Kesihatan

Kenali Acne Mechanica, Jerawat yang Muncul kerana Peralatan Sukan atau Pakaian

Tahukah anda bahawa peralatan sukan dan pakaian boleh mencetuskan jerawat? Dalam istilah perubatan, jerawat yang muncul disebabkan oleh peralatan sukan dan pakaian disebut jerawat mekanika.

Mekanika jerawat boleh berlaku disebabkan oleh panas yang terperangkap di dalam pakaian sukan. Kemudian kulit yang panas menyapu pakaian dan menyebabkan munculnya jerawat pada kulit.

Baca Juga: 7 Cara untuk Menenangkan Kulit Wajah Kerana Penjagaan Kulit Tidak Sesuai

Kenali mekanik jerawat

Seperti jenis jerawat lain (jerawat vulgaris), mekanika jerawat juga boleh menyebabkan luka radang (kerosakan tisu) pada kulit, seperti papula, pustula dan bahkan nodul.

Papula dan pustula adalah benjolan merah jambu yang terkenal sebagai bentuk jerawat. Sementara nodul adalah luka di bahagian dalam yang menyakitkan, yang berlaku kerana keradangan yang cukup parah.

Lokasi penampilan jerawat mekanik juga sama dengan jerawat pada umumnya, boleh di berbagai bahagian badan, termasuk:

 • Muka
 • Leher
 • Lengan
 • Kaki
 • Batang badan
 • Pantat

Tetapi apa yang membezakan mekanika jerawat dari jerawat biasa adalah penyebabnya. Walaupun jerawat biasa cenderung dipengaruhi oleh perubahan hormon, jerawat mekanik hanya disebabkan oleh cara mekanikal yang berkaitan dengan aktiviti sukan.

Punca mekanik jerawat

Seperti yang telah disebutkan, jika jerawat mekanik disebabkan secara mekanikal oleh perkara-perkara yang berkaitan dengan senaman. Lebih khusus lagi, jerawat ini dapat berkembang apabila kulit berulang kali terkena geseran atau tekanan tertentu.

Contohnya, kerana geseran pakaian sukan atau kerana anda harus melakukan posisi tertentu untuk jangka masa yang panjang. Untuk menjadi jelas, berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan mekanik jerawat:

 • Kerana geseran kolar
 • Geseran peralatan sukan, seperti yang diperlukan dalam hoki dan bola sepak
 • Aksesori yang digunakan semasa sukan seperti topi sukan atau bra
 • Peralatan perubatan, seperti pelekat dan pita pembedahan
 • Semasa menggosok kulit berulang kali
 • Harus duduk dalam jangka masa yang lama, di kerusi, kereta atau tempat lain.

Secara amnya, aktiviti yang membuat anda melakukan gerakan berulang dan membuat kulit anda sentiasa menggosok, boleh menyebabkan jerawat mekanik.

Berikut adalah keadaan tertentu yang boleh menyebabkan jerawat mekanik.

 • Orang yang bersenam dan dikehendaki memakai peralatan yang ketat, sama ada atlet profesional atau pelajar.
 • Orang yang memegang satu kedudukan untuk jangka masa yang panjang, seperti pemandu trak jarak jauh atau orang yang memerlukan rehat di tempat tidur yang panjang.
 • Mereka yang mempunyai gangguan gerakan berulang yang menyebabkan gosok atau gosok kulit, seperti orang dengan gangguan spektrum autisme (ASD) atau orang yang mengalami gangguan kecemasan.

Baca Juga: Jerawat kerana Kehamilan & Faktor Menstruasi, Apa Perbezaannya?

Bagaimana merawat mekanik jerawat?

Petua yang paling penting untuk mengatasi jerawat mekanika adalah menghentikan penyebab utama. Dalam banyak kes, ini bermaksud menghentikan sumber tekanan atau geseran.

Semasa merawat mekanik jerawat, penting untuk membiarkan kulit bernafas sebentar. Artinya, perlu untuk mengelakkan penutup kulit atau tidak perlu menggunakan pita penutup.

Setelah memberi kulit masa untuk bernafas, jerawat dapat dirawat dengan ubat-ubatan bebas seperti:

Sabun lembut

Wangian dan bahan kimia lain yang teruk boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Gunakan hanya sabun dan pembersih ringan untuk menjaga kebersihan kulit anda, tetapi jangan berlebihan. Kawasan yang bermasalah hanya boleh dicuci sekali atau dua kali sehari.

Benzoyl peroksida

Ini adalah ramuan biasa dalam rawatan jerawat, kerana ia bertindak sebagai pembersih untuk menghilangkan kulit mati dan menjauhkan bakteria. Produk benzoil peroksida boleh berbeza kekuatannya. Itulah sebabnya biasanya disyorkan untuk memulakan dengan kuasa yang lebih rendah terlebih dahulu.

asid hidroksi

Asid alfa-hidroksi dan asid beta-hidroksi biasanya digunakan dalam penjagaan kulit. Asid salisilik adalah asid beta-hidroksi yang paling biasa digunakan untuk jerawat.

Seperti benzoil peroksida, yang terbaik adalah bermula dengan kepekatan yang lebih rendah, kecuali jika preskripsi yang lebih tinggi disyorkan oleh pakar.

Antibiotik

Antibiotik topikal, seperti triclosan, dapat digunakan dalam kes di mana bakteria disyaki jerawat. Antibiotik topikal hampir selalu diresepkan dengan ubat lain, bukan hanya satu jenis.

Vitamin

Vitamin topikal, seperti retinoid dan nicotinamide, dapat digunakan untuk mengurangkan keradangan dan mendorong pertumbuhan kulit baru. Produk ini boleh didapati sebagai pilihan preskripsi dan over-the-counter.

Walaupun kebanyakannya boleh didapati tanpa preskripsi, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu. Kerana mungkin anda memerlukan ubat yang lebih kuat, yang hanya boleh didapati dengan preskripsi dