Kesihatan

Suka Minum Kopi? Pertama-tama Fahami Kesan Kafein pada Badan Anda

Kopi boleh memberi kesan tidak mudah mengantuk kerana kafein yang terdapat di dalamnya. Tetapi jangan salah, kafein bukan hanya ubat mengantuk, anda tahu!

Kafein juga tidak hanya terdapat dalam kopi, kerana teh dan coklat juga mengandung kafein. Ia juga ditambahkan pada beberapa produk permen karet, wafel, minuman tenaga, sirap dan makanan ringan lain.

Pengambilan kafein yang berpatutan

Kerana terlalu banyak kafein yang anda dapati setiap hari, anda mesti tahu berapa banyak pengambilan kafein yang tepat untuk badan anda. Beberapa negara bahkan telah memberi amaran rasmi kepada warganya mengenai had penggunaan yang munasabah ini.

Kanada, misalnya, mengatakan bahawa penggunaan kafein yang berlebihan boleh menyebabkan insomnia, sakit kepala, perasaan mudah marah, dan ketegangan. Oleh itu, pengambilan kafein yang wajar adalah seperti berikut:

 • Orang dewasa yang sihat tidak lebih daripada 400 mg sehari
 • Wanita hamil atau menyusui tidak lebih daripada 300 mg sehari
 • Kanak-kanak berumur 4-6 tahun tidak lebih daripada 45 mg sehari
 • Kanak-kanak berumur 7-9 tahun tidak lebih daripada 62,5 mg sehari
 • Kanak-kanak berumur 10-12 tahun tidak lebih daripada 85 mg sehari
 • Remaja berumur lebih dari 13 tahun tidak melebihi 2.5 mg / kg berat badan

Melihat had penggunaan ini, anda juga harus mengetahui kesan kafein pada badan seperti berikut:

Manfaat

Kafein boleh memberi kesan yang baik pada kesihatan anda, tetapi tidak semua ini terbukti dengan penyelidikan:

Pengurangan berat

Kafein dapat mendorong penurunan berat badan atau mencegah kenaikan berat badan. Mungkin ini boleh berlaku dengan:

 • Menahan selera makan dan mengurangkan keinginan untuk makan
 • Merangsang termogenesis, supaya tubuh menghasilkan haba dan tenaga dari makanan yang dicerna

Meningkatkan kewaspadaan

Jurnal yang diterbitkan oleh European Food Safety Authority mengatakan pengambilan 75 g kafein dapat meningkatkan daya tumpuan dan kewaspadaan.

Jurnal itu juga menulis bahawa dos kafein 160 hingga 600 mg dapat meningkatkan kewaspadaan, kelajuan tindak balas dan ingatan. Walau bagaimanapun, kafein bukanlah pengganti tidur anda.

Prestasi fizikal

Kafein dapat meningkatkan prestasi fizikal semasa bersenam untuk meningkatkan daya tahan dan mengurangkan kesan sukan yang dirasakan. Walau bagaimanapun, kesan kafein pada ini adalah jangka pendek.

Meningkatkan fungsi otak

Kesan kafein pada otak adalah bahawa ia boleh mempengaruhi reseptor adenosin di otak. Dalam hal ini kopi sebagai sumber kafein juga mengandungi antioksidan polifenol, yang juga memberikan kesan yang sama.

Sekolah Perubatan Harvard menyatakan bahawa pengambilan kopi dapat membantu meningkatkan kemahiran berfikir dan memperlambat penurunan mental yang berlaku seiring bertambahnya usia.

Menurunkan risiko Alzheimer

Kajian yang dilakukan di Portugal mendapati bahawa pengambilan kafein sepanjang hayat dapat mengurangkan risiko terkena penyakit Alzheimer.

Bukan hanya itu, penyelidikan juga menunjukkan bahawa orang yang mengambil kopi dalam jumlah besar mempunyai risiko penyakit Parkinson yang lebih rendah.

Kesan buruk kafein

Banyak penerbitan penyelidikan menyebutkan kesan positif kafein jika dikonsumsi secara sederhana. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kajian yang menggarisbawahi kemungkinan kesan buruk kafein terhadap kesihatan, termasuk:

Meningkatkan kemurungan

Pengambilan kafein yang terlalu banyak dapat memburukkan lagi gejala kegelisahan dan kemurungan. Ini disahkan dalam kajian yang diterbitkan pada tahun 2016.

Kajian yang dilakukan pada 234 pelajar sekolah menengah, mengaitkan pengambilan kafein dengan kenaikan berat badan, pencapaian akademik yang lebih rendah dan risiko kemurungan utama yang lebih tinggi.

Meningkatkan gula dalam darah

Ini dilaporkan dalam sebuah kajian di Belanda yang menyatakan bahawa pengambilan gula darah orang dengan diabetes tipe 2 meningkat setelah mengonsumsi kafein.

Berbahaya untuk kehamilan

Kafein mempunyai kesan berbahaya pada kehamilan, jika dikonsumsi lebih dari 300 mg sehari. Setara dengan tiga cawan kopi boleh menyebabkan:

 • Keguguran
 • Pertumbuhan janin terhenti
 • Denyutan jantung janin yang tidak normal

Tidak hanya semasa mengandung, pengambilan kafein sebelum kehamilan juga memberi kesan. Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat mengatakan terdapat risiko keguguran jika kedua ibu bapa mengambil lebih dari dua minuman berkafein sehari seminggu sebelum pembuahan.

Menjejaskan kesuburan

Kafein boleh memberi kesan negatif terhadap kesuburan. Disebutkan dalam jurnal yang diterbitkan oleh British Journal of Pharmacology jika pengambilan kafein dapat mengurangkan aktiviti otot tiub fallopio.

Akibatnya, pergerakan telur dari ovari ke rahim terganggu. Kajian itu mengatakan terdapat penurunan kehamilan sebanyak 27 persen bagi wanita yang mengonsumsi kafein.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!