Kesihatan

Disfungsi Ereksi kerana Diabetes Bukan Baru, Lelaki Mesti Memahami Fakta Di Sini!

Disfungsi ereksi akibat diabetes adalah penyakit biasa. Kedua-dua penyakit ini saling berkaitan walaupun masalah kesihatannya berbeza.

Dilaporkan oleh diabetes.co.uk, disfungsi ereksi bahkan boleh menyerang 35 peratus hingga 75 peratus lelaki yang menghidap diabetes. Gejala mati pucuk akibat diabetes malah akan dialami oleh 75 peratus lelaki yang menghidap diabetes, anda tahu.

Penyelidikan mengenai disfungsi ereksi akibat diabetes

Penyelidikan di Boston University, Amerika Syarikat, menyatakan bahawa kira-kira separuh lelaki yang didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 akan mengalami disfungsi ereksi dalam masa 10 tahun selepas diagnosis.

Para penyelidik bahkan menyatakan bahawa risiko disfungsi ereksi akibat diabetes akan lebih tinggi jika orang juga menderita penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, para penyelidik di Itali telah menemukan harapan untuk mengatasi disfungsi ereksi akibat diabetes melalui perubahan gaya hidup yang lebih sihat.

Menurut mereka, gaya hidup yang lebih sihat akan mengurangkan gejala diabetes dan meningkatkan kesihatan seksual. Gaya hidup sihat ini merangkumi makan makanan seimbang dan bersenam secara teratur.

Punca mati pucuk kerana diabetes

Hubungan antara diabetes dan disfungsi ereksi terletak pada sistem peredaran darah dan saraf. Pengawalan gula darah yang lemah pada penghidap diabetes boleh merosakkan saluran darah dan saraf kecil.

Sebenarnya, anda memerlukan saluran darah, saraf dan sistem hormon yang sihat untuk dapat mengalami ereksi dan mempunyai gairah seksual. Itulah sebabnya kerosakan pada saluran darah dan sistem saraf akibat diabetes boleh menyebabkan mati pucuk.

Pengurangan aliran darah dari saluran darah yang rosak juga boleh menyumbang kepada mati pucuk akibat diabetes.

Faktor risiko untuk disfungsi ereksi akibat diabetes

Beberapa faktor risiko berikut dapat meningkatkan kemungkinan komplikasi diabetes termasuk menyebabkan disfungsi ereksi, yaitu:

 • Pengawalan gula darah yang lemah
 • Tekanan
 • gelisah
 • Kemurungan
 • Makan makanan yang tidak seimbang
 • Tidak bergerak secara aktif
 • Berat badan berlebihan atau kegemukan
 • Asap
 • Pengambilan alkohol yang berlebihan
 • Hipertensi yang tidak terkawal
 • Mempunyai profil lipid darah yang tidak normal
 • Mengambil ubat yang mempunyai kesan sampingan mati pucuk
 • Mengambil ubat seperti antidepresan dan ubat untuk tekanan darah

Merawat disfungsi ereksi akibat diabetes

Seperti masalah disfungsi ereksi yang lain, anda disarankan untuk minum ubat oral untuk mengatasi masalah mati pucuk akibat diabetes. Beberapa ubat yang boleh anda ambil adalah sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis atau vardenafil (Levitra)).

Ubat-ubatan ini membantu meningkatkan aliran darah ke zakar dan umumnya boleh diterima dengan baik oleh banyak lelaki.

Dan yang paling penting, keadaan diabetes anda tidak akan mempengaruhi pengambilan ubat ini kerana tidak akan ada interaksi dengan ubat diabetes yang anda gunakan seperti Glucophage (metformin) atau insulin.

Rawatan bukan oral

Beberapa kaedah berikut boleh digunakan untuk merawat disfungsi ereksi termasuk yang disebabkan oleh diabetes:

Pam vakum

Rawatan ini menggunakan alat untuk merangsang ereksi dengan menarik darah ke zakar untuk membuat ereksi. Beberapa komponen pam ini adalah:

 • Tiub plastik diletakkan di zakar anda
 • Pam untuk mengepam udara dari paip plastik
 • Cincin elastik yang akan anda letakkan di pangkal zakar semasa tiub plastik dikeluarkan

Cincin elastik berfungsi untuk mengekalkan ereksi yang telah dibuat dengan menahan darah di zakar dan mencegahnya kembali ke peredaran darah. Kaedah ini boleh bertahan selama 30 minit.

Terapi suntikan

Mengatasi mati pucuk akibat diabetes juga boleh dilakukan dengan menyuntikkan alprostadil yang merupakan ubat hormon untuk merangsang aliran darah ke zakar. Ubat ini boleh disuntik dengan dua cara, iaitu:

 • Suntikan intracavernosal: alprostadil diberikan dengan menyuntikkannya terus ke pangkal zakar
 • Aplikasi intra-uretra: alprostadil dimasukkan ke dalam uretra

Alprostadil biasanya diresepkan jika anda tidak bertindak balas terhadap rawatan lain atau jika anda tidak mahu menggunakan pam vakum. Kakitangan perubatan akan mengajar anda cara menyuntik atau memasukkan alprostadil ini.

Rawatan yang paling sesuai berbeza dari orang ke orang, kerana bergantung pada keadaan kesihatan anda dan bagaimana tubuh anda bertoleransi terhadap setiap rawatan.

Sentiasa menjaga keadaan kesihatan anda, termasuk dari diabetes kerana boleh menyebabkan mati pucuk. Jangan ragu untuk berjumpa doktor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!