Kesihatan

Mengetahui Keadaan TB Pulmonari pada Kanak-kanak yang mesti dijangkakan oleh ibu

TB paru pada kanak-kanak biasanya berlaku ketika anak menyedut bakteria Mycobacterium tuberculosis yang berada di udara. Bakteria tersebar ketika seseorang yang dijangkiti TB batuk dan menyebarkan bakteria ke udara.

Kes TB paru pada kanak-kanak biasanya disebarkan oleh orang dewasa. Kerana TB pada kanak-kanak di bawah 10 tahun biasanya jarang menjangkiti orang lain. Kanak-kanak di bawah 10 tahun cenderung mempunyai lebih sedikit bakteria pada rembesan lendir mereka dan juga mengalami batuk yang tidak berkesan.

Baca Juga: Kulit Gatal seperti Melecur Boleh Menyakitkan Ekzema, Kenali Sebabnya

Apa itu TB?

TB atau Tuberkulosis adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria tuberkulosis. Bakteria ini dapat menular melalui percikan kahak ketika batuk.

Apabila dihirup, bakteria Mycobacterium tuberculosis akan tinggal di paru-paru dan boleh tumbuh ke bahagian tubuh yang lain, seperti tulang belakang, ginjal, dan juga otak.

Gejala TB paru pada kanak-kanak

Gejala TB pada awal kanak-kanak mungkin tidak spesifik, tetapi secara umum dapat dilihat dari gejala berikut:

  • Mengalami sesak nafas
  • Mengalami sakit dada
  • Kelenjar getah bening yang diperbesar
  • Masalah penurunan berat badan atau pertumbuhan
  • Mudah berasa letih dan berpeluh pada waktu malam
  • Sekiranya cukup teruk, anda akan batuk darah
  • Batuk produktif yang berlangsung lebih dari tiga minggu

Kanak-kanak dengan TB juga mempunyai kemungkinan mengalami gejala batuk seperti itu batuk yang tidak hilang. Maksudnya, batuk yang berlaku sepanjang hari dan bertambah teruk dari masa ke masa.

Ibu juga harus tahu bahawa semua gejala yang disebutkan di atas sering dianggap tidak biasa kerana ia juga terdapat pada penyakit lain. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan diagnosis.

Diagnosis TB paru pada kanak-kanak

Sehingga kini, mengesahkan hasil diagnosis masih merupakan salah satu masalah TB paru pada kanak-kanak berbanding orang dewasa. Keadaan ini disebabkan kerana tidak semua fasilitas perawatan kesehatan di Indonesia memiliki fasilitas untuk membuat diagnosis.

Beberapa jenis ujian yang diperlukan untuk mendiagnosis TB paru pada kanak-kanak adalah:

Ujian tuberkulin

Ujian tuberkulin berguna untuk membantu mengesahkan diagnosis TB paru pada kanak-kanak, terutamanya jika sejarah hubungan dengan pesakit TB tidak jelas.

Hasil ujian tuberkulin itu sendiri masih tidak dapat membezakan antara jangkitan dan penyakit TB. Pada kanak-kanak yang telah disuntik dengan ujian tuberkulin, mereka mesti kembali menjalani pemeriksaan dalam jangka waktu 48 hingga 72 jam kemudian untuk melihat hasil suntikan.

Pemeriksaan bakteriologi

Pemeriksaan bakteriologi (kahak) adalah pemeriksaan penting untuk menentukan diagnosis TB, baik pada kanak-kanak maupun orang dewasa. Pemeriksaan dahak pada kanak-kanak dilakukan terutamanya pada kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun dan mempunyai gambaran umum mengenai kelainan paru-paru.

Dengan meningkatnya jumlah kes TB yang tahan dadah dan HIV-TB, saat ini pemeriksaan bakteriologi kanak-kanak adalah pemeriksaan terbaik, terutama di kemudahan perawatan kesihatan yang mempunyai fasilitas pengumpulan dahak dan pemeriksaan bakteriologi.

Pemeriksaan Molecular Rapid Test (TCM)

Pemeriksaan TCM dilakukan untuk mengesan mycobacterium tuberculosis secara molekul serta untuk menentukan adanya atau ketiadaan daya tahan terhadap ubat Rifampicin yang dimakan. Pemeriksaan TCM mempunyai nilai diagnostik yang lebih baik daripada pemeriksaan mikroskopik dahak.

gambar dada

X-ray dada adalah pemeriksaan yang menyokong untuk mengesahkan diagnosis TB pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, sinar-X dada untuk kanak-kanak dengan TB tidak tipikal kecuali TB miliary.

Rawatan TB paru pada kanak-kanak

Rawatan TB pada kanak-kanak dilakukan dengan memberikan sekurang-kurangnya tiga jenis ubat yang harus dimakan dalam jangka waktu enam hingga 9 bulan. Setiap bulan, anak mesti menjalankan kawalan untuk memastikan hasil ubat yang diambil.

Anda harus memastikan bahawa anak anda mengambil ubatnya setiap hari pada waktu yang sama secara berkala. Kerana jika tidak, ia boleh menyebabkan ketahanan terhadap ubat yang akhirnya mengakibatkan anak harus menjalani rawatan lebih lama dan mengambil lebih banyak ubat.

Selepas akhir bulan keenam, doktor akan menentukan sama ada anak itu akan meneruskan atau berhenti mengambil ubat mengikut keadaannya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!