Kesihatan

Air mani keluar sendiri selepas kencing? Inilah penyebabnya!

Air mani yang keluar sendiri setelah membuang air kecil boleh berlaku pada setiap lelaki. Keadaan ini pada amnya tidak berbahaya. Namun, mesti dipertimbangkan dengan teliti sama ada apa yang keluar setelah membuang air kecil adalah air mani.

Dalam beberapa kes, pelepasan mungkin bukan air mani dan boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai jangkitan kelamin.

Mengapa air mani keluar sendiri?

Air mani yang keluar dengan sendirinya biasanya merupakan keadaan normal, terutama jika anda melakukan aktiviti seksual.

Namun, ada beberapa syarat lain yang mendorong perkara ini terjadi. Salah satu sebab yang paling terkenal adalah mimpi basah.

Selain itu, air mani yang keluar sendiri juga disebabkan oleh kesan sampingan dari rawatan yang anda jalani, masalah pada prostat, kecederaan saraf pada ejakulasi belakang.

Air mani yang boleh keluar dengan sendirinya boleh berlaku dalam keadaan tertentu, sama ada semasa anda tidur atau bahkan selepas membuang air kecil.

Apa yang menyebabkan air mani keluar sendiri selepas membuang air kecil?

Dipetik dari Garis Kesihatan, air mani yang keluar sendiri setelah membuang air kecil adalah keadaan biasa yang boleh berlaku pada setiap lelaki. Keadaan ini biasanya tidak berbahaya.

Terdapat beberapa penjelasan mengapa keadaan ini berlaku. Kadang-kadang sebahagian daripada air mani dapat tinggal di uretra setelah anda terakhir ejakulasi dan kencing adalah satu-satunya perkara yang mendorongnya keluar melalui zakar.

Berikut adalah beberapa penyebab air mani keluar sendiri setelah membuang air kecil:

Ejakulasi terbalik

Pada lelaki, air kencing dan air mani melalui uretra. Terdapat otot di dekat leher pundi kencing yang berperanan membezakan kedua-dua cecair ini daripada bercampur ketika seseorang hendak keluar.

Semasa orgasme, otot-otot ini akan berkontraksi untuk menahan air mani ke dalam pundi kencing. Supaya air mani akan mengalir melalui uretra dan keluar melalui kepala zakar.

Jika anda mempunyai penyakit ejakulasi ke belakang, otot ini tidak berkontrak. Akibatnya, air mani memasuki pundi kencing. Dalam keadaan ini, lelaki dipanggil orgasme kering. Kerana walaupun sensasinya ejakulasi, hanya ada sedikit air mani yang keluar.

Kesan lain dari penyakit ini adalah bahawa air kencing akan mendung setelah hubungan seksual, atau air mani akan keluar dengan sendirinya. Keadaan ini adalah salah satu penyebab kemandulan pada lelaki.

Apa yang mencetuskan ejakulasi ke belakang?

Ejakulasi terbalik dipicu oleh sebarang keadaan yang boleh mengganggu refleks otot pembukaan pundi kencing.

Masalah yang boleh menyebabkan air mani keluar sendiri setelah membuang air kecil juga boleh timbul disebabkan oleh kesan sampingan ubat yang anda ambil. Ini boleh dari ubat untuk merawat pembesaran prostat, tekanan darah tinggi atau kemurungan.

Di samping itu, keadaan ini juga boleh berlaku kerana kerosakan saraf yang disebabkan oleh keadaan berikut:

  • Diabetes
  • Sklerosis berbilang
  • penyakit Parkinson
  • kecederaan saraf tunjang

Inkontinensia kencing

Air mani yang bocor setelah membuang air kecil juga boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami masalah kencing. Ini adalah keadaan apabila anda tidak dapat menahan keinginan untuk membuang air kecil, sehingga air kencing atau air mani keluar dengan sendirinya.

Keadaan ini boleh dicetuskan oleh pelbagai faktor, mulai dari tekanan, batuk dan juga kegemukan. Biasanya, kemungkinan keadaan ini muncul akan meningkat seiring bertambahnya usia.

Untuk mengatasi keadaan ini, anda boleh bergantung pada pergerakan latihan otot lantai panggul, teknik latihan pundi kencing untuk rawatan menggunakan antikolinergik hingga estrogen topikal.

Awas penyakit kelamin!

Kehadiran air mani yang keluar setelah membuang air kecil adalah keadaan normal. Setiap lelaki boleh mengalami ini. Tetapi, anda harus berhati-hati jika ternyata cairan yang keluar bukan air mani, kerana anda mungkin mempunyai penyakit menular seksual.

Jenis penyakit kelamin yang paling biasa yang menyebabkan pelepasan dari zakar adalah gonorea dan gonorea klamidia. Oleh itu, segera periksa kesihatan anda apabila anda mendapat tanda-tanda penyakit ini, ya!

Demikianlah berbagai penjelasan mengenai air mani yang dapat keluar sendiri setelah membuang air kecil. Sentiasa menjaga kesihatan organ pembiakan anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2023

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found