Kesihatan

Ingin Mengatasi Anyang-anyangan? Berikut adalah senarai ubat yang diperlukan

Anyang-anyangan atau dalam bahasa perubatan yang disebut disuria sering menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit ketika membuang air kecil. Untuk mengatasinya, anda memerlukan ubat anyang-anyangan, yang sebenarnya senang didapati.

Ubat Anyang-anyangan boleh berupa ubat-ubatan semula jadi atau ubat-ubatan yang diperoleh di farmasi. Apakah ubat-ubatan ini? Berikut adalah senarai dan ulasan.

Pilihan ubat anyang-anyangan

Rawatan anyang-anyangan atau disuria ditentukan oleh penyebabnya. Biasanya anyang-anyangan disebabkan oleh jangkitan, keradangan, pundi kencing atau masalah prostat. Anda boleh mengatasinya dengan ubat-ubatan yang ada di farmasi atau ubat semula jadi seperti berikut.

Atasi anyang-anyangan dengan cara semula jadi

Ubat semula jadi ini sebenarnya hanya memerlukan gaya hidup yang lebih sihat. Melakukannya dapat membantu melegakan gejala anyang-anyangan. Sementara itu, jika diterapkan sebagai kebiasaan harian, itu dapat menjadi langkah pencegahan terjadinya anyang-anyangan.

Hanya minum air

Salah satu ubat tradisional untuk mengatasi masalah anyang-anyangan adalah dengan mengambil air secukupnya. Sekiranya badan kekurangan cairan, ia akan menyebabkan air kencing pekat, yang kemudian dapat merengsakan pundi kencing.

Kemudian boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing dan anyang-anyang berlaku.

Orang dewasa memerlukan sekitar 1.5 hingga 2 liter atau sekurang-kurangnya 9 gelas air setiap hari. Jangan lupa minum secukupnya untuk menjaga kesihatan pundi kencing.

Elakkan minuman yang boleh merengsakan pundi kencing

Beberapa jenis minuman yang harus dielakkan ketika mengalami masalah kesihatan pundi kencing termasuk:

 • Kopi
 • Alkohol
 • Atau jenis minuman lain yang mengandungi kafein

Jaga kebersihan kawasan kemaluan

Bagi wanita, membuang air kecil selepas hubungan seksual dan menjaga kebersihan vagina dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing, sebagai salah satu penyebab anyang-anyangan.

Selain itu, lebih baik selepas membuang air besar atau membuang air kecil untuk membersihkan kawasan kemaluan dari depan ke belakang. Ini dilakukan untuk mengelakkan bakteria di sekitar dubur merebak ke vagina dan uretra dan menyebabkan ereksi.

Elakkan produk yang boleh menyebabkan kerengsaan

Walaupun anyang-anyang dapat dialami oleh lelaki dan wanita, wanita lebih berisiko. Itulah sebabnya menjaga gaya hidup perlu dipertimbangkan.

Contohnya, jangan gunakan produk feminin yang boleh merengsakan uretra. Produk-produk ini boleh menjadi penghilang bau untuk kawasan genital dan juga produk douche vagina.

Selain yang telah disebutkan, gaya hidup seperti tidak menahan keinginan untuk membuang air kecil juga dapat membantu menjaga kesihatan pundi kencing. Anda juga perlu memastikan membuang air kecil sepenuhnya. Jika tidak, bakteria boleh menumpuk di pundi kencing dan menyebabkan masalah.

Ubat Anyang-anyangan di farmasi

Walaupun terdapat pelbagai penyebab sembelit atau disuria, berikut adalah beberapa pilihan rawatan semula jadi dan ubat-ubatan yang secara amnya boleh digunakan untuk merawat sembelit.

Antibiotik

Seperti yang telah disebutkan, salah satu penyebab anyang-anyangan adalah jangkitan. Salah satunya ialah jangkitan saluran kencing (UTI).

Beberapa antibiotik yang biasa digunakan untuk merawat jangkitan, termasuk UTI, adalah:

 • Trimethoprim atau sulfamethoxazole
 • Fosfomisin
 • Nitrofurantoin
 • Cephalexin
 • Ceftriaxone

Ubat untuk masalah prostat

Salah satu penyebab disfungsi ereksi pada lelaki adalah prostatitis, iaitu pembengkakan dan keradangan kelenjar prostat. Biasanya keadaan ini dapat diubati dengan antibiotik. Tetapi selain daripada itu, ia juga diatasi dengan sejenis ubat penyekat alpha.

