Kesihatan

Fakta Pahit untuk Mengubati Diabetes, Juga Apakah Kesan Sampingannya?

Penggunaan pahit untuk mengubati diabetes, telah dilakukan secara turun temurun. Tetapi tidak ramai yang mengetahui fakta penting mengenai perkara ini. Termasuk mengenai penyelidikan perubatan dan kesan sampingan yang boleh disebabkan.

Artikel di bawah akan cuba mengkaji faedah daun pahit bagi pesakit diabetes. Termasuk kajian yang telah dilakukan mengenainya.

Baca juga: Ketahui 5 fakta mengenai "Fenomena Fajar" dalam diabetes

Mengenal tanaman pahit

Sambiloto mempunyai nama Latin Andrographis paniculata. Walaupun memerlukan penelitian lebih lanjut, tanaman ubat ini banyak digunakan kerana ia berkhasiat dalam merawat pelbagai penyakit seperti:

 1. Kanser
 2. Artritis reumatoid
 3. Alahan
 4. Anoreksia
 5. Penyakit jantung
 6. HIV / AIDS
 7. Jangkitan
 8. Masalah jantung
 9. Parasit
 10. jangkitan sinus
 11. Penyakit kulit
 12. Didih.

Sambiloto untuk diabetes

Diabetes mellitus adalah penyakit metabolik yang disebabkan oleh gangguan pengeluaran insulin dan dicirikan oleh kadar glukosa darah yang tinggi. Diabetes mellitus adalah salah satu masalah kesihatan awam tertinggi di Indonesia, bahkan di dunia.

Orang Indonesia sendiri telah lama mengetahui dan menggunakan tanaman ubat untuk merawat penyakit ini. Salah satu yang paling popular dan telah dikaji mempunyai kesan antidiabetik adalah daun pahit.

Daun Sambiloto mengandungi glukosa orthosiphon, minyak pati, saponin, polifenol, flavonoid, sapofonin, garam kalium dan myonosito.

Semua ramuan ini menjadikan tanaman pahit mempunyai kesan antidiabetik. Ini bermaksud sambiloto adalah sejenis ubat herba yang dapat menurunkan kadar glukosa dalam darah.

Kajian mengenai faedah pahit bagi pesakit kencing manis

Dilaporkan dari Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia, ekstrak pahit telah lama diketahui mempunyai khasiat dalam menangani diabetes mellitus jenis 2.

Beberapa kajian lain juga menyatakan perkara yang sama. Dilaporkan dari Jurnal Perubatan Universiti Lampung, kandungan Andrographolide yang banyak terdapat pada batang dan daun pahit, adalah komponen terpenting dalam menurunkan kadar glukosa darah.

Salah satu fakta ini diketahui melalui kajian Hidayah, (2008) dan Yulinah et al, (2011). Dalam kajian ini, penurunan kadar glukosa darah terjadi setelah tikus wistar diabetes diberi ekstrak etanol ramuan sambiloto pada dosis 2.1 g / kg bw dan 3.2 g / kg bw, masing-masing.

Selain kandungan Andrographolide yang berperanan menurunkan kadar glukosa darah, daun pahit juga memiliki antioksidan yang dapat menekan radikal bebas. Sebilangannya adalah polifenol, flavonoid, sapophonin, dan myonositol.

Baca juga: Kenali Punca Gula Darah Tinggi, Gejala dan Cara Mengatasinya

Resipi peria untuk diabetes

Dilaporkan dari Hospital Umum Dr. H. Moch Ansari, berikut adalah resipi sambilan rambuan yang boleh anda cuba merawat diabetes atau diabetes.

Sediakan 10 gram daun pahit, 30 gram misai kucing, batang brotowali 1 jari, dan 600 cc air. Seterusnya basuh semua bahan, rebus dengan 600 cc air hingga baki 300 cc kemudian tapis. Minum cecair ini 2 kali sehari, setiap kali anda minum 150 cc.

Kesan sampingan

Dilaporkan dari Web MD, penggunaan pahit boleh menyebabkan kesan sampingan seperti hilang selera makan, cirit-birit, muntah, ruam kulit, sakit kepala, hidung berair, dan keletihan.

Apabila digunakan dalam dos yang tinggi, kandungan Andrographis di tumbuhan ini juga dapat menyebabkan kelenjar getah bening yang bengkak, reaksi alergi yang serius, peningkatan enzim hati, dan kesan sampingan yang lain.

Perkara yang perlu dipertimbangkan

Sesiapa yang mengambil ubat (termasuk ubat penipisan darah, ubat tekanan darah, dan ubat kemoterapi) harus berjumpa doktor sebelum menggunakan sambiloto.

Tumbuhan ini juga tidak boleh diberikan secara intravena kerana risiko menyebabkan kecederaan buah pinggang akut. Kerana kurang kajian, sedikit yang diketahui mengenai keselamatan penggunaan sambiloto.

Oleh itu, penting untuk diingat bahawa suplemen ini mungkin belum diuji untuk keselamatan. Di samping itu, keselamatan suplemen pada wanita hamil, ibu menyusu, anak-anak, dan mereka yang mempunyai keadaan perubatan atau minum ubat belum dapat dipastikan.

Sekiranya anda berjaga-jaga, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda berniat keras untuk merawat diabetes.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami yang dipercayai bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!