Kesihatan

Benarkah apendisitis dapat disembuhkan tanpa pembedahan? Pemeriksaan Fakta!

Secara umum, apabila seseorang mengalami apendisitis, doktor akan menjalani pembedahan. Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa radang usus buntu juga dapat dirawat tanpa pembedahan.

Adakah betul? Mari lihat penjelasannya!

Apa itu apendisitis?

Lampiran adalah organ berbentuk kantung kecil dan nipis, berukuran 5-10 cm yang disambungkan ke usus besar. Tetapi anda perlu tahu bahawa organ ini boleh meradang dan biasanya disebut radang usus buntu.

Dilaporkan Web MDApendisitis adalah keradangan pada usus buntu. Ini adalah keadaan darurat yang memerlukan pembedahan secepat mungkin untuk membuang apendiks.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, radang usus buntu boleh menyebabkan kantung pecah. Sudah tentu ini boleh menyebabkan bakteria tumpah ke rongga perut, dan komplikasi penyakit akan berlaku, kadang-kadang bahkan membawa maut.

Penyebab radang usus buntu

Lancarkan penjelasan Garis Kesihatan, hingga kini penyebab sebenar radang usus buntu atau apendiks ini masih belum diketahui. Penyakit ini dipercayai berkembang apabila bahagian lampiran tersumbat atau tersumbat. Banyak perkara yang berpotensi menyekat radang usus buntu, seperti:

  • Pengumpulan najis yang mengeras
  • Folikel limfoid yang diperbesar
  • Cacing
  • Kecederaan traumatik
  • Ketumbuhan

Apabila apendiks tersumbat, bakteria dapat membiak di dalamnya. Ini boleh menyebabkan pembentukan nanah dan bengkak, yang membuat perut anda merasa sakit yang luar biasa.

Baca juga: Ayo, kenali perbezaan antara apendisitis dan batu ginjal di bawah

Adakah benar bahawa radang usus buntu dapat dirawat tanpa pembedahan?

Menurut penjelasan dari halaman Keperluan Kesihatan, Amerika Syarikat melakukan kajian terhadap pesakit dengan apendisitis bahawa tidak semua orang yang mengalami penyakit ini harus menjalani pembedahan.

Kajian menunjukkan bahawa apendisitis juga dapat diobati dengan antibiotik saja. Memberi antibiotik untuk merawat radang usus buntu adalah selamat dan risiko komplikasi adalah minimum.

Tetapi perlu diingat bahawa dalam kes apendisitis yang teruk, dengan organ yang hampir pecah atau berlubang, pembedahan harus segera dilakukan. Keperluan untuk pembedahan atau tidak harus sesuai dengan hasil pemeriksaan doktor.

Anda juga perlu tahu bahawa pada masa ini, ada teknologi yang lebih baru yang dapat mempermudah pembedahan apendisitis, iaitu dengan laparoskopi.

Dalam rawatan radang usus buntu menggunakan antibiotik, ubat harus diberikan terus ke vena atau disuntik secara intravena selama tiga hari, kemudian diikuti dengan antibiotik oral selama tujuh hari.

Apabila doktor menetapkan rawatan hanya dengan antibiotik, itu bermakna jumlah rawatan yang diambil adalah 10 hari. Manakala untuk prosedur laparoskopi, pesakit hanya perlu tinggal di hospital selama satu hari selepas operasi.

Gejala radang usus buntu

Kerana apendiks terletak di bahagian kanan bawah perut, gejala yang paling biasa dialami oleh kebanyakan orang adalah sakit perut bawah.

Gejala seperti ini sering bermula di sekitar perut dan kemudian bergerak ke bahagian kanan bawah. Bukan hanya itu, gejala lain adalah:

  • Pening dan muntah
  • Hilang selera makan
  • Demam ringan
  • Cirit-birit (selepas beberapa hari)
  • Sakit atau peningkatan kencing

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.