Kesihatan

Tekanan tidak dapat dielakkan, tetapi atasi dengan baik agar tidak menjadi lebih teruk

Ditulis Oleh: Lita

Tekanan adalah perkara biasa dan tidak dapat dielakkan kerana ia pasti akan muncul dalam kehidupan seseorang. Anda tidak diminta untuk mengelakkan tekanan, tetapi anda harus tahu bagaimana menangani stres agar tidak menjadi lebih teruk.

Cuba atasi dan atasi tekanan dengan baik. Adakah tekanan disebabkan oleh perasaan kecemasan, kemarahan, tekanan akut atau gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD).

Baca Juga: Gusi Bengkak Membuatnya Sukar Makan dan Tidur, Inilah Cara Mengatasinya

Cara mengatasi tekanan boleh dilakukan dari diri sendiri atau dengan bantuan perubatan

Terdapat banyak cara untuk mengatasi tekanan yang boleh anda cuba. Bermula dari menguruskan tekanan dari diri sendiri sehinggalah menggunakan bantuan pihak perubatan yang berkaitan. Inilah cara menguruskan tekanan sepenuhnya:

1. Ubah tekanan menjadi perkara positif

Ubah tekanan menjadi sesuatu yang positif. Foto: //www.healthline.com/

Jangan biarkan tekanan kepada anda. Ini akan menjadikan anda lebih sukar untuk menguruskan tekanan. Kenal pasti apa yang menyebabkan tekanan. Kemudian uruskan menjadi perkara yang lebih positif.

Contohnya, jika anda terlalu bosan menunggu seseorang atau bosan semasa perjalanan jauh, atur keadaan dengan melakukan perkara lain. Seperti membaca buku, mendengar muzik, makan, dan sebagainya.

2. Bertolak ansur

Bertolak ansur bermaksud berusaha menyesuaikan diri dengan tuntutan tanpa berusaha mengubah persekitaran. Kaedah ini sering digunakan untuk orang yang lebih suka mengelakkan konflik.

Kompromi juga dapat digunakan sebagai usaha kedua belah pihak untuk saling menyesuaikan diri. Terdapat juga penggantian yang dapat digunakan sebagai cara lain untuk berkompromi.

Contohnya, jika anda tidak dapat masuk ke sekolah perubatan, yang sebenarnya memerlukan banyak kos, anda tidak perlu stres. Anda boleh menukar tujuan ke kawasan lain yang masih relevan. Seperti kejururawatan, farmasi, dan sebagainya.

3. Mitigasi

Diharapkan dapat menguruskan tekanan dengan berkesan dengan menjaga tubuh dengan sebaik mungkin. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengawal tekanan yang menimpa anda. Seperti:

 • Sukan. Manfaatnya ialah semua otot dan saraf dapat berehat sebaik mungkin. Latihan juga berguna sebagai alat untuk berehat dan mengalihkan perhatian dari perkara-perkara yang mencetuskan tekanan.
Bersenam untuk mengatasi tekanan. Foto: //blogs.webmd.com
 • Rekreasi. Sama seperti senaman, rekreasi akan membantu anda mengalihkan perhatian minda dan emosi anda. Rekreasi dapat menjauhkan pemikiran dan emosi yang menimbulkan tekanan.
 • berehat. Tenangkan diri anda agar degupan jantung dan tekanan darah anda lebih terkawal. Contohnya dengan meditasi, zikir, latihan pernafasan dalam.

4. Amalkan ketegasan

Individu boleh dikatakan mempunyai sifat tegas sekiranya mereka dapat berhubungan secara sosial dengan orang lain sebagaimana adanya (secara jujur). Sebagai contoh, dia dapat menyatakan sikap dan pandangan yang mungkin berbeza secara tegas dan terbuka, tetapi tetap menghormati percakapannya.

Hanya berdiam diri dan menjengkelkan bukanlah kegigihan. Supaya tekanan dapat diatasi dengan baik, amalkan ketegasan dengan betul.

5. Menyelesaikan masalah yang menyebabkan tekanan

Yoga berasal dari India untuk memberi ketenangan jiwa. Foto: //pixabay.com

Terdapat banyak strategi yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah yang menyebabkan tekanan, termasuk:

 • Terus aktif. Walaupun terasa sukar, tetapi anda harus memaksa diri anda semaksimum mungkin untuk menyibukkan diri seperti biasa. Dengan cara ini, anda biasanya akan mendapat idea baru yang berguna untuk menyelesaikan masalah.
 • Berfikir secara positif. Cuba fahami bahawa hidup tidak terbatas pada masalah yang dihadapi. Terdapat banyak aspek kehidupan yang boleh anda nikmati. Dengan cara ini, akan lebih mudah bagi anda untuk selalu berfikiran positif.
 • Berjuang dengan masalah. Fikirkan bahawa masalah tidak boleh dielakkan. Tetapi untuk diatasi dan dihadapi. Berlari dari masalah bukanlah jalan penyelesaian terbaik untuk mengatasinya.
 • Berkongsi dengan orang lain. Manusia diciptakan sebagai makhluk sosial. Sudah tentu, walaupun kita mempunyai masalah, kita juga dapat bercerita dan membagikannya kepada orang lain.
 • Mendekatkan diri dengan Tuhan. Jangan lupa bahawa Tuhan akan selalu menolong kita agar kita sentiasa tenang dan tenang sehingga kita dapat berfikir dengan jelas dalam menangani masalah.

6. Buat diri anda gembira

Terdapat banyak cara untuk mencuba membahagiakan diri sendiri. Antaranya:

 • Tetapkan batas yang sesuai pada persekitaran sekitarnya. Belajar untuk mengatakan tidak pada permintaan yang cenderung menimbulkan tekanan dalam hidup anda.
 • Luangkan masa untuk rekreasi, kongsi hobi, atau minat.
 • Cukup rehat. Tidur sangat berkesan untuk memulihkan minda.
 • Jangan bergantung pada ubat penenang, alkohol, atau ubat untuk mengurangkan tekanan.
 • Cuba bergaul dengan lebih dekat dengan orang di sekeliling anda.

7. Ujian tekanan

Kaedah ini bertujuan untuk menguji diagnosis yang disahkan untuk penyakit jantung. Tekanan dikaitkan dengan penyakit jantung. Kaedah ini adalah pilihan awal yang disukai oleh kebanyakan wanita.

Latihan ini juga merupakan kaedah untuk menilai pesakit yang mempunyai penyakit jantung koronari. Walau bagaimanapun, latihan ini tidak ditunjukkan sebelum melakukan pembedahan noncardiac pada pesakit yang mencapai 4 setara metabolik tanpa gejala.

Baca juga: Agar tidak salah, kenali perbezaan antara tekanan pasca-trauma dan tekanan akut

8. Bantuan psikologi

Cara mengatasi tekanan dengan bantuan perubatan. Foto: //pixabay.com

Sekiranya anda merasakan tekanan yang anda alami mencapai tahap tekanan akut atau gangguan tekanan pasca trauma (PTSD), maka tidak ada salahnya mengambil bantuan psikologi.

Biarkan mereka menguruskan tekanan anda. Kaedah ini sering digunakan untuk menguruskan tekanan pada mangsa bencana.

Itulah beberapa cara untuk menguruskan tekanan dengan betul, baik dari segi perubatan dan bukan perubatan. Ketahui lebih lanjut mengenai punca masalah dan beban anda, dan lakukan rawatan yang betul.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.