Kesihatan

Doxylamine

Doxylamine adalah ubat antihistamin yang berasal dari etanolamin yang mempunyai fungsi yang hampir sama dengan ubat dimehidrat. Ubat ini pertama kali dijelaskan pada tahun 1948 dan hanya diedarkan di beberapa negara.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai doxylamine, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa doxylamine?

Doxylamine adalah ubat yang digunakan sebagai ubat penenang dan hipnosis pendek. Ubat ini boleh digunakan sebagai pil tidur untuk membantu orang yang mengalami masalah tidur (insomia).

Beberapa kombinasi dengan ubat lain juga dapat digunakan untuk meredakan gejala alergi pernafasan, seperti hidung berair, bersin, hidung atau tekak gatal, dan mata berair.

Kombinasi dengan vitamin B tertentu juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa mual pada wanita hamil. Doxylamine boleh didapati sebagai ubat oral yang diminum.

Apakah fungsi dan faedah ubat doxylamine?

Doxylamine berfungsi sebagai agen antihistamin yang memberikan kesan menenangkan sehingga sering digunakan sebagai ubat penenang-hipnosis. Ubat ini berfungsi dengan menekan histamin semula jadi di dalam badan dan mengurangkan rangsangan reseptor H1.

Dalam bidang perubatan, doxylamine mempunyai faedah untuk keadaan berikut:

Insomnia

Di beberapa negara, doxylamine digunakan sebagai ubat diri (ubat sendiri tanpa resep) untuk merawat gejala insomnia. Rawatan ini biasanya dilakukan hanya untuk jangka pendek dan tidak digalakkan untuk rawatan jangka panjang.

Keselamatan dan keberkesanan ubat belum ditentukan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat menyatakan bahawa doxylamine telah diluluskan untuk digunakan sebagai pil tidur.

Mual dan muntah kehamilan

Apabila digabungkan dengan vitamin B6 (pyridoxine), ubat doxylamine cukup berkesan untuk melegakan sakit pagi dan muntah yang disebabkan oleh kehamilan. Ubat ini boleh diberikan jika wanita hamil tidak bertindak balas terhadap rawatan lini pertama untuk mual dan muntah.

Walau bagaimanapun, keberkesanan ubat tersebut masih belum diketahui pada pesakit dengan riwayat hiperemesis gravidarum. Keadaan ini adalah komplikasi kehamilan yang dicirikan oleh loya, muntah, penurunan berat badan, dan kemungkinan dehidrasi yang teruk.

Rinitis alergi

Doxylamine adalah antihistamin yang dapat digunakan untuk melegakan gejala rhinitis yang berkaitan dengan alergi. Ubat ini cukup berkesan untuk mengatasi hidung berair, bersin, mata berair, mata gatal, atau tekak gatal.

Selain itu, ubat ini juga cukup berkesan untuk mengatasi alahan pada saluran pernafasan atas, terutamanya kesesakan hidung dan radang. Walau bagaimanapun, pemberian ubat hanya dilakukan jika rawatan utama tidak menunjukkan tindak balas yang mencukupi terhadap rawatan.

Jenama dan harga Doxylamine

Ubat ini secara amnya dijumpai sebagai persediaan ubat dalam kombinasi dengan kelas ubat lain, seperti paracetamol atau codeine. Anda mungkin tidak memerlukan preskripsi doktor kerana beberapa jenama ubat tergolong dalam kelas ubat bebas yang terhad.

Beberapa jenama ubat doxylamine yang telah beredar, seperti Unisom, Aldex AN, dan Nytol Maximum Strength. Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat doxylamine yang beredar di Indonesia dan harganya:

 • Siladex Cough N Cold Syrup 100mL. Penyediaan sirap mengandungi 7.5 mg dextromethorphan, 15 mg pseudoephedrine, dan 2 mg doxylamine succinate. Anda boleh mendapatkan ubat ini untuk merawat gejala batuk dan selesema dengan harga Rp 20,625 / sebotol.
 • Siladex Cough N Cold 60ml. Penyediaan sirap yang dihasilkan oleh PT Konimex untuk merawat selesema dan batuk. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 15,019 / sebotol.
 • Sirap Dexmolex 100mL. Penyediaan sirap yang setiap 5 mL mengandungi 5 mg dextromethorphan dan 3 mg doxylamine succinate. Ubat ini dihasilkan oleh Molex Ayus Pharmaceutical dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 10,560 / sebotol.

Bagaimana anda mengambil doxylamine?

