Kesihatan

Terdapat Sel Darah Putih Tahap Tinggi dalam Ujian Urin, Apa Artinya?

Leukosit, juga dikenal sebagai sel darah putih, adalah bahagian tengah sistem imun. Mereka membantu melindungi tubuh dari bahan asing, mikroba, dan penyakit berjangkit.

Jadi apa maksudnya jika keputusan ujian air kencing menunjukkan adanya sel darah putih? Lihat ulasan berikut!

Apa maksudnya jika terdapat sel darah putih dalam air kencing?

Dilaporkan Garis Kesihatan, ujian sel darah lengkap (CBC) selalunya merangkumi pengukuran tahap leukosit, atau sel darah putih (WBC). Tahap leukosit yang lebih tinggi dalam aliran darah mungkin menunjukkan jangkitan.

Ini kerana sel darah merah adalah bagian dari sistem imun, dan membantu melawan penyakit dan jangkitan.

Leukosit juga dapat dijumpai dalam urinalisis, atau ujian air kencing. Tahap tinggi sel darah putih dalam air kencing menunjukkan bahawa anda mempunyai jangkitan. Dalam kes ini, tubuh berusaha melawan jangkitan di suatu tempat di saluran kencing.

Biasanya, ini bermaksud pundi kencing atau uretra, yang merupakan tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing. Leukosit dalam air kencing juga dapat menunjukkan jangkitan buah pinggang.

Apa yang menyebabkan sel darah putih muncul di dalam air kencing?

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, jangkitan atau penyumbatan saluran kencing atau pundi kencing boleh menyebabkan peningkatan jumlah leukosit dalam air kencing.

Jangkitan mungkin lebih parah jika anda hamil, yang meningkatkan kemungkinan mengalami masalah seperti jangkitan saluran kencing (ISK). Sekiranya anda hamil dan mengalami jangkitan saluran kencing, penting untuk mendapatkan rawatan kerana boleh menyulitkan kehamilan.

Anda menghadapi risiko mendapat jangkitan bakteria di pundi kencing anda jika anda menahan air kencing anda terlalu lama sebelum membuang air kecil. Menahan air kencing berulang kali dapat meregangkan pundi kencing dengan terlalu banyak.

Seiring berjalannya waktu, pundi kencing cenderung kosong sepenuhnya ketika pergi ke bilik mandi. Apabila air kencing kekal di dalam pundi kencing, ini meningkatkan kemungkinan bakteria bertambah banyak, yang boleh menyebabkan jangkitan pada pundi kencing.

Sistitis yang tidak rumit adalah nama lain untuk jangkitan saluran kencing yang terbatas pada pundi kencing pada orang sihat yang tidak hamil.

Batu ginjal, tumor di pelvis, atau jenis penyumbatan lain di saluran kencing juga boleh menyebabkan lebih banyak leukosit muncul di dalam air kencing.

Gejala yang perlu diperhatikan

Leukosit dalam air kencing tidak selalu menyebabkan gejala sendiri. Sekiranya anda mempunyai leukosit dalam air kencing anda, gejala anda juga akan berbeza bergantung pada keadaan yang menyebabkan leukosit terkumpul di dalam air kencing anda. Melancarkan dari penjelasan halaman Garis Kesihatan berikut adalah beberapa gejala:

  • Sering membuang air kecil
  • Sensasi terbakar semasa membuang air kecil
  • Air kencing mendung atau merah jambu
  • Kencing berbau kuat
  • Sakit pelvis, terutama pada wanita

Gangguan saluran kencing boleh menyebabkan pelbagai gejala bergantung pada lokasi dan jenis penyumbatan. Dalam kebanyakan kes, gejala utama adalah sakit pada satu atau kedua-dua belah perut.

Batu ginjal boleh menyebabkan gejala yang serupa dengan jangkitan saluran pundi kencing, tetapi mungkin juga termasuk mual, muntah, dan sakit yang teruk.

Siapa yang berisiko menghidap penyakit ini?

Wanita cenderung mempunyai risiko yang lebih besar untuk jangkitan saluran kencing, oleh itu pada umumnya wanita lebih cenderung mempunyai leukosit dalam air kencing mereka.

Begitu juga, wanita hamil cenderung mempunyai risiko yang lebih tinggi. Lelaki juga boleh menghidap jangkitan ini. Mempunyai prostat yang membesar, misalnya, meningkatkan risiko jangkitan pundi kencing pada lelaki.

Sesiapa yang mempunyai sistem imun yang lemah juga mungkin berisiko lebih tinggi untuk sebarang jenis jangkitan.

Pemeriksaan dan diagnosis

Sekiranya anda sihat, anda masih boleh mengalami peningkatan leukosit dalam aliran darah dan air kencing anda. Julat normal dalam aliran darah adalah antara 4,500-11,000 WBC per mikroliter.

Sekiranya doktor anda mengesyaki anda mempunyai UTI, kemungkinan besar mereka akan meminta sampel air kencing. Mereka akan menguji sampel air kencing untuk:

  • sel darah merah
  • Bakteria
  • Bahan lain

Anda pasti akan mempunyai beberapa leukosit dalam air kencing anda walaupun anda dalam keadaan sihat, tetapi jika ujian air kencing anda menunjukkan tahap tinggi, anda mungkin mengalami jangkitan.

Sekiranya bakteria dikesan, doktor akan melakukan kultur air kencing untuk mendiagnosis jenis jangkitan bakteria yang terdapat di dalam badan.

Baca juga: Sakit Yang Sering Semasa Kencing? Mari Ketahui Gejala Jangkitan Saluran Kencing pada Wanita!

Cara mencegah jangkitan saluran kencing

Salah satu cara termudah untuk membantu menjaga saluran kencing anda bebas dari jangkitan atau batu ginjal adalah dengan kekal terhidrasi. Minum beberapa gelas air setiap hari. Sekiranya anda mempunyai keadaan seperti kegagalan jantung, doktor anda akan mencadangkan anda mengehadkan pengambilan cecair anda.

Kemudian anda boleh mengambil cranberry dan minum jus cranberry kerana dapat membantu mengurangkan risiko terkena jangkitan saluran pundi kencing.

Ini kerana zat dalam cranberry dapat membantu melindungi pundi kencing dan menyukarkan bakteria tertentu untuk melekat pada saluran kencing.

Beritahu doktor anda jika anda melihat sesuatu yang tidak biasa mengenai air kencing anda, seperti warna, bau, atau ketidakselesaan ketika anda membuang air kecil.

Jangkitan saluran kencing yang bermula di uretra boleh merebak ke pundi kencing dan buah pinggang, yang menjadikan masalah ini lebih serius dan boleh menyebabkan komplikasi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!