Kesihatan

Jangan dilanggar! Berikut adalah sebilangan pantang larang diabetes untuk kekal sihat

Pesakit kencing manis mesti mempunyai banyak pantang larang. Walaupun sukar dan membosankan, ada banyak cara untuk menikmatinya. Ini adalah pantang larang diabetes dan bagaimana mengatasi diabetes dengan gaya hidup sihat, apa yang anda lakukan? Lihat ulasan!

Baca Juga: Jangan Salah! Inilah Cara Menggunakan Insulin Dengan Betul

Pantang larang diabetes yang berkaitan dengan makanan dan minuman

Memilih makanan untuk pesakit kencing manis adalah salah satu perkara penting untuk mengekalkan kadar gula dalam darah. Berikut adalah beberapa pantang larang diabetes yang harus anda ketahui.

Pencegahan diabetes, jangan mengambil karbohidrat berlebihan

Ini adalah salah satu pantang larang diabetes. Anda harus mengelakkan pengambilan karbohidrat dalam bentuk nasi putih, roti putih, dan kentang goreng. Elakkan juga bijirin yang mengandungi banyak gula, tetapi sedikit serat.

Walaupun makanan ini harus dielakkan, itu tidak bermaksud anda tidak boleh memakannya sama sekali. Anda masih boleh menggunakannya, tetapi dalam jumlah yang sedikit.

Anda boleh mengganti makanan karbohidrat dengan beras perang, roti dan biji-bijian, ubi jalar, dan jagung untuk menjadikannya lebih sihat.

Protein

Anda juga harus mengelakkan makan daging merah goreng, kulit ayam, ikan goreng, dan tahun goreng. Makanan ini mengandungi lemak trans yang tidak baik untuk pesakit diabetes.

Anda boleh menggantinya dengan ayam tanpa kulit, daging rebus, tahu kukus, ikan bakar, telur, susu, dan kacang-kacangan.

Produk tenusu

Produk tenusu yang harus anda elakkan adalah susu krim penuh, ais krim, yogurt dan keju. Anda boleh menggantinya dengan susu rendah lemak seperti susu berkrim, yogurt rendah lemak, dan keju rendah lemak.

Minuman manis

Anda harus mengelakkan minuman bergula seperti minuman bungkus berperisa buah, jus buah yang telah dicampurkan dengan gula, minuman ringan, sirap, dan minuman beralkohol.

Buah-buahan kering

Buah kering diproses sedemikian rupa untuk menghilangkan sebahagian daripada kelembapannya. Biasanya buah kering ini juga ditambah dengan gula tambahan yang berpotensi meningkatkan kadar gula dalam darah.

Anda harus makan buah segar yang tidak perlu dikeringkan, kerana kandungan gula semula jadi masih baik untuk pesakit diabetes.

Pantang diabetes adalah untuk mengelakkan minum kopi manis

Kopi dengan tambahan topping seperti karamel, sirap, krimer, susu atau krim putar Ia juga dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Selain itu, kopi dengan gula tambahan juga tidak baik untuk pesakit diabetes.

Anda harus minum kopi hitam tanpa pemanis. Tetapi anda juga tidak mengkonsumsinya secara berlebihan, kerana kandungan kafein dalam kopi dapat menyebabkan kadar gula dalam darah.

Selain pantang larang diabetes, juga menerapkan gaya hidup sihat

Selain diet yang sihat, pesakit diabetes juga harus menjalani gaya hidup yang sihat untuk meningkatkan kehidupan. Inilah gaya hidup sihat yang boleh anda terapkan, termasuk:

Bersenam secara berkala

Anda tidak perlu melakukan senaman berat untuk menjalani kehidupan yang sihat. Anda boleh melakukan sukan santai seperti berjalan kaki, menunggang basikal, atau senamrobik.

Anda boleh melakukannya selama 30 minit setiap hari sehingga anda berpeluh. Tabiat sihat ini dapat membantu anda mengawal diabetes dengan menurunkan kadar gula dalam darah.

Elakkan tekanan

Tekanan boleh menjadi sumber pelbagai penyakit termasuk diabetes. Apabila anda mengalami tekanan, ia boleh menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat.

Anda boleh melakukan aktiviti untuk menguruskan tekanan seperti yoga, melakukan hobi yang membuat anda santai dan tenang.

Berhenti merokok

Bagi pesakit diabetes yang masih mempunyai tabiat merokok, anda harus mengelakkannya. Diabetes memberi anda risiko penyakit jantung, penyakit mata, strok, penyakit buah pinggang.

Sekiranya anda masih merokok, ini menjadikan peluang anda mendapat penyakit ini lebih besar.

Baca Juga: Berita Baik! Inilah Cara Mengatasi Kulit Berminyak Secara Kekal

Lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor

Sebaiknya lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor sekurang-kurangnya dua kali setahun. Ini kerana penghidap diabetes mempunyai risiko penyakit jantung yang tinggi.

Anda juga diminta melakukan pemeriksaan gula dalam darah setiap 2 hari agar kadar gula darah terjaga.

Jadi, sekarang anda sudah tahu bagaimana menerapkan gaya hidup sihat agar penyakit ini dapat dikawal dan tidak menjadi teruk.

Lakukan pantang larang dan cadangan yang telah diberikan dan jangan melanggarnya agar anda tetap sihat dan terhindar dari pelbagai penyakit berbahaya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!