Penyekat alfa membantu merehatkan leher pundi kencing dan serat otot prostat. Mengkonsumsi dapat membantu melegakan gejala anyang-anyangan yang disebabkan oleh prostatitis. Dadah yang merangkumi penyekat alpha termasuk:

 • Tamsulosin
 • Alfuzosin

Ubat antikulat

Penyebab lain dari anyang-anyang adalah jangkitan yis vagina. Itulah sebabnya salah satu ubat anyang-anyangan yang digunakan adalah ubat antijamur.

Ubat antijamur yang biasa diresepkan oleh doktor termasuk:

 • Miconazole
 • Terconazole
 • Fluconazole

Dos dan jenis ubat bergantung pada keparahan jangkitan kulat pada pesakit.

Pelega kesakitan

Ubat anyang-anyangan lain adalah ubat penahan sakit yang boleh dibeli di farmasi tanpa preskripsi doktor. Penghilang rasa sakit ini, dapat mengatasi rasa sakit semasa membuang air kecil dan mengurangkan rasa tidak selesa semasa berada di anyang-anyang.

Beberapa ubat yang merangkumi penghilang rasa sakit termasuk:

 • Ibuprofen
 • Parasetamol

Paracetamol adalah ubat anyang-anyangan untuk kanak-kanak kecil dan cukup selamat. Tidak hanya itu, parasetamol juga merupakan ubat anang-anyangan untuk wanita hamil, menyusui, dan orang tua.

Selain ubat yang telah disebutkan, masih terdapat pelbagai ubat yang boleh digunakan. Bergantung pada penyebabnya. Sekiranya anda mengalami gejala kecemasan seperti:

 • Kerap membuang air kecil
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • air kencing mendung
 • Air kencing berbau busuk
 • Sukar membuang air kecil
 • Sakit di punggung bawah

Anda harus berjumpa doktor dengan segera. Terdapat banyak penyebab anyanganyang, termasuk penyakit kelamin yang memerlukan antibiotik dan rawatan antivirus jika disebabkan oleh virus.

Anyang-anyangan juga disebabkan oleh masalah lain seperti:

 • Kesan pengambilan ubat
 • Batu karang
 • Jangkitan buah pinggang
 • Penyempitan ureter

Atas sebab ini, diagnosis doktor diperlukan untuk menentukan ubat anyang-anyangan yang tepat. Jangan berlengah untuk memeriksa diri anda jika anda mengesyaki mengalaminya, ya.

Baca juga: Benarkah kanak-kanak sering membuang air kecil, tanda pundi kencing yang terlalu aktif?

Punca anyang-anyangan

Anyang-anyangan disebabkan oleh beberapa keadaan seperti:

1. Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing adalah salah satu penyebab utama sembelit.

Penyebab jangkitan ini, iaitu jumlah bakteria yang terkumpul di mana-mana bahagian saluran kencing termasuk ginjal, ureter (tiub yang membawa air kencing dari ginjal ke pundi kencing), pundi kencing, dan uretra (tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing keluar dari badan).

2. Jangkitan kelamin

Bukan hanya saluran kencing, salah satu penyebab lain yang menyebabkan anyang-anyangan adalah jangkitan kelamin, seperti klamidia, gonorea, dan herpes yang mempengaruhi saluran kencing.

Gejala biasa lain dari jangkitan kelamin termasuk gatal-gatal, sensasi terbakar, keputihan yang tidak normal, sakit ketika membuang air kecil, dan kemunculan lepuh atau luka pada orang dengan herpes genital.

3. Kepekaan kimia

Kepekaan terhadap bahan kimia, seperti produk intim wangi, kantung vagina, kertas tandas wangi, pelincir, dan sejenisnya, boleh menjengkelkan. Kerengsaan organ intim boleh mencetuskan anyang-anyangan.

4. Kista ovari

Kista ovari adalah sista yang tumbuh di satu atau kedua ovari di kedua-dua sisi pundi kencing. Kista ini dapat memberi tekanan pada pundi kencing, menyebabkan anyang-anyangan.

5. Batu ginjal

Batu ginjal adalah simpanan keras yang terbuat dari mineral dan garam yang terbentuk di buah pinggang. Batu ginjal yang berada di sekitar kawasan di mana air kencing memasuki pundi kencing, memicu anyang-anyangan.

6. Cystitis interstisial

Cystitis interstitial juga dikenali sebagai sindrom kesakitan pundi kencing. Penyakit ini adalah keadaan yang menyebabkan kerengsaan pundi kencing yang kronik. Cystitis interstitial adalah salah satu kemungkinan penyebab anyang-anyangan.

Anda memerlukan ubat anyang-anyangan? Pesan secara dalam talian melalui aplikasi Good Doctor, perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!