Kesihatan

Ukuran faraj boleh berubah pada waktu-waktu tertentu, apa alasannya?

Vagina adalah tiub otot tertutup yang memanjang dari vulva atau bahagian luar kawasan kemaluan wanita ke serviks.

Sama seperti wanita yang mempunyai ukuran payudara, tangan, atau kaki yang berbeza, ukuran dan kedalaman vagina juga boleh berbeza. Jadi, bolehkah ukuran faraj berubah?

Baca juga: Faraj Longgar kerana Seks Yang Kerap? Inilah Fakta dan Petua!

Mengetahui purata ukuran faraj

Faraj adalah organ seks dan juga bahagian saluran kelahiran. Menurut laporan di BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology, rata-rata kedalaman vagina adalah sekitar 3.77 inci (9.6 cm), tetapi kedalaman dan penampilan faraj boleh berbeza-beza.

Sebenarnya, kedalaman vagina dari bukaan hingga hujung serviks boleh mencapai 7 inci (17.7 cm).

Terdapat beberapa jenis tisu yang melapisi bahagian dalam faraj, ini termasuk mukosa. Mukosa terdiri daripada sel-sel khusus yang mengeluarkan cecair pelincir, yang dapat membantu dinding vagina meregang.

Labia majora dan kelentit

Bahagian luar alat kelamin wanita adalah vulva. Vulva itu sendiri terdiri daripada labia minora dan majora, bahagian yang kelihatan seperti bibir alat kelamin wanita. Penampilan vulva sangat berbeza, dari segi warnanya mungkin sama atau lebih gelap daripada bahagian badan yang lain.

Walau bagaimanapun, labia majora, yang merupakan 'bibir luar', panjangnya berbeza dari 2,7 hingga 4,7 inci (7 hingga 12 cm).

Adapun klitoris (benjolan kecil yang terletak di atas vagina) juga mempunyai ukuran yang berbeza, sekitar 0.1 hingga 1.3 inci (5-35 mm). Walau bagaimanapun, kelentit dapat membesar apabila seorang wanita terangsang.

Bolehkah saiz faraj berbeza atau berubah?

Perlu diingat bahawa vagina sangat elastik, ukuran dan kedalaman faraj boleh berubah dalam situasi tertentu, misalnya ia dapat meregangkan untuk menampung penyisipan tampon, jari atau bahkan zakar. Bukan itu sahaja, vagina juga boleh meregang semasa melahirkan anak.

Semasa rangsangan seksual, faraj dikeringkan oleh lebih banyak darah. Ini menyebabkan faraj memanjang, dan leher rahim (serviks) atau hujung rahim terangkat sedikit, yang membolehkan zakar atau alat seks (mainan seks) ke dalam faraj.

Namun, apabila faraj membesar semasa gairah seksual, zakar atau alat permainan seks yang besar boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa melakukan hubungan seks.

Rata-rata zakar tegak adalah lebih kurang 33 peratus dari rata-rata kedalaman faraj. Walaupun ukuran zakar dan faraj boleh berbeza-beza, organ-organ dapat menampung satu sama lain.

Sekiranya anda bimbang tentang ukuran labia?

Sebilangan wanita mungkin bimbang tentang ukuran labia alias bibir mereka di luar faraj, tetapi tidak ada alasan untuk anda risau. Kerana pada dasarnya, setiap wanita mempunyai ukuran labia yang berbeza.

Ukuran labia yang besar hanya menjadi masalah jika mempengaruhi pekerjaan wanita, kehidupan sosial dan aktiviti sukan. Bagi kebanyakan wanita, ukuran tidak menjadi masalah.

Namun, bagi penunggang basikal, panjang dan ukuran labia dapat mempengaruhi kemampuan mereka untuk duduk dengan selesa di kerusi. Walaupun demikian, ini adalah masalah yang jarang terjadi, seperti yang dilaporkan oleh NHS.

Bagaimana saiz faraj berubah dari masa ke masa?

Penyelidikan tidak menemui hubungan antara kedalaman vagina dan usia wanita. Tetapi yang perlu anda ketahui ialah labia mungkin kelihatan kecil dari semasa ke semasa.

Ini kerana jumlah estrogen dalam badan menurun seiring bertambahnya usia, yang dapat mengurangkan lemak dan kolagen. Bukan hanya itu, alat kelamin boleh berubah warna, menjadi lebih ringan atau lebih gelap kerana perubahan hormon.

Sebilangan wanita juga merasakan terdapat perbezaan pada vagina setelah melahirkan. Tisu vagina juga meregang untuk menampung jalan keluar bayi. Walau bagaimanapun, ini bukan perkara kekal.

Dilaporkan Berita Perubatan Hari IniKajian itu sendiri tidak menemukan perbezaan panjang vagina antara wanita yang telah melahirkan dan wanita yang belum melahirkan.

Latihan untuk menguatkan dasar panggul

Sekiranya anda merasakan perbezaan pada vagina anda selepas melahirkan, doktor anda mungkin mengesyorkan senaman Kegel untuk membantu menguatkan lantai panggul anda.

Bersenam secara normal juga dapat membantu mengekalkan fungsi vagina yang betul, seperti berjalan atau berlari, ini dapat membantu menaikkan lantai panggul dan memastikan kesihatan umum yang baik.

Baca juga: Yum ..., Bukan Hanya Enak Enam Jenis Makanan Ini Ternyata Menjadikan Vagina Sihat

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai ukuran faraj yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda bimbang tentang ukuran faraj anda, anda juga boleh berjumpa doktor.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!