Kesihatan

Berkesan dalam Menyembuhkan Demam Denggi, Inilah Khasiat Angkak Merah Lain untuk Kesihatan

Angkak Merah mungkin masih terdengar asing di telinga kebanyakan orang Indonesia. Angkak Merah adalah ekstrak beras merah yang sering digunakan untuk perubatan. Oleh itu, adakah anda ingin tahu apa faedah limau gedang merah untuk kesihatan tubuh? Ayuh, lihat ulasannya.

Khasiat limau gedang merah

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, ekstrak beras perang adalah sejenis beras fermentasi yang dihasilkan menggunakan spesies kulat tertentu. Bahan ini telah digunakan dalam perubatan tradisional Cina selama berabad-abad untuk faedah kesihatannya.

Ekstrak beras perang ini mengandungi sebatian monacolin K, bahan aktif yang juga terdapat dalam ubat penurun kolesterol seperti lovastatin.

Tidak hairanlah, banyak orang sering menggunakan Angkak merah untuk dijadikan alternatif ubat penurun kolesterol dan juga dapat menyokong kesihatan jantung.

Baca juga: Manfaat Beras Hitam, Meningkatkan Kesihatan Hati dan Jantung

Khasiat limau gedang merah

Pada masa ini, Angkak merah umumnya dijual sebagai suplemen bebas yang dipasarkan untuk membantu menguruskan kolesterol dan meningkatkan kesihatan badan. Namun, bukan itu sahaja, berikut adalah beberapa kebaikan Angkak merah untuk kesihatan badan:

1. Mengubati demam denggi

Angkak Merah sering dijadikan ubat herba untuk merawat demam denggi. Ini kerana apabila seseorang memakan Angkak merah, platelet darah akan meningkat dengan ketara. Ini disebabkan oleh kesan anti-radang.

2. Meningkatkan kesihatan jantung

Penyakit jantung adalah keadaan serius yang menimpa berjuta-juta orang dan dianggarkan menyebabkan 31.5% kematian di seluruh dunia.

Kolesterol tinggi adalah salah satu faktor risiko utama penyakit jantung. Angkak Merah umumnya digunakan sebagai ubat semula jadi untuk membantu menurunkan kadar kolesterol dan meningkatkan kesihatan jantung.

Satu kajian dilaporkan dari halaman Garis Kesihatan, pada 25 orang menunjukkan bahawa jahe merah merah menurunkan total kolesterol dengan rata-rata 15% dan kolesterol jahat sebanyak 21% selama sekitar dua bulan rawatan.

Kajian lain terhadap 79 orang melaporkan bahawa memakan 600 mg bawang merah merah dua kali sehari, secara signifikan mengurangkan kadar kolesterol. Bahan ini terbukti efektif dalam menurunkan kadar kolesterol, serta trigliserida dan tekanan darah, bila digabungkan dengan ubat statin.

3. Merawat sindrom metabolik

Sindrom metabolik adalah sekumpulan keadaan yang meningkatkan risiko keadaan kronik, seperti penyakit jantung, diabetes, dan strok. Gejala sindrom metabolik termasuk tekanan darah tinggi, lemak badan yang berlebihan, peningkatan gula dalam darah dan perubahan kadar kolesterol atau trigliserida.

Angkak Merah adalah salah satu ubat yang dapat membantu merawat penyakit kronik ini. Salah satu kesan Angkak merah yang paling kuat adalah kemampuannya menurunkan kolesterol.

Hasil penyelidikan lain mengikut penjelasan mengenai Garis Kesihatan mendapati bahawa suplemen yang mengandungi limau gedang merah dapat menurunkan gula darah, kadar insulin, dan tekanan darah sistolik pada orang dengan sindrom metabolik.

4. Mengurangkan keradangan

Keradangan adalah tindak balas imun yang normal yang dirancang untuk melindungi tubuh anda dari jangkitan.

Walau bagaimanapun, keradangan yang berterusan mempunyai peluang untuk keadaan kesihatan kronik seperti diabetes, barah dan penyakit jantung berlaku.

Angkak Merah telah terbukti dapat membantu mengurangkan keradangan dan meningkatkan kesihatan jangka panjang.

Sebagai contoh, kajian mengikut Garis Kesihatan dilakukan pada 50 orang dengan sindrom metabolik menunjukkan bahawa pengambilan suplemen yang mengandungi limau gedang merah dan ekstrak zaitun mengurangkan tahap tekanan oksidatif, penyebab utama keradangan kronik, hingga 20%.

5. Menstabilkan gula dalam darah

Angkak sememangnya berguna untuk menstabilkan gula dalam darah. Ini tentu akan meningkatkan metabolisme anda.

Namun, ada perkara yang perlu anda ketahui, jika anda menghidap diabetes mellitus, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengambil Angkak merah ini.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!