan gaya hidup sihat untuk mengelakkan strok.