Kesihatan

Calcitriol

Calcitriol (calcitriol) adalah bentuk metabolit aktif vitamin D yang dianggap mempunyai keberkesanan terkuat pada manusia. Kompaun ini juga dikenali sebagai 1,25-dihydroxycholecalciferol dan tergolong dalam kelas ubat analog vitamin D.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai manfaat calcitriol, dos, cara pengambilannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa calcitriol?

Calcitriol adalah ubat yang digunakan untuk mencegah dan merawat kekurangan kalsium darah yang disebabkan oleh pelbagai keadaan, seperti hipoparatiroidisme.

Calcitriol juga digunakan untuk mengawal kadar kalsium darah yang tidak normal pada penderita penyakit tulang akibat masalah ginjal, terutama yang menjalani dialisis.

Ubat ini boleh didapati sebagai sediaan oral yang diminum dan sebagai persediaan parenteral yang disuntik ke dalam vena.

Apa fungsi dan faedah calcitriol?

Calcitriol mempunyai fungsi untuk meningkatkan kadar kalsium darah dengan meningkatkan penyerapan kalsium dari usus. Ubat ini juga mempunyai mekanisme tindakan dengan merangsang pembebasan simpanan kalsium dari sistem rangka.

Dalam bidang perubatan, calcitriol banyak digunakan sebagai rawatan untuk keadaan berikut:

Penyakit buah pinggang yang kronik

Calcitriol biasanya diresepkan untuk mencegah dan merawat kekurangan vitamin D dan kalsium kerana penyakit buah pinggang kronik. Rawatan ini secara amnya diberikan kepada pesakit yang menjalani dialisis atau dialisis.

Pada pesakit dengan penyakit ginjal kronik, fungsi dan jisim ginjal dapat dikurangkan yang mempengaruhi aktiviti organ dan enzim.

Penyakit ini boleh menyebabkan penghambatan aktiviti enzim 1-alpha-hydroxylase yang bertanggungjawab untuk menukar 25-hydroxycholecalciferol menjadi 1,25 dihydroxyvitamin D.

Akibatnya, pesakit rentan terhadap kekurangan vitamin D yang dapat menyebabkan hipokalsemia. Oleh itu, bentuk rawatan untuk membantu mengatasi kekurangan vitamin D sangat diperlukan untuk mencegah perkembangan hiperparatiroidisme sekunder.

Calcitriol diketahui dapat meningkatkan penyerapan kalsium dan mengurangkan kepekatan alkali fosfatase dalam darah.

Ubat ini dapat mengurangkan kepekatan hormon paratiroid (PTH) yang tinggi dan perkembangan gejala osteitis fibrosa cystica dan mineralisasi tulang.

Hipoparatiroidisme

Hypoparathyroidism boleh menyebabkan kadar kalsium darah sangat rendah. Keadaan ini dapat dijumpai pada pesakit yang telah menjalani pembedahan kelenjar tiroid atau paratiroid.

Oleh itu, untuk mengelakkan kekurangan kalsium, calcitriol dapat diberikan sebagai rawatan selepas pembedahan tiroid atau paratiroid, serta pada hipoparatiroidisme idiopatik.

Kekurangan kalsium

Calcitriol terutama diberikan sebagai rawatan untuk kalsium darah rendah, juga dikenal sebagai hipokalsemia. Ubat ini umumnya diberikan kepada pesakit yang menderita osteomalacia, riket pada bayi dan kanak-kanak, dan osteodystrophy ginjal.

Ia juga diberikan sebagai perawatan untuk pencegahan tetany pada bayi prematur yang kekurangan vitamin D akibat hipokalsemia.

Dalam beberapa keadaan khas, calcitriol juga digunakan untuk rawatan osteoporosis yang terdedah kepada kekurangan kalsium. Ubat ini juga diberikan sebagai pencegahan osteoporosis kerana penggunaan ubat kortikosteroid jangka panjang.

Psoriasis

Calcitriol yang diformulasikan sebagai ubat topikal telah digunakan untuk pengobatan psoriasis, penyakit kulit yang disebabkan oleh gangguan autoimun.

Satu kajian menunjukkan bahawa ubat ini berkesan untuk rawatan psoriasis walaupun analog vitamin D, calcipotriol (calcipotriene), lebih sering digunakan. Calcitriol oral juga telah digunakan untuk rawatan psoriasis dan arthritis psoriatik.

