Kesihatan

Serbuk Kolagen dan Khasiatnya untuk Kesihatan Tubuh

Sekiranya anda suka menggunakan produk penjagaan kulit, anda mesti biasa dengan kolagen. Kolagen adalah salah satu ramuan dalam produk penjagaan kulit yang didakwa menjadikan kulit lebih sihat dan muda.

Namun, tidak banyak orang yang benar-benar tahu apa itu kolagen dan dari mana ia boleh diperoleh.

Agar anda lebih memahami kolagen, lihat ulasan artikel berikut, ya.

Apa itu kolagen?

Kolagen sering digunakan untuk kesihatan kulit. (Foto: Shutterstock)

Kolagen adalah bahagian tubuh manusia dan merupakan protein tidak larut dan berserat yang banyak. Kolagen boleh didapati di tulang, otot, kulit dan tendon.

Kolagen boleh dianggap sebagai bahan yang menyatukan sel-sel badan. Bahan ini mencipta kekuatan sel-sel badan, termasuk kulit. Oleh itu, nama itu diambil dari perkataan 'kólla', yang dalam bahasa Yunani bermaksud gam.

Perkara lain yang perlu anda ketahui mengenai kolagen ialah ia dapat dihasilkan sendiri oleh badan. Tetapi seiring bertambahnya usia, penghasilan kolagen secara semula jadi menurun.

Salah satu tanda yang dapat dilihat dengan segera adalah perubahan pada kulit. Kulit tidak lagi ketat seperti pada usia muda, keanjalannya akan menurun. Inilah yang akhirnya menyebabkan kedutan.

Bukan hanya pada kulit, penghasilan kolagen yang berkurang kerana usia juga dapat dirasakan secara langsung pada bahagian lain. Contohnya, tulang rawan terasa lebih lemah.

Manfaat kolagen untuk kesihatan

Kolagen dapat mengekalkan keanjalan kulit dan memperbaiki sel kulit. (Foto: Shutterstock)

Mengekalkan tekstur kulit

Kulit mula kehilangan keanjalan, mula berkerut dan kendur? Ini adalah tanda bahawa anda memerlukan kolagen tambahan pada kulit anda.

Dengan meningkatkan tahap kolagen, ia dapat menjadikan kulit lebih kencang, menjadikan kulit licin dan memperbaiki sel kulit agar kembali normal.

Mengurangkan sakit sendi

Kaki sakit ketika bergerak? Ini mungkin disebabkan oleh pengaruh kolagen yang berkurang di dalam badan. Kolagen pada dasarnya membantu tendon dan ligamen bergerak dengan lebih mudah.

Kehilangan kolagen dengan usia boleh menyebabkan rasa sakit, kekakuan, atau bengkak.

Nah, kolagen juga dipercayai digunakan sebagai ubat untuk mengatasi osteoartritis, sakit dan gangguan sendi yang lain.

Kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Sains Perubatan Antarabangsa, mendedahkan bahawa responden yang mengalami sakit sendi yang dirawat dengan jenis kolagen tertentu menunjukkan peningkatan yang ketara.

Responden berasa lebih baik dalam aktiviti harian. Ini termasuk berjalan, menaiki tangga, dan melakukan aktiviti lain.

Mengatasi masalah dengan sistem pencernaan

Satu masalah yang dapat diatasi oleh kolagen adalah sindrom bocor usus. Sindrom bocor usus atau kebolehtelapan usus adalah kerosakan dinding usus dan membolehkan makanan yang tidak dicerna atau bahan lain yang terdapat di dalam usus memasuki saluran darah.

Kehadiran kolagen dapat membantu menyembuhkan dinding sel yang rosak. Kolagen juga akan membantu membentuk tisu penghubung dan ia akan menutup kerosakan dan melindungi saluran pencernaan untuk menjadikannya lebih kuat.

Meningkatkan metabolisme badan

Mengekalkan tahap kolagen dalam badan akan mempengaruhi metabolisme. Bahan ini mampu menjaga metabolisme badan dengan betul dan mengekalkan jisim otot.

Menjaga jisim otot adalah penting ketika anda meningkat usia, kerana ia mempengaruhi postur dan kesihatan tulang anda.

Mengekalkan kekuatan kuku, rambut dan gigi

Kolagen adalah salah satu blok bangunan kuku, rambut dan gigi. Menambah kolagen dalam badan akan membantu menyelesaikan masalah yang anda hadapi dengan kuku, rambut atau gigi anda.

Salah satu contoh masalah biasa ialah keguguran rambut. Kolagen boleh menjadi terapi berpotensi untuk keguguran rambut dan masalah kulit yang lain.

Memelihara jantung dan jantung yang sihat

Kolagen adalah salah satu yang berperanan menjaga kesihatan hati. Ini kerana kolagen dapat membantu hati menyahtoksin bahan berbahaya dari badan.

Selain itu, kolagen juga berfungsi untuk mengekalkan kekuatan struktur saluran darah. Saluran darah yang baik akan membantu mengalirkan darah ke jantung atau dari jantung dengan lancar, dan menjaga kesihatan jantung.

Sumber semula jadi untuk mendapatkan kolagen

Anda boleh makan makanan yang membantu pembentukan kolagen dalam badan. Kerana kolagen terbentuk di dalam tubuh dengan memproses pengambilan protein dan vitamin dari makanan.

Makanan yang dipercayai dapat membantu pembentukan kolagen adalah sumber makanan protein, dan juga makanan yang mengandungi pelbagai jenis vitamin, terutama vitamin C. Sebilangannya adalah:

  • Kaldu tulang
  • Ayam
  • Ikan
  • Putih telur
  • Bawang
  • Kacang
  • Jingga
  • Beri
  • Sayuran hijau
  • Tomato

Selain makanan di atas, anda boleh makan makanan lain yang kaya dengan protein atau vitamin C, kerana kedua-dua bahan ini memainkan peranan penting dalam pembentukan kolagen dalam tubuh.

Selain dari sumber makanan, pada masa ini terdapat juga banyak suplemen kolagen yang dapat diperoleh dan dipercayai dapat diserap oleh badan. Cuma, untuk suplemen, lebih baik menentukan dos dengan doktor anda terlebih dahulu, ya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!