Baca dan gunakan ubat mengikut dos dan cara menggunakannya pada label pembungkusan ubat atau seperti yang ditetapkan oleh doktor. Jangan minum ubat dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil daripada yang disyorkan.

Tanya doktor sebelum menggunakan ubat ini untuk merawat gejala selesema atau alergi pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. Kematian boleh berlaku kerana penyalahgunaan ubat ini pada kanak-kanak yang sangat muda.

Dadah biasanya hanya diambil sehingga gejala hilang. Jangan gunakan ubat lebih lama daripada yang disyorkan.

Anda boleh mengambil ubat dengan atau tanpa makanan. Ambil ubat dengan makanan atau susu jika anda merasa mual atau mengalami gangguan gastrousus. Untuk merawat insomnia, minum ubat sebelum tidur.

Penyediaan sirap hendaklah digoncang sebelum mengukur. Gunakan sudu pengukur atau alat pengukur lain yang disertakan dengan ubat. Tanya ahli farmasi anda tentang cara mengukur dos yang tepat jika anda tidak memahaminya.

Hubungi doktor anda jika gejala sejuk atau alergi tidak bertambah baik selepas 7 hari rawatan, atau masalah tidur tidak bertambah baik selepas 2 minggu rawatan.

Doxylamine boleh menyebabkan hasil yang luar biasa jika anda melakukan ujian alergi kulit. Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil antihistamin.

Setelah digunakan, simpan doxylamine pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik.

Berapakah dos doxylamine?

Dos dewasa

Untuk reaksi alahan atau hipersensitiviti

 • Dos biasa: 25mg diambil setiap 4-6 jam atau tiga kali sehari.
 • Dos maksimum: 150mg setiap hari.

Untuk rawatan insomnia jangka pendek

Dos biasa: 25mg diambil 30 minit sebelum tidur.

Adakah doxylamine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) belum memasukkan ubat ini ke dalam kategori ubat kehamilan. Walau bagaimanapun, untuk ubat doxylamine succinate, FDA mengklasifikasikan ubat tersebut ke dalam kategori kehamilan A.

Beberapa pakar perubatan juga menyatakan bahawa doxylamine selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Selain itu, ubat ini juga diketahui masuk ke dalam susu ibu dan boleh mempengaruhi bayi yang disusui.

Apakah kesan sampingan doxylamine yang mungkin?

Hubungi doktor anda dan berhenti menggunakan ubat ini jika anda mengalami kesan sampingan berikut setelah menggunakan doxylamine:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Kekeliruan
 • halusinasi
 • Pening atau mengantuk teruk
 • Kencing kecil atau tidak.

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas mengambil doxylamine termasuk:

 • Penglihatan kabur
 • Mulut, hidung atau tekak kering
 • Sembelit
 • Pening ringan atau mengantuk.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil doxylamine jika anda mempunyai sejarah alahan sebelumnya terhadap ubat ini.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika selamat untuk anda mengambil doxylamine jika anda mempunyai keadaan perubatan lain, terutamanya:

 • Glaukoma
 • Pembesaran prostat
 • Masalah kencing
 • Asma, bronkitis, emfisema, atau penyakit paru-paru kronik yang lain.

Orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih peka terhadap kesan ubat ini. Berhati-hati semasa memberikan doxylamine kepada orang tua.

Antihistamin dapat melambatkan pengeluaran susu. Jangan gunakan ubat ini tanpa arahan doktor, terutamanya semasa anda menyusui bayi.

Doxylamine boleh menyebabkan penglihatan kabur, mengantuk, dan mengganggu pemikiran atau reaksi tingkah laku. Anda tidak boleh memandu atau melakukan aktiviti berbahaya setelah mengambil ubat ini.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan pil selsema, batuk, alergi, atau pil tidur yang lain. Banyak ubat gabungan mengandungi antihistamin. Mengambil ubat-ubatan tertentu bersama-sama boleh menyebabkan anda mendapat terlalu banyak ubat ini.

Jangan minum alkohol semasa anda mengambil doxylamine. Alkohol boleh meningkatkan kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Elakkan terlalu panas atau dehidrasi semasa bersenam dan cuaca panas terik. Doxylamine dapat mengurangkan pengeluaran peluh dan anda mungkin lebih sensitif terhadap serangan panas.

Mengambil ubat dengan ubat lain yang boleh menyebabkan rasa mengantuk atau pernafasan yang perlahan dapat memperburuk kesan ini. Tanya doktor anda sebelum mengambil doxylamine dengan pil tidur, ubat nyeri narkotik, relaksan otot, dan ubat-ubatan untuk kegelisahan, kemurungan, atau kejang.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.