Jenama dan harga ubat calcitriol

Ubat ini boleh didapati sebagai kapsul lembut yang termasuk dalam kelas ubat keras. Beberapa jenama calcitriol yang telah beredar di Indonesia adalah Ostriol, Calcit, Osteofem, Oscal, Rocaltrol, Ostovell, Kolkatriol.

Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai beberapa jenama dan harga calcitriol:

 • Kapsul Oscal 0.5mcg. Persediaan kapsul lembut untuk osteoporosis, pesakit dialisis dan hiperparatiroidisme. Ubat ini dihasilkan oleh Kalbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 14,493 / kapsul.
 • Kapsul Triocol 0.25mcg. Penyediaan kapsul lembut untuk mencegah dan merawat penyakit tulang kerana kekurangan kalsium. Ubat ini dihasilkan oleh Guardian Pharmatama dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 0,047 / kapsul.
 • Kapsul Ostovell 0.25mcg. Persediaan kapsul lembut untuk mencegah dan merawat kekurangan kalsium dalam osteoporosis, kegagalan buah pinggang kronik dan hipoparatiroidisme. Ubat ini dihasilkan oleh Novell Pharma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 9,132 / kapsul.
 • Kapsul Ostriol 0.25mcg. Persediaan kapsul lembut untuk mencegah dan merawat kekurangan kalsium dalam penyakit tulang dan kegagalan buah pinggang. Ubat ini dihasilkan oleh Fahrenheit dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 7,138 / kapsul.
 • Kapsul Cholactriol 0.25mcg. Persediaan kapsul lembut untuk membantu merawat kekurangan kalsium akibat osteoporosis, kegagalan buah pinggang kronik, dan penyakit tulang. Ubat ini dihasilkan oleh Phapros dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 8,539 / kapsul.

Bagaimana cara mengambil ubat calcitriol?

Ambil ubat mengikut arahan penggunaan dan dos yang telah diberikan oleh doktor. Jangan mengambil lebih banyak atau lebih sedikit ubat daripada yang disyorkan.

Anda boleh mengambil calcitriol dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda mengalami gangguan gastrousus atau merasa mual, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Ubat ini boleh didapati sebagai kapsul lembut. Ambil keseluruhan tablet dengan segelas air. Beritahu doktor anda jika anda menghadapi masalah menelan ubat tersebut.

Persediaan ubat parenteral akan diberikan oleh pekerja kesihatan dengan disuntik ke dalam vena sebagai infus.

Ambil ubat anda secara berkala pada waktu yang sama setiap hari untuk membantu anda mengingati jadual anda. Sekiranya anda terlupa mengambil dos, ambil dos sebaik sahaja anda ingat jika masih lama mengambil minuman seterusnya. Jangan gandakan dos yang tidak dijawab dalam satu minuman.

Anda mungkin perlu menjalani ujian perubatan tertentu semasa rawatan. Beritahu penyedia perkhidmatan kesihatan anda bahawa anda mengambil calcitriol.

Minum banyak air untuk mengurangkan risiko buah pinggang melainkan jika doktor anda telah memberi anda arahan untuk mengehadkan minum.

Anda mungkin juga harus menjalani diet khas semasa rawatan. Ikuti arahan diet dengan berhati-hati seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Sekiranya anda memerlukan pembedahan besar, beritahu doktor bahawa anda mengambil calcitriol.

Anda boleh menyimpan calcitriol di tempat yang kering dan sejuk dari kelembapan dan cahaya matahari.

Berapakah dos calcitriol?

Dos dewasa

Hipokalsemia dan hiperparatiroidisme sekunder pada penyakit buah pinggang kronik

Dos diberikan secara intravena: 1 hingga 2 mcg diberikan 3 kali seminggu, bergantung kepada keparahan keadaan. Dos boleh ditingkatkan menjadi 0.5 hingga 1 mcg pada selang waktu 2 hingga 4 minggu jika diperlukan.

Hiperparatiroidisme sekunder dalam penyakit buah pinggang kronik

Dos diberikan secara lisan: 0.25 mcg sehari dan boleh ditingkatkan menjadi 0.5 mcg sehari jika perlu.

Osteoporosis pascamenopause

Dos biasa: 0.25 mcg diambil dua kali sehari.

Osteodistrofi renal

Dos biasa: 0.25 mcg diambil setiap hari atau setiap hari lain dan boleh ditingkatkan sebanyak 0.25 mcg pada selang waktu 2 hingga 4 minggu jika diperlukan.

Hipoparatiroidisme

Dos biasa: 0.25 mcg setiap hari diambil pada waktu pagi dan boleh ditingkatkan pada selang 2- hingga 4 minggu jika perlu.

Psoriasis

Dos biasa sebagai salap 3 mcg / g: sapukan dua kali sehari pada kawasan kulit yang terjejas.

Dos maksimum: 30 g setiap hari.

Adakah calcitriol selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan calcitriol dalam kategori kehamilan ubat-ubatan C.

Kajian penyelidikan pada haiwan menunjukkan bahawa ubat ini boleh menimbulkan risiko buruk bagi janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, tidak ada kajian terkawal yang mencukupi pada wanita hamil. Penggunaan ubat boleh dilakukan sekiranya faedah yang diperoleh lebih besar daripada risikonya.

Tidak ada data mengenai apakah calcitriol dapat diserap dalam susu ibu, jadi tidak digalakkan untuk ibu menyusui tanpa cadangan doktor.

Apakah kemungkinan kesan sampingan calcitriol?

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan berikut:

 • Gejala tindak balas alergi, seperti gatal-gatal, ruam kulit, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Gejala dehidrasi, seperti merasa sangat dahaga atau panas, tidak dapat membuang air kecil, berpeluh dengan banyak, atau kulit panas dan kering
 • Tahap kalsium tinggi, dicirikan oleh gejala mual, muntah, sembelit, peningkatan dahaga atau kencing, kelemahan otot, sakit tulang, kekeliruan, kekurangan tenaga, atau merasa letih
 • Tahap kalsium rendah, dicirikan oleh gejala kekejangan otot atau kontraksi, mati rasa atau kesemutan di sekitar mulut, jari dan jari kaki

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas mengambil calcitriol termasuk:

 • Sakit kepala
 • Mengantuk
 • Mual atau muntah
 • Mulut kering
 • Sembelit
 • Sakit perut
 • Senak
 • Selera makan berkurang
 • Pengurangan berat
 • Sakit otot
 • Mati rasa atau kesemutan di tangan dan kaki

Hubungi doktor anda sekiranya gejala kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk atau kesan sampingan yang lain mungkin muncul.

Amaran dan perhatian

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah hiperkalsemia, pengumpulan kalsium yang tidak normal di dalam badan, atau tahap vitamin D yang tinggi di dalam badan. Anda mungkin tidak sesuai untuk mengambil calcitriol.

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusui bayi sebelum memutuskan untuk mengambil calcitriol.

Jangan berikan calcitriol kepada kanak-kanak tanpa pengawasan doktor.

Tanya doktor anda jika selamat mengambil kalsitriol jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • Sindrom Malabsorpsi, iaitu ketidakupayaan usus untuk menyerap nutrien tertentu dari makanan yang telah dimakan)
 • Tidak bergerak atau sukar bergerak, misalnya selepas pembedahan atau pembedahan
 • Penyakit buah pinggang

Jangan ubah jumlah kalsium atau vitamin D yang anda ambil tanpa memberitahu doktor anda. Produk ini merangkumi makanan yang kaya dengan vitamin D serta produk tenusu, seperti susu dan keju.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mengambil ubat berikut:

 • Ubat atau suplemen lain yang mengandungi vitamin D, misalnya ergocalciferol, cholecalciferol
 • Diuretik atau ubat untuk pengekalan cecair, misalnya hidroklorotiazid, bendroflumethiazide
 • Ubat untuk epilepsi, misalnya fenitoin, fenobarbital, karbamazepin
 • ubat anti-radang seperti prednisolon, dexamethasone, hidrokortison
 • Ubat yang mengandungi magnesium, misalnya antasid
 • Kolestiramin
 • Sevelamer
 • Digoxin
 • Makanan Tambahan Kalsium

Jangan mengambil alkohol dalam tempoh rawatan kerana alkohol boleh meningkatkan risiko kesan sampingan semasa pengambilan bersama.

Jangan mengambil suplemen vitamin atau mineral lain kecuali jika doktor memberitahu anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.