Kesihatan

Adakah Berkesan Menurunkan Tekanan Darah Tinggi Dengan Terapi Urut?

Tidak hanya mengatasi kesakitan, banyak juga yang menyebutkan bahawa anda boleh melakukan urutan untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Adakah kaedah ini berkesan dan adakah kesan sampingan untuk kesihatan badan?

Punca tekanan darah tinggi

Tekanan darah adalah ukuran kekuatan tekanan darah ke dinding saluran darah. Jantung mengepam darah ke urat, yang membawa darah ke seluruh badan.

Seperti yang dilaporkan dari halaman WebMDTekanan darah tinggi, juga dikenali sebagai hipertensi, berbahaya kerana membuat jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke badan. Ini menyumbang kepada pengerasan arteri, atau aterosklerosis, strok, penyakit buah pinggang, dan kegagalan jantung.

Berikut adalah beberapa penyebab tekanan darah tinggi:

 • Asap
 • Berat badan berlebihan atau kegemukan
 • Kekurangan aktiviti fizikal
 • Terlalu banyak garam dalam makanan
 • Pengambilan alkohol yang berlebihan (lebih daripada 1 hingga 2 minuman sehari).
 • Tekanan
 • Genetik
 • Sejarah keluarga tekanan darah tinggi
 • Penyakit buah pinggang yang kronik
 • Gangguan adrenal dan tiroid
 • Apnea tidur.

Adakah urut untuk menurunkan tekanan darah tinggi terbukti berkesan?

Urut boleh membantu melindungi daripada tekanan darah tinggi, faktor risiko utama penyakit jantung.

Menurut kajian yang diterbitkan di halaman NCBI, berdasarkan penemuan yang diperoleh dapat disimpulkan bahawa terapi urut, dapat mengurangkan tekanan darah dengan ketara dan mencegah kesan sampingannya.

Sehingga tekanan darah sistolik dan diastolik dari pra-hipertensi sejak awal kajian menyebabkan tekanan darah normal. Di samping itu, kesan urut sekurang-kurangnya 3 hari selepas campur tangan akan kekal.

Oleh itu, para penyelidik memperkenalkan terapi urut sebagai intervensi kejururawatan yang berkesan dalam menyesuaikan tekanan darah pra-hipertensi.

Penyelidikan urut dan tekanan darah

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa urut Sweden, urutan lembut dan menenangkan, berguna untuk menurunkan tekanan darah.

Sebagai contoh, kajian tahun 2006 yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari menguji kesan penurunan tekanan darah beberapa jenis urut.

Para penyelidik mendapati bahawa urut Sweden mengurangkan tekanan darah, sementara terapi titik pemicu dan urutan senaman masing-masing meningkatkan tekanan darah.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa urut aromaterapi juga dapat membantu menurunkan tekanan darah.

Dalam kajian tahun 2007 mengenai Jurnal Neurosains Antarabangsa, misalnya, 58 wanita pascamenopause ditugaskan untuk sama ada kumpulan kawalan atau lapan sesi urutan aromaterapi setiap minggu menggunakan minyak pati lavender, rose geranium, rose, dan melati.

Hasil kajian menunjukkan bahawa urut aromaterapi dapat membantu mengawal tekanan darah

Sebagai tambahan, kajian tahun 2008 mengenai Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari mendapati bahawa menjalani terapi urut tisu dalam ketika mendengar muzik yang menenangkan boleh menyebabkan penurunan tekanan darah dan degupan jantung.

Baca juga: Bolehkah Dehidrasi Menyebabkan Tekanan Darah Tinggi? Inilah Jawapannya!

Adakah terdapat kesan sampingan terapi urut untuk tekanan darah tinggi?

Mengikuti diet yang sihat untuk jantung, bersenam secara teratur, mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat, dan menghindari merokok semuanya penting untuk tekanan darah yang sihat.

Walaupun terlalu awal untuk mengesyorkan terapi urut untuk mengawal tekanan darah, menerima urutan biasa dapat mengurangkan tekanan dan kadang-kadang membantu melindungi daripada tekanan darah tinggi.

Untuk penyelesaian pengurusan tekanan yang lain, pertimbangkan untuk melakukan yoga, meditasi, atau tai chi.

Hingga kini belum ada penyelidikan mengenai kesan sampingan yang serius ketika melakukan terapi urut untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Sekiranya anda berminat untuk melakukan terapi urut untuk menguruskan tekanan darah, disarankan untuk berbincang dengan doktor terlebih dahulu.

Baca Juga: Meringankan Sakit Kepala dengan Berkesan, Lakukan Urutan di 5 Bahagian Tubuh Ini

Apakah tekanan darah normal?

Bacaan tekanan darah ditulis seperti ini: 120/80. Ia berbunyi "120 lebih dari 80". Nombor teratas disebut sistolik, dan nombor bawah disebut diastolik. Julatnya adalah:

 • Biasa: Kurang dari 120 lebih dari 80 (120/80)
 • Dinaikkan: 120-129 / kurang daripada 80
 • Tahap tekanan darah tinggi 1: 130-139 / 80-89
 • Tekanan darah tinggi tahap 2: 140 ke atas / 90 ke atas
 • Krisis hipertensi: lebih daripada 180 / lebih tinggi daripada 120.

Sekiranya anda telah mencapai tekanan darah tinggi, anda harus segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan. Apabila tekanan darah anda berada di atas paras normal, berbincanglah dengan doktor anda mengenai cara yang berkesan dan selamat untuk menurunkannya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!