Kesihatan

Sebelum terlambat, kenali penyebab kesakitan ketika membuang air kecil

Punca kesakitan ketika membuang air kecil biasanya disebabkan oleh jangkitan kuman dan boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Kesakitan ketika membuang air kecil juga boleh dialami oleh wanita dan lelaki dari pelbagai peringkat usia.

Kesakitan ketika membuang air kecil dapat hilang dengan sendirinya dan kadang-kadang tidak memerlukan rawatan daripada doktor. Nah, untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat penjelasan mengenai punca kesakitan ketika membuang air kecil di bawah!

Baca juga: Ayuh, kenali kesan baik dan buruk dari makan jeroan untuk kesihatan

Apakah penyebab kesakitan semasa membuang air kecil?

Kesakitan ketika membuang air kecil boleh berasal dari pundi kencing, uretra, dan perineum. Uretra adalah tiub yang membawa air kencing keluar dari badan. Pada lelaki, perineum adalah kawasan antara skrotum dan dubur sementara pada wanita terletak di antara dubur dan lubang faraj.

Kencing atau disuria yang menyakitkan disebabkan oleh pelbagai keadaan yang berpotensi menyebabkan. Dilaporkan Berita Perubatan Hari IniTerdapat beberapa penyebab kencing yang menyakitkan dengan gejala lain, termasuk yang berikut:

Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing atau UTI berlaku apabila bakteria berlebihan menumpuk di saluran kencing. Saluran ini adalah bahagian badan yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing ke uretra untuk diekskresikan.

Beberapa gejala yang mungkin dirasakan termasuk kencing yang kerap, warna air kencing yang mendung dan kadang-kadang darah, demam, dan sakit di bahagian sisi dan belakang.

Jangkitan kelamin

Jangkitan seksual atau STI, seperti klamidia, gonorea, dan herpes boleh mempengaruhi saluran kencing. Jangkitan organ kelamin ini juga akan menyebabkan rasa sakit dan nyeri ketika membuang air kecil.

Gejala yang menyertainya mungkin dirasakan oleh penghidapnya dan berbeza mengikut jenis jangkitan. Sebagai contoh, herpes akan dicirikan oleh gejala dalam bentuk luka seperti lepuh pada organ genital.

jangkitan prostat

Jangkitan bakteria jangka pendek boleh menyebabkan prostatitis pada lelaki. Keradangan kronik dari keadaan lain, seperti jangkitan kelamin yang tidak dirawat, juga boleh menyebabkan prostatitis.

Gejala yang akan dirasakan akibat jangkitan prostat termasuk kesukaran membuang air kecil, sakit pada pundi kencing, testis, dan zakar, dan sakit ketika ejakulasi.

Penyakit batu ginjal

Batu ginjal boleh menyebabkan kencing sangat menyakitkan. Batu ginjal adalah kumpulan bahan seperti kalsium atau asid urik yang terkumpul untuk membentuk batu keras di dalam dan di sekitar buah pinggang.

Kadang-kadang, batu ginjal akan meletakkan diri mereka di dekat kawasan di mana air kencing memasuki pundi kencing, menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil. Nah, beberapa gejala yang menyertainya seperti kencing merah, mual hingga muntah, demam, dan kencing dalam jumlah kecil.

Kista ovari

Sama seperti batu ginjal, sista ovari adalah contoh bagaimana sesuatu di luar pundi kencing dapat menekan dan menyebabkan kencing yang menyakitkan. Kista yang satu ini juga boleh berkembang di satu atau kedua ovari yang berada di kedua-dua sisi pundi kencing.

Gejala yang akan dirasakan penderita termasuk pendarahan yang tidak biasa, sakit pelvis, sakit payudara, dan sakit kusam di punggung bawah.

Cystitis interstitial

Cystitis interstitial, juga dikenali sebagai sindrom kesakitan pundi kencing, adalah keadaan yang menyebabkan kerengsaan kronik. Penyakit ini biasanya berlangsung selama 6 minggu atau lebih tanpa jangkitan yang mendasari.

Beberapa simptom tambahan yang mungkin dirasakan termasuk tekanan di kawasan pundi kencing, sakit semasa persetubuhan, sakit pada vulva, dan sakit di skrotum.

Baca juga: 5 Punca Limfosit Rendah: Salah satunya disebabkan oleh Penyakit Autoimun!

Rawatan untuk membuang air kecil yang menyakitkan

Doktor anda mungkin menetapkan ubat untuk merawat kesakitan semasa kencing. Secara amnya, doktor biasanya memberi antibiotik untuk merawat jangkitan saluran kencing, prostatitis bakteria, dan beberapa jangkitan kelamin.

Selain itu, doktor juga memberi ubat untuk menenangkan pundi kencing yang jengkel.

Punca kesakitan ketika membuang air kecil dapat dicegah dengan melakukan beberapa cara, misalnya menjauhi detergen dan peralatan mandi wangi yang dapat meningkatkan risiko kerengsaan, menggunakan kondom ketika berhubungan seks, dan mengubah pola gaya hidup menjadi lebih sihat.

Demikianlah tinjauan mengenai penyebab kesakitan ketika membuang air kecil yang biasa. Sekiranya kesakitan berterusan dan tidak dapat ditanggung, berjumpa doktor dengan segera, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!