Kesihatan

Jangan Teragak-agak untuk Memulakan, Ini adalah Pergerakan Yoga untuk Pemula yang Boleh Anda Lamar

Terdapat banyak gerakan yoga sederhana untuk pemula yang sudah anda lakukan setiap hari tanpa menyedarinya. Contohnya, apabila anda bangun setiap pagi dan meregangkan tangan di atas kepala, anda sudah mula melakukan yoga, anda tahu!

Tetapi terdapat juga banyak gerakan yoga untuk pemula yang dianggap tidak biasa. Tidak hanya tubuh melipat dan membongkok secara semula jadi, pergerakan yoga akan memaksa minda untuk bekerja secara sedar untuk melakukan pergerakan ini.

Baca juga: Pada pandangan pertama ia kelihatan serupa, ternyata inilah perbezaan antara Pilates dan Yoga

Pelbagai gerakan yoga untuk pemula

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah rangkaian pergerakan yoga untuk pemula yang boleh anda gunakan:

Pose gunung (Tadasana)

Pose gunung dalam yoga untuk pemula. Foto: //cdn.lessons.com

Pergerakan yoga ini untuk pemula adalah pose asas untuk semua pose berdiri. Anda akan melakukan langkah ini sebelum melakukan pergerakan lain.

Untuk melakukan gerakan ini, anda hanya berdiri lurus dengan dada terbuka dan tangan anda di kiri dan kanan badan. Pastikan bahu anda sesuai dengan pinggul anda.

Walaupun hanya kelihatan seperti pose berdiri biasa, sebenarnya banyak yang berlaku ketika melakukan pose ini.

Bermula dari tumit yang menekan dengan kuat, otot-otot di kaki menguat, tulang menumpuk dengan bahu yang sesuai dengan pinggul, bilah bahu berada di bawah belakang dan bahagian atas kepala berada dalam kedudukan tegak. Jangan lupa untuk bernafas dalam pose ini.

Pose mengangkat tangan (Urdhva Hastansana)

Pergerakan pose lengan dinaikkan. Foto: //www.yogajournal.com/

Dari pose gunung, tarik nafas dan angkat tangan ke atas kepala dalam keadaan lurus. Pergerakan yoga ini adalah regangan asas yang biasanya anda lakukan setiap pagi.

Perbezaannya adalah, kali ini anda akan memberi tumpuan untuk mengekalkan kedudukan lurus yang telah anda lakukan dari pergerakan gunung pose.

Tetap tegak dan cuba jangan menyentuh bahu anda ketika anda cuba menyentuh tangan anda di udara di atas kepala anda.

Jaga mata anda menyentuh antara satu sama lain di atas kepala anda.

Pergerakan yoga untuk pemula, yaitu tikungan ke depan (Uttanasana)

pergerakan uttanasana. Foto: //marketing.gaia.com/

Dari pose gunung, kemudian menghembuskan nafas dan kemudian membungkuk dengan mencium lutut anda. Sekiranya tali pinggang anda terasa sedikit kencang, bengkokkan lutut anda untuk melonggarkan sedikit tulang belakang anda.

Pastikan kepala anda tergantung ke bawah, kemudian selaraskan hujung jari anda dengan telapak kaki anda. Sekiranya boleh, cuba sentuh tikar di sebelah kaki dengan tapak tangan.

Pose garland (Malasana)

Pergerakan Malasana. Foto: //www.yogajournal.com/

Anda boleh melakukan gerakan yoga ini untuk pemula dengan meletakkan kaki anda di tepi tikar dari kedudukan asalnya, pose gunung. Selepas itu cubalah menekuk lutut dan lakukan kedudukan jongkok.

Pergerakan ini bagus untuk pinggul anda dan mengatasi kesan duduk terlalu lama di kerusi atau semasa anda memandu.

Lunge berpose

Kedudukan pose paru-paru. Foto: //www.yogajournal.com/

Dari malasana, kembali ke pose gunung untuk melakukan yoga untuk pemula seterusnya. Dari sana, arahkan kaki kiri anda ke belakang tikar, dan bengkokkan lutut kanan anda dalam posisi kecil.

Posisikan lutut yang bengkok sejajar dengan pergelangan kaki sehingga paha kanan selari dengan tikar. Anda boleh meletakkan kedua tangan menyentuh lantai ke kiri dan kanan lutut yang bengkok.

Pastikan kaki kiri anda lurus dan tegas dengan tumit sebagai penyokong. Tahan selama lima nafas sebelum anda kembali ke pose gunung dan lakukan pergerakan dengan kaki yang bertentangan.

Pose papan

Pose plank dalam yoga untuk pemula. Foto: //marketing.gaia.com/

Setelah melakukan dua lunges, letakkan kaki anda di belakang tikar, kemudian letakkan diri anda seolah-olah anda akan melakukan push-up. Pinggul hendaklah sejajar dengan bahu.

Tahan pergerakan selama lima nafas sambil memastikan pinggul anda tidak terlalu rendah atau terlalu tinggi. Bengkokkan siku sedikit jika anda merasa tidak dapat menahan berat badan lebih lama.

Selepas lima nafas, lepaskan lutut ke arah tikar, kemudian duduk dan berehat sebentar.

Kakitangan berpose termasuk gerakan yoga untuk pemula

Kakitangan berpose kedudukan. Foto: //cdn.lessons.com/

Setelah bernafas sebentar, pergerakan yoga seterusnya untuk pemula adalah dengan meregangkan kaki di hadapan anda yang masih dalam keadaan duduk. Pergerakan ini seperti pose gunung yang dilakukan dalam keadaan duduk.

Banyak yang berlaku dalam pergerakan ini, dari kedudukan kaki dengan kuat dengan telapak kaki dibengkokkan, hingga bahu terletak di pinggul sehingga tulang belakang menjadi tegang dan lurus. Anda boleh meluruskan atau sedikit menekuk lengan anda pada kedudukan ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!