Kesihatan

Harus Tahu, Ini adalah Kedudukan Tidur yang Baik dan Betul untuk Wanita Hamil

Sebagai tambahan kepada keselesaan ibu, kedudukan tidur semasa mengandung juga harus dipertimbangkan untuk keselamatan janin.

Ketahui posisi tidur mana yang dibenarkan dan selamat untuk dilakukan semasa anda hamil melalui penjelasan berikut.

Kedudukan tidur wanita hamil

Semasa trimester pertama, wanita masih boleh tidur dalam keadaan selamat dalam keadaan apa pun yang dia rasa selesa. Ini dibenarkan kerana rahim belum cukup besar sehingga mengganggu tidur.

Namun, seiring bertambahnya usia, perubahan hormon seperti kelaparan pada waktu malam, mual, dan gejala kehamilan yang lain dapat menjadikan tidur lebih sukar.

Apabila seorang wanita mencapai trimester kedua dan ketiga, sangat sesuai untuk tidur di sebelah kirinya. Berada dalam posisi ini memaksimumkan aliran darah ke rahim tanpa memberi tekanan pada hati.

Bagi anda yang mengalami sakit pinggul atau punggung semasa hamil mungkin mendapati bahawa meletakkan bantal atau dua di antara lutut anda atau membengkokkan lutut semasa tidur dapat membantu anda tidur dengan lebih selesa.

1. Bahagian kiri

Bukan hanya tidur, tetapi posisi ketika berehat juga merupakan salah satu kunci untuk meningkatkan kualiti tidur yang baik. Apabila wanita hamil tidak cukup tidur, ia akan menyebabkan tekanan darah tinggi dan risiko preeklamsia.

Doktor secara amnya mengesyorkan kedudukan sisi semasa kehamilan. Dilaporkan dari healthline.comKedudukan tidur bagi ibu hamil ketika condong ke kiri sering disebut sebagai posisi "ideal" semasa kehamilan.

Memosisikan diri ke sebelah kiri badan membolehkan aliran darah optimum dari inferior vena cava (IVC) atau saluran darah besar yang bergerak selari. Tidur di sebelah kiri anda semasa mengandung boleh membawa darah ke jantung dan bayi di dalam kandungan.

Selain itu, tidur di sebelah kiri anda juga berfungsi untuk mengurangkan tekanan pada hati dan buah pinggang. Bermakna lebih banyak ruang untuk membantu masalah bengkak di tangan hingga ke pergelangan kaki.

2. Tidur di sebelah kanan semasa mengandung

Dilaporkan dari medicalnewstoday.com, seorang wanita yang lebih suka tidur di sebelah kanannya semasa hamil boleh mengambil posisi alternatif lain.

Tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa tidur di sebelah kanan anda semasa mengandung adalah berbahaya.

Namun, seperti yang dijelaskan di atas, disarankan untuk tidur dengan posisi kiri.

  • Angkat bahagian atas badan dengan beberapa bantal untuk mengurangkan pedih ulu hati
  • Angkat kaki dengan bantal untuk membantu bengkak dan sakit kaki
  • Gunakan bantal badan atau bantal kehamilan untuk membawa badan anda dan memberikan sokongan tambahan untuk punggung anda

3. Wanita hamil tidur di punggung, adakah selamat?

Semasa ibu masih dalam usia muda, tidur di punggung adalah salah satu kedudukan yang paling ideal. Namun, malangnya ketika kehamilan semakin besar, kedudukan ini tidak digalakkan.

Kedudukan tidur ibu hamil yang tidur di belakang tidak digalakkan kerana rahim yang tumbuh dapat memberi tekanan pada otot punggung, tulang belakang, dan saluran darah utama.

Ini tentu saja mengakibatkan perubahan aliran darah di dalam badan dan bayi di dalam kandungan.

Baca juga: Harus Tahu, Ini Petua Selamat untuk Wanita Hamil Semasa Menunggang Kapal Terbangt

Kedudukan tidur wanita hamil pada trimester

Ketiga posisi tidur di atas tidak boleh digunakan pada setiap trimester. Berikut adalah penjelasan mengenai posisi tidur terbaik terbaik pada trimester.

Kedudukan tidur wanita hamil trimester pertama

Terdapat dua posisi tidur yang selamat pada trimester pertama kehamilan. Ibu yang masih hamil tidak mempunyai banyak batasan mengenai kedudukan tidur.

Kecuali untuk kedudukan rawan atau perut turun. Berikut adalah beberapa pilihan untuk kedudukan selamat semasa awal kehamilan pada trimester pertama.

1. Tidur di sebelah kanan atau kiri anda

Semasa anda hamil pada trimester pertama, tidur di sebelah kanan atau kiri anda masih selamat untuk anda lakukan.

Walau bagaimanapun, wanita hamil muda disarankan untuk menukar posisi tidur antara kedua-dua belah pihak dan tidak tidur lama dalam satu sisi, terutama sebelah kanan (kerana tidur di sebelah kanan boleh memburukkan lagi pedih ulu hati).

2. Wanita hamil muda tidur di punggung

Pada trimester pertama, wanita hamil masih dibenarkan tidur di punggung. Selama 3 bulan pertama, mungkin terasa selesa.

Namun, ketika perut mulai membesar, ia dapat memberi tekanan pada bahagian belakang, usus dan vena cava, dan mengganggu aliran darah dari bahagian bawah badan ke jantung.

Tidur di punggung untuk jangka masa yang panjang semasa mengandung boleh menyebabkan sakit belakang, buasir, dan tekanan darah rendah.

Oleh itu, lebih baik cuba mengelakkan kedudukan ini, walaupun mungkin posisi tidur yang paling selesa semasa trimester pertama. Sebaiknya cuba dan keluar dari tabiat ini sejak awal kehamilan.

Kedudukan tidur wanita hamil trimester ke-2

Tidur di sebelah kiri anda dianggap sebagai posisi tidur terbaik bagi wanita hamil pada trimester ke-2 kerana ia membolehkan aliran darah ke janin dan buah pinggang tidak terhad.

Walaupun posisi tidur ini mungkin tidak diperlukan untuk wanita hamil seawal trimester ke-2, ini adalah masa yang tepat untuk berlatih beralih ke tidur di sebelah kiri anda.

Sekiranya wanita hamil sukar menemui kedudukan yang selesa, gunakan tempat duduk atau menggunakan bantal kerana sandaran belakang boleh menjadi pilihan yang baik.

Kedudukan tidur wanita hamil trimester ke-3

Lancarkan Yayasan TidurKedudukan tidur terbaik untuk wanita hamil pada trimester ketiga condong ke kiri dengan kaki sedikit ditarik ke arah dagu.

Kedudukan tidur ini membantu aliran darah ibu hamil ke rahim, dan membantu membekalkan nutrien dan oksigen kepada janin.

Peredaran darah dan fungsi buah pinggang yang lebih baik juga mengurangkan pembengkakan, buasir, dan vena varikos di kaki anda. Wanita yang mengalami pembengkakan teruk boleh tidur di sebelah kiri dengan kaki lebih tinggi daripada perutnya.

Sebaliknya, tidur di sebelah kanan anda pada trimester ketiga meletakkan berat rahim di jantung wanita hamil, dan tidur di punggungnya menghalang vena cava bawah dan memotong aliran darah.

Tidur awal ketika hamil

Semasa mengandung, adalah perkara biasa bagi anda untuk sukar tidur dan hanya dapat tidur pada awal pagi. Semasa awal kehamilan, tahap progesteron meningkat dan metabolisme tinggi.

Ini boleh menyebabkan rasa mengantuk dan keletihan pada siang hari. Sekiranya anda mempunyai anak lain untuk dijaga, anda mungkin lebih letih. Sejumlah gejala normal semasa kehamilan boleh mempengaruhi atau mengganggu tidur.

Tidur dari jam 1 pagi ketika hamil dan bangun pada jam 12 tengah hari misalnya, sebenarnya dari segi jangka masa, keperluan rehat ibu telah dipenuhi.

Namun, alasan mengapa wanita hamil hanya dapat tidur pada awal pagi mesti diselidiki untuk mengelakkan masalah kehamilan akibat insomnia. Sekiranya anda terus menghadapi masalah tidur semasa mengandung, berjumpa doktor.

Cara mencegah insomnia

Adalah biasa bagi wanita hamil yang sukar mendapat tidur berkualiti. Ini kerana sebilangan daripada mereka mengalami pelbagai gangguan seperti kerap membuang air kecil, sesak nafas, kekejangan kaki, sakit belakang hingga sakit di bahagian perut.

Bukan itu sahaja, anda yang mengalami tekanan juga boleh menjadi faktor sukar tidur semasa mengandung, anda tahu.

Anda boleh mengambil langkah berikut untuk mengatasi gangguan tidur semasa kehamilan. Sebagai contoh:

  • Tetapkan suasana. Persekitaran yang gelap, tenang, dan santai serta suhu yang selesa dapat membantu anda tidur. Tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari dapat meningkatkan kesihatan tidur. Keluarkan alat elektronik dari bilik tidur.
  • Kekal aktif. Aktiviti fizikal yang kerap semasa kehamilan dapat membantu wanita hamil untuk tidur lebih mudah.
  • Mencegah pedih ulu hati. Makan makanan kecil dan kerap dan elakkan makan tiga jam sebelum tidur. Tidur di sebelah kiri dengan mengangkat kepala juga dapat melegakan gejala pedih ulu hati.
  • Amalkan teknik relaksasi. Melakukannya sebelum tidur boleh membantu.

Bukan sahaja menjadikan tubuh anda lebih cergas, semasa anda berada di kelas gimnastik, anda dapat berinteraksi dengan wanita hamil yang lain. Anda boleh menggunakan peluang ini untuk berkongsi cerita dan mengurangkan kegelisahan.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kehamilan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found