Kesihatan

Bolehkah Seks Cosplay Membantu Meningkatkan Kerangsangan Seksual?

Menggunakan kostum tertentu mengikut tema majlis itu menyeronokkan. Contohnya, apabila anda perlu menyediakan kostum khas untuk acara Halloween. Anda pastinya berusaha untuk kelihatan terbaik dengan kostum pilihan anda.

Tetapi menggunakan pakaian khas yang boleh menjadi lebih spesifik. Di mana anda akan berpakaian serupa dengan watak atau watak tertentu. Contohnya, memakai kostum yang sesuai dengan watak salah satu manga. Nah, aktiviti meniru kostum ini disebut main peranan.

Walaupun, pernahkah anda membayangkan jika cosplay atau permainan peran juga mempengaruhi kehidupan seksual seseorang? Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan antara keduanya, inilah ulasannya.

Seks Cosplay

Cosplay dianggap sebagai sebahagian daripada fantasi seks, kerana pasangan yang melakukannya menyedari bahawa mereka memainkan peranan yang berbeza. Di mana biasanya ada kesepakatan bahawa mereka akan memainkan tokoh tertentu disertai dengan kostum sokongan.

Melancarkan Womenshealthmag, seorang ahli terapi seks mengatakan bahawa seks cosplay bukan sekadar memakai kostum. Tetapi juga sebenarnya menjalankan peranan sesuai dengan watak yang mereka pilih dan membawanya ke dalam kegiatan seksual.

adalah seks cosplay adakah wajar?

Mungkin ada yang tertanya-tanya, adakah wajar berpura-pura memainkan watak lain dan membawanya untuk melakukan hubungan seks? Atau, adakah ini termasuk seks keriting aka kepuasan nafsu dengan cara tertentu?

Ternyata jawapannya adalah bahawa sebilangan orang menganggapnya semula jadi dan sebahagian daripada gaya hidup mereka. Bahkan ada orang yang selalu melakukan hubungan seks dengan hanya satu watak cosplay.

Tetapi sayangnya tidak ada penyelidikan lebih lanjut untuk membincangkan had wajar tingkah laku seks cosplay. Bagi sesetengah orang yang seronok melakukannya, ia boleh dilakukan. Tetapi jika tidak selesa, tidak perlu memaksanya.

Apakah faedah melakukan seks cosplay?

Sebilangan orang berpendapat bahawa melakukan seks cosplay dapat meningkatkan minat mereka. Tetapi sayangnya tidak banyak kajian yang meneroka faedah untuk kesihatan atau keharmonian pasangan.

Sementara itu, dipetik dari Businessinsider, jika melakukan cosplay sebagai fantasi seks, tentu ini berguna. Kerana anda dan pasangan dapat lebih terbuka dalam menyatakan apa yang mereka mahukan.

Apabila perbualan dapat dipersetujui, maka anda dan pasangan anda dapat memahami dan merealisasikan kehendak anda dengan lebih baik. Dengan cara itu, seks cosplay dapat membantu mengeratkan hubungan antara kedua-dua pihak.

Petua jika anda ingin melakukan seks cosplay

Cosplay adalah salah satu pilihan untuk memperkayakan pengalaman seksual suami isteri. Anggapan ini disokong oleh pendapat pakar yang percaya bahawa cosplay atau permainan rol juga dapat merangsang kreativiti pasangan.

"Permainan peranan atau permainan fantasi yang serupa adalah perkara hebat, kerana mereka dapat membina kreativiti dan imaginasi pasangan," kata Evelyn Fisboin, ahli terapi perkahwinan di Mind Spectrum Institute, Florida. dailyhealth.com.

Tetapi bagaimana caranya? Sudah tentu, ia bermula dengan membincangkannya dengan pasangan anda dan langkah-langkah berikut:

 • Bercakap tentang peranan yang anda mahu pilih.
 • Gunakan kostum yang menyokong.
 • Mulakan dengan perbualan santai dan perbualan mengikut peranan masing-masing.
 • Sekiranya kedua-duanya lebih selesa, anda boleh meneruskan permainan yang saling menyokong fantasi seksual antara satu sama lain.
 • Tetapi perlu diingat bahawa permainan peranan mesti dipersetujui dan kedua-dua pihak mesti selesa dan gembira.
 • Sekiranya ternyata ada sesuatu yang membuat anda tidak selesa, anda harus segera mendedahkannya kepada pasangan anda dan membincangkannya bersama.

Petua lain untuk meningkatkan rangsangan seksual

Sekiranya anda merasakan bahawa seks cosplay tidak membantu meningkatkan kehidupan seks anda, mungkin anda perlu melakukan cara semula jadi berikut:

 • Pengambilan buah-buahan tertentu. Contohnya, pisang dan alpukat dipercayai dapat meningkatkan libido.
 • makan coklat. Kerana coklat mendorong pembebasan phenylethylamine dan serotonin ke dalam badan yang dapat meningkatkan libido.
 • Bahan herba. Bagi mereka yang mengalami disfungsi ereksi, mereka dapat mengatasinya dengan ramuan herba, salah satunya adalah ekstrak daun ginkgo biloba.
 • Kurangkan tekanan. Kerana tekanan boleh mempengaruhi dorongan seks seseorang
 • Cukup tidur. Tidur yang mencukupi ditambah dengan makanan yang sihat dapat meningkatkan tenaga dan dorongan seks.
 • Jaga keharmonian dengan pasangan anda. Bersikap terbuka dengan pasangan anda, misalnya tidak memaksa seks ketika anda tidak berminat, dapat membantu meningkatkan kedekatan emosi dan membina hubungan yang mesra.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!