Kesihatan

Cara Membaca Oksimeter untuk Mengukur Tahap Oksigen, Perhatikan Ya!

Pernah mendengar mengenai oksimeter atau oksimeter? Sekiranya anda menghidap penyakit paru-paru atau jantung, mungkin anda sudah biasa dengan alat ini dan juga cara membaca oksimeter sendiri.

Tetapi di luar itu, mungkin ada banyak yang baru saja mendengar namanya oksimeter, kerana digunakan secara meluas untuk membantu memantau keadaan pesakit COVID-19.

Lalu apa sebenarnya fungsi dan cara membaca oksimeter tepat? Dapatkan jawapannya dengan mendengar ulasan di bawah.

Baca juga: Adakah Memakai Topeng di Rumah Berkesan dalam Mencegah COVID-19?

Apa itu oksimeter?

Dilaporkan Orang dalam, oksimeter adalah alat kecil yang biasanya diletakkan di jari, jari kaki, atau cuping telinga untuk mengukur tahap oksigen dalam darah.

Ini adalah cara cepat dan mudah untuk menentukan seberapa baik oksigen dihantar dari jantung dan paru-paru ke bahagian tubuh yang paling jauh.

Ini akan membantu menentukan sama ada jantung dan paru-paru anda berfungsi dengan baik atau tidak.

Oksimeter Ia telah digunakan secara meluas baru-baru ini, kerana dapat membantu mengukur tanda amaran untuk masalah paru-paru atau jantung kronik pada pesakit COVID-19.

Keadaan kesihatan biasa memerlukan oksimeter

Walaupun alat perubatan ini tersedia di kaunter farmasi, alat ini tidak diperlukan untuk kebanyakan orang, kecuali jika anda mempunyai keadaan jantung atau paru-paru kronik yang kerap mempengaruhi ketepuan oksigen anda.

Oksimeter Ia juga digunakan untuk mengesan kes-kes COVID-19 yang teruk, kerana virus ini dapat menyebabkan penurunan kadar oksigen dalam darah. Beberapa keadaan kesihatan lain yang boleh digunakan oksimeter kerana alat pemantauan merangkumi:

 1. Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)
 2. Asma
 3. Pneumonia
 4. Kanser paru-paru
 5. Anemia
 6. Serangan jantung atau kegagalan jantung
 7. Kecacatan jantung kongenital

Kes kesihatan lain yang memerlukan oksimeter

Terdapat sebilangan kes penggunaan biasa untuk oksimetri nadi, termasuk:

 • Untuk menilai seberapa baik ubat paru-paru berfungsi
 • Untuk menilai sama ada seseorang memerlukan sokongan pernafasan
 • Untuk menilai betapa berguna ventilator

  untuk memantau tahap oksigen semasa atau selepas prosedur pembedahan yang memerlukan ubat penenang

 • Untuk menentukan seberapa berkesan terapi oksigen tambahan, terutamanya jika rawatannya baru
 • Untuk menilai kemampuan seseorang untuk bertolak ansur dengan peningkatan aktiviti fizikal
 • Untuk menilai sama ada seseorang berhenti bernafas sesaat semasa tidur, seperti dalam kes apnea tidur, semasa kajian tidur.

Baca juga: COVID-19 Muncul Varian Baru, Adakah Vaksin Semasa Berkesan?

Cara membaca oksimeter

Oximetry biasanya merupakan alat ujian yang cukup tepat. Ia memberikan hasil secara konsisten dalam perbezaan 2 peratus dari keadaan tepu oksigen sebenar.

Sekiranya bacaan menunjukkan 82 peratus, misalnya, itu adalah tanda bahawa tahap ketepuan oksigen sebenarnya mungkin antara 80 dan 84 peratus. mengikut WHO, bacaan 95 peratus hingga 100 peratus pada oksimeter nadi dianggap sihat dan tidak perlu dibimbangkan.

Sekiranya anda tidak mempunyai keadaan perubatan yang mendasari, tahap anda biasanya pada 95 atau lebih tinggi. Tetapi bagi orang yang mempunyai keadaan kronik, penting untuk berbincang dengan doktor mengenai bacaan yang tepat, dan bila anda harus mendapatkan rawatan perubatan.

Sebagai rujukan, tahap ketepuan oksigen darah yang lebih rendah mungkin menunjukkan:

 1. Saluran udara tersumbat
 2. Sukar bernafas
 3. Jangkitan paru paru
 4. Peredaran darah yang lemah
 5. Gangguan ubat dari anestesia, relaksan otot, atau anafilaksis

Juga, jika bacaan denyut nadi oksimeter turun semasa bersenam, itu mungkin merupakan tanda keadaan paru-paru atau jantung yang mendasari dan anda harus segera berjumpa doktor.

Perkara yang mempengaruhi cara membaca oksimeter

Alat ini berfungsi berdasarkan pancaran cahaya kecil yang melewati darah di jari. Perkara-perkara berikut penting untuk diperhatikan kerana ia dapat mempengaruhi pembacaan oksimeter yang tepat:

Pemasangan siasatan

Bergantung pada peranti, ini biasanya pada jari, jari kaki, atau cuping telinga.

Pastikan pemasangan sesuai dan tidak dipaksa. Sekiranya siasatan terlalu longgar atau terlalu ketat, mungkin ada cahaya tambahan yang masuk, yang akan mempengaruhi pembacaan.

Kedudukan badan

Cuba duduk diam semasa pemasangan oksimeter. Gegaran atau menggigil akan mempengaruhi pembacaan, dan boleh menjadikan hasilnya kelihatan jauh lebih rendah daripada yang sebenarnya.

Penggunaan cat kuku

Sekiranya anda memakai cat kuku berwarna, ini juga boleh mempengaruhi cara anda membaca oksimeter.

Tatu jari atau pewarna inai juga boleh mempengaruhi membaca. Oleh itu, pilih jari, jari kaki, atau cuping telinga yang bebas daripada perkara ini.

Jari atau jari kaki yang sejuk juga boleh menyebabkan bacaan oksimeter yang salah.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!