Kesihatan

Pelbagai Pelindung Wajah: Kegunaan dan Cara yang betul untuk membersihkannya

Pada awal penggunaannya, pelindung muka dianggap sebagai objek yang pelik dan berlebihan dalam menghadapi wabak COVID-19. Tetapi akhir-akhir ini, penggunaan pelindung muka Ia seperti perkara biasa dalam kehidupan sosial.

Apa sebenarnya? pelindung muka? Bolehkah objek ini benar-benar membantu mencegah penyebaran COVID-19? Lihat ulasan di bawah, ya!

Apa itu pelindung muka?

pelindung muka adalah panel plastik atau plexiglass melengkung yang dipakai dari bahagian atas dahi hingga ke dagu. Gunakan pelindung muka yang bertujuan melindungi mata, hidung dan mulut dari kemungkinan terkena aerosol atau titisan yang mengandungi virus di udara.

Sebelum penggunaannya meluas seperti sekarang, pelindung muka biasanya digunakan oleh pekerja kesihatan untuk prosedur tertentu di mana percikan titisan mungkin berlaku. Salah satunya oleh doktor gigi semasa melakukan prosedur pembersihan gigi.

Lain daripada itu, pelindung muka juga sering digunakan untuk keselamatan kerja dalam projek pemasangan perkakasan.

Seperti apa gunanya pelindung muka?

Mungkin sehingga sekarang anda tertanya-tanya, apa gunanya pelindung muka berkesan dalam meminimumkan penghantaran COVID-19?

Kajian 2014 menunjukkan bahawa ketika diuji terhadap aerosol influenza dari jarak 18 inci, hasilnya adalah pelindung muka dapat mengurangkan pendedahan sebanyak 96 peratus dalam jangka waktu sejurus selepas batuk.

pelindung muka juga mengurangkan pencemaran permukaan pernafasan sebanyak 97 peratus. Seperti yang kita ketahui bahawa virus COVID-19 dapat merebak dari pendedahan kepada aerosol dan tetesan. Oleh itu, pelindung muka boleh digunakan sebagai lapisan perlindungan tambahan terhadap COVID-19.

Sudah tentu, penggunaannya akan dimaksimumkan jika disertai dengan memakai topeng muka, berlatih jarak sosial yang selamat dan mencuci tangan dengan kerap.

Manfaat pelindung muka

Terdapat pelbagai kebaikan pelindung muka yang dapat anda rasakan, terutamanya semasa wabak seperti hari ini. Manfaat pelindung muka dalam kalangan yang lain:

Minimumkan penyebaran COVID-19

Anda perlu perhatikan dan faham jika pelindung muka tidak menghalang penyebaran COVID-19, tetapi perkara ini membantu mengurangkan penularan. pelindung muka dapat menyekat titisan memasuki mulut dan mata.

Ia membantu melindungi seluruh wajah anda daripada percikan dan penyemburan patogen yang membawa cecair. Oleh itu, pelindung muka cukup berkesan untuk menghentikan penularan virus dan air liur dari memasuki badan melalui mata, hidung, dan mulut.

Kurangkan kebiasaan menyentuh wajah

Salah satu perkara yang disarankan agar tidak terkena virus COVID-19 adalah tidak menyentuh wajah anda dengan tangan anda. Terutama jika anda belum mencuci tangan.

Baiklah, menggunakan pelindung muka mudah-mudahan ia menjadikan anda kurang menyentuh wajah anda dengan tangan yang tidak dicuci.

Sebagai alat pencegahan penghantaran yang boleh digunakan semula

Manfaat besar lain dari pelindung muka adakah ia boleh digunakan semula, harganya juga tidak terlalu mahal, dan cara membersihkannya juga mudah.

Cara membersihkan yang betul pelindung muka

Satu kelebihan pelindung muka daripada topeng adalah bahawa ia lebih senang dibersihkan. Ya, pelindung muka hendaklah dibersihkan setiap hari dengan sabun dan air, dan dikeringkan dengan betul sebelum digunakan semula. Inilah cara membersihkannya pelindung muka apa yang anda boleh cuba:

1. Rendam dengan air

Untuk mengelakkan menggaru permukaan, rendam pelindung muka dengan air suam. Kaedah ini juga dapat membantu mengekalkan sifat anti kabusnya.

2. Gunakan sabun

Gunakan sabun untuk membuatnya lebih bersih, tetapi jangan gunakan produk pembersih rumah tangga yang mengandungi ammonia atau produk yang diformulasikan untuk membersihkan permukaan kaca.

Pembersih sedemikian berpotensi merosakkan permukaan plastik.

3. Jangan sikat

Jangan gunakan berus untuk membersihkan pelindung muka kerana boleh membuat calar mikroskopik. Daripada berus, anda boleh menggunakan kain atau span yang lembut.

Anda juga boleh membersihkannya dengan menyemburkan alkohol 70 peratus atau membasmi kuman agar pelindung muka kekal steril.

Pantau perkembangan COVID-19 di Indonesia melalui laman web resmi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!