Kesihatan

Tiroid terlalu aktif, apa kesannya terhadap kesihatan badan?

Tiroid yang terlalu aktif, juga dikenali sebagai hipertiroidisme atau hipertiroidisme, berlaku apabila kelenjar tiroid menghasilkan tiroksin terlalu banyak. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hipertiroidisme boleh membahayakan tubuh.

Salah satunya dapat mempercepat metabolisme tubuh, menyebabkan penurunan berat badan yang drastik dan degupan jantung tidak teratur.

Ayuh, lihat ulasan penuh kesan tiroid yang terlalu aktif untuk kesihatan berikut!

Baca juga: Sukar Mengandung? Pertama-tama Fahami Punca Kemandulan pada Wanita dan Lelaki Di Sini!

Kesan pada badan akibat tiroid yang terlalu aktif

Tiroid yang terlalu aktif boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, termasuk penyakit Graves, penyakit Plummer, dan tiroiditis. Tiroid adalah kelenjar berbentuk kupu-kupu kecil di pangkal leher, tepat di bawah epal Adam.

Kelenjar tiroid juga mempunyai fungsi penting dalam tubuh, termasuk menghasilkan dua hormon utama tiroksin (T4) dan triiodothyronine (T3) yang mempengaruhi setiap sel di dalam badan.

Kedua-dua hormon ini bertanggungjawab untuk menjaga lemak dan karbohidrat badan, membantu mengawal suhu, mempengaruhi kadar jantung, dan mengatur pengeluaran protein.

Dipetik dari Klinik Mayo, hipertiroidisme boleh memberi kesan buruk kepada banyak bahagian badan dari sistem vaskular atau jantung ke sistem rangka atau tulang.

Nah, beberapa kesan tiroid yang terlalu aktif, termasuk yang berikut:

Masalah jantung

Apabila anda menghidap hipertiroidisme, jantung anda mungkin berdegup kencang. Denyutan jantung yang cepat ini adalah gejala keadaan yang disebabkan oleh metabolisme badan.

Sistem badan yang lebih pantas ini dapat membuat penderita merasa jantungnya berdegup lebih cepat. Denyutan jantung yang tidak teratur dapat meningkatkan risiko pelbagai keadaan perubatan, termasuk strok.

Risiko tulang rapuh

Tiroid yang terlalu aktif yang tidak dapat dirawat dengan segera juga boleh menyebabkan tulang atau osteoporosis lemah dan rapuh. Tulang adalah struktur pendukung untuk tubuh, jadi jika anda mempunyai tahap hormon tiroid yang aktif, ia dapat menyebabkan kerapuhan.

Kekuatan tulang bergantung pada jumlah kalsium dan mineral lain. Hormon tiroid yang terlalu banyak boleh mengganggu kemampuan tubuh untuk memasukkan kalsium ke dalam tulang.

Gangguan visual

Hormon tiroid yang berlebihan dalam badan juga boleh mengganggu kesihatan mata. Beberapa keadaan mata pada seseorang yang mempunyai tiroid yang terlalu aktif, seperti bengkak, kemerahan, kepekaan terhadap cahaya, dan penglihatan kabur.

Sekiranya gejala-gejala ini dirasakan, perlu segera merawatnya dengan pakar. Masalah yang tidak dirawat boleh menyebabkan keadaan maut, termasuk kehilangan penglihatan.

Masalah kulit

Selain kesihatan mata yang merosot, hipotiroidisme juga dapat menyebabkan masalah kulit. Dalam kes yang jarang berlaku, orang dengan penyakit Grave mungkin mengalami dermopati.

Biasanya ini akan mempengaruhi kulit dengan menyebabkan beberapa masalah seperti kemerahan dan bengkak. Kawasan kulit pada badan yang akan mengalami kemerahan dan bengkak adalah bahagian kaki dan kaki.

Krisis tirotoksik

Komplikasi hipertiroidisme yang lain adalah ribut tiroid atau krisis tirotoksik. Keadaan ini akan menyebabkan peningkatan simptom secara mendadak dan dramatik.

Apabila ini berlaku, biasanya jantung boleh berdegup lebih cepat dari biasa, sehingga menyebabkan demam. Ini adalah keadaan kecemasan, jadi ia memerlukan rawatan serius oleh pakar.

Gejala yang dilihat perlu dirawat dengan segera untuk mengelakkan komplikasi yang lebih teruk. Bercakap dengan doktor anda mengenai masalah yang anda alami supaya diagnosis dan rawatan yang tepat dapat diketahui.

Baca juga: Penyakit Konjungtivitis Mata: Gejala, Punca, dan Rawatan

Apakah rawatan untuk tiroid yang terlalu aktif?

Terdapat beberapa rawatan untuk hipertiroidisme yang biasanya dilakukan bergantung pada usia, keadaan fizikal, dan penyebabnya. Rawatan yang mungkin dilakukan oleh doktor adalah seperti berikut:

Iodin Radioaktif

Yodium radioaktif akan diserap oleh kelenjar tiroid sehingga menyebabkannya mengecut. Rawatan ini boleh menyebabkan aktiviti tiroid menjadi perlahan tetapi tidak cukup berkesan sehingga memerlukan ubat untuk menggantikan tiroksin.

Ubat anti-tiroid

Mengambil ubat ini secara beransur-ansur dapat membantu mengurangkan gejala hipertiroidisme dengan mencegah kelenjar menghasilkan sejumlah besar hormon. Gejala biasanya membaik dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan dengan sekurang-kurangnya satu tahun rawatan.

Pembedahan

Sekiranya anda hamil dan tidak tahan dengan ubat-ubatan, maka rawatan untuk hipertiroidisme adalah pembedahan. Kaedah pembedahan dilakukan oleh doktor dengan membuang sebahagian besar kelenjar tiroid.

Oleh itu, maklumat mengenai tiroid yang terlalu aktif dan kesannya terhadap kesihatan badan. Jangan berlengah untuk berjumpa dengan doktor jika anda mengalami keluhan seperti yang disebutkan di atas, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!