Kesihatan

Makanan untuk Mengelakkan Kista Payudara, Wanita Harus Tahu!

Kista payudara adalah salah satu penyebab ketulan pada payudara. Dalam beberapa kes, sista boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa. Untuk melegakan simptom, terdapat beberapa makanan pantang sista payudara yang harus dielakkan, apakah itu?

Baca juga: Bolehkah Penyakit Kista Payudara Meningkatkan Risiko Kanser?

Mengenali sista payudara

Kista payudara (sista payudara) adalah kantung berisi cecair di payudara. Selain itu, sista payudara boleh berkembang di salah satu atau kedua payudara.

Kista payudara bukan barah (jinak). Diperkirakan bahawa kista payudara berkembang ketika payudara mengalami perubahan seiring bertambahnya usia kerana perubahan tahap hormon. Kista payudara boleh menyerang wanita pada usia berapa pun.

Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih biasa pada wanita yang belum memasuki menopaus, biasanya di bawah usia 50 tahun.

Gejala sista payudara

Berikut adalah tanda dan gejala sista payudara yang perlu anda ketahui.

  • Bonggol yang berbentuk bulat atau bujur dan mudah bergerak
  • Lepaskan dari puting yang berwarna jernih, kuning, kekuningan, atau coklat tua
  • Sakit di kawasan ketulan payudara
  • Peningkatan saiz benjolan payudara dan kelembutan payudara tepat sebelum haid
  • Penurunan saiz benjolan payudara dan gejala lain selepas haid

Apa yang menyebabkan sista payudara?

Anda perlu tahu bahawa setiap payudara mempunyai cuping tisu kelenjar, yang disusun seperti kelopak bunga daisy. Lobus dibahagikan kepada lobus yang lebih kecil yang menghasilkan susu semasa kehamilan dan menyusui.

Tisu sokongan yang membentuk payudara terdiri daripada tisu berlemak dan tisu penghubung berserat. Nah, kista payudara boleh berkembang kerana penumpukan cecair di kelenjar payudara.

Pada dasarnya, penyebab sebenar kista payudara masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, disebutkan bahawa keadaan ini boleh berkembang kerana perubahan hormon dari haid.

Baca juga: 9 faktor yang menyebabkan puting keras, adakah ia berbahaya?

Makanan pantang larang sista payudara

Berdasarkan Kanser Payudara SekarangWalau bagaimanapun, kebanyakan kista sembuh dengan sendirinya. Namun, juga penting bagi anda untuk mengamalkan gaya hidup sihat untuk meredakan gejala yang disebabkan oleh sista, misalnya dengan mengelakkan atau membatasi pengambilan makanan tertentu.

Nah, berikut adalah beberapa pantang larang sista payudara yang perlu anda ketahui.

1. Makanan dengan kandungan lemak tepu

Makanan tabu sista payudara pertama yang harus dielakkan adalah makanan yang mengandungi lemak tepu. Universiti Brown melaporkan bahawa terdapat hubungan antara lemak tepu dan penyakit payudara fibrocystic (payudara fibrocystic).

Payudara Fibrocystic sendiri terdiri daripada tisu yang terasa getah atau seperti koleksi tali. Apabila diperiksa di bawah mikroskop, tisu fibrocystic payudara merangkumi beberapa komponen, salah satunya adalah kantung (cyst) yang berisi cecair bulat atau bujur.

Peningkatan pengambilan lemak tepu boleh menyebabkan risiko keadaan yang lebih tinggi. Oleh itu, anda harus mengelakkan makanan dengan kandungan lemak tepu tinggi, seperti daging berlemak atau produk tenusu tinggi lemak.

2. Makanan dengan kandungan garam tinggi, salah satu makanan pantang larang untuk sista payudara

Makanan tabu sista payudara seterusnya adalah makanan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi. Rangkaian Kesihatan Wanita mengatakan bahawa mengurangkan kandungan garam dalam makanan dapat membantu mengurangkan ukuran cairan dan sista yang tersisa.

Sekiranya anda ingin menggunakan garam dalam makanan, anda harus memilih garam beryodium berbanding dengan garam tidak beryodium.

Kerana, menurut Pusat Perubatan Universiti Maryland, kekurangan yodium dikaitkan dengan peningkatan risiko kista payudara. Seperti dipetik dari Livestrong.com.

3. Daging merah

Menurut American Cancer Society, seperti dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, sista sederhana tidak meningkatkan risiko barah payudara. Namun, ada kemungkinan kecil kista kompleks mungkin mengandung barah atau meningkatkan risiko barah di kemudian hari, bergantung pada hasil biopsi.

Untuk mengelakkan ini, ada makanan yang meningkatkan risiko barah dan harus dielakkan, seperti daging merah.

Beberapa kajian telah menemukan kaitan antara daging merah dan peningkatan risiko barah payudara, terutama jika dimasak pada suhu tinggi, yang dapat memicu pembebasan racun.

Selain makanan, ini adalah minuman tabu sista

Bukan hanya makanan yang harus anda hindari memakannya, tetapi anda juga harus mengetahui tentang minuman pantang sista payudara, seperti minuman berkafein. Kajian tidak menunjukkan kaitan antara kafein dan sista payudara.

Walau bagaimanapun, sebilangan wanita dengan keadaan ini mendapati gejala mereda setelah mengelakkan pengambilan kafein. Oleh itu, anda mungkin juga mempertimbangkan untuk mengehadkan atau mengelakkan kafein dalam minuman, atau dalam makanan, seperti coklat.

Itulah beberapa maklumat mengenai makanan dan minuman pantang sista payudara. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai makanan atau minuman yang harus dielakkan atau terhad dalam penggunaannya, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!