Kesihatan

Mari lihat cara menghilangkan ketuat di kelopak mata di bawah

Ketuat membuat anda merasa tidak selamat. Ketuat juga biasanya tumbuh di mana-mana bahagian badan termasuk kelopak mata. Nah, inilah cara menghilangkan ketuat di kelopak mata.

Baca Juga: Berhati-hati! Jenis ketuat berbahaya ini boleh mencetuskan komplikasi

Cara menghilangkan ketuat di kelopak mata

Ketuat biasanya muncul di kawasan kulit yang sering menggosok kulit atau pakaian. Bahagian yang sering kelihatan kutil termasuk kelopak mata, leher, ketiak, di bawah payudara dan pangkal paha.

Berikut adalah cara menghilangkan ketuat di kelopak mata, termasuk:

Air lemon

Lemon adalah buah yang mengandungi vitamin C dan sangat berguna untuk meningkatkan daya tahan tubuh. Selain itu, vitamin C juga dikatakan sangat berkesan terhadap virus yang menyebabkan ketuat.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda hanya menggunakan jus lemon setiap hari sehingga ketuat mengecut dan hilang.

Sayang

Cara seterusnya untuk menghilangkan ketuat di kelopak mata adalah dengan menggunakan madu. Anda boleh menggunakan madu pada ketuat di sekitar kelopak mata untuk menyekat pembebasan oksigen pada kulit yang dijangkiti virus.

Ini akan menjadikan virus mati seketika sehingga jangkitan akan sembuh secara beransur-ansur.

Kulit pisang

Kulit pisang mengandungi enzim proteolitik yang dapat digunakan untuk menghilangkan ketuat.

Anda hanya menggosok kulit pisang di kawasan yang terkena ketuat dan pastikan untuk mencuci tangan selepas itu agar virus ketuat tidak merebak. Lakukan dua kali sehari untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Air nanas

Air nanas mengandungi asid dan enzim pelarut yang dapat membantu memusnahkan benjolan ketuat pada kulit. Anda boleh menggunakannya dengan merendam ketuat secara berkala untuk mempercepat tempoh penyembuhan.

Bawang putih

Tidak hanya digunakan sebagai rempah dapur, ternyata bawang putih diyakini dapat melecur dan membuang lebihan tisu kulit yang menyebabkan ketuat.

Ini kerana bawang putih mempunyai sifat antivirus dan antibakteria yang dapat membasmi virus herpes.

epal sider cuka

Bahan-bahan berasid yang terkandung dalam cuka sari apel sangat berkesan menghilangkan beberapa jenis bakteria dan virus yang menyebabkan ketuat.

Di samping itu, keasidan cuka yang sangat tinggi dapat merosakkan tisu kulit yang terkena ketuat.

Anda boleh menggunakannya dengan menggunakan cuka sari apel pada ketuat di sekitar kelopak mata setiap malam dan lakukan ini secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Minyak pokok teh

Minyak pokok teh mempunyai sifat antivirus dan antiseptik sehingga sangat efektif dalam menangani virus yang menyebabkan ketuat. Minyak pokok teh juga berfungsi untuk menghentikan jangkitan dan pertumbuhan kulat dan bakteria untuk mengurangkan keradangan, kemerahan, dan kerengsaan.

Cara menggunakannya, sapukan setetes minyak pokok teh tulen ke ketuat. Kemudian sapukan kapas atau pembalut di atasnya dan biarkan selama lapan jam, atau biarkan semalaman.

Pada waktu pagi, tanggalkan pembalut dan bersihkan kawasan tersebut. Lakukan ini sehingga ketuat hilang atau jatuh, biasanya antara satu hingga empat minggu.

Minyak serai

Selain berkesan melawan virus herpes, simplex Jenis 1. Minyak serai juga berkesan menghilangkan ketuat dengan cepat dan memberikan kesan sejuk pada luka.

Minyak oregano

Minyak Oregano mempunyai kesan antibiotik yang kuat untuk membunuh bakteria dan mengawal jangkitan. Oleh itu, menggunakan minyak oregano sebagai rawatan ketuat adalah langkah yang paling berkesan.

pita saluran

Ini adalah kaedah paling unik untuk menghilangkan ketuat. Anda hanya perlu menggunakan pita saluran pada bahagian ketuat selama 12 jam. Setelah pita saluran dikeluarkan, segera rendam kawasan itu dengan air suam.

Daun Basil

Daun selasih mempunyai sifat antivirus yang berkesan dalam memusnahkan virus yang menyebabkan ketuat. Caranya ialah dengan menghancurkan daun selasih hingga rata dan tambahkan sedikit air selepas itu jika anda ingin menggunakannya.

Selepas itu, anda hanya perlu menggunakan campuran tersebut pada kawasan yang tumbuh ketuat seperti kelopak mata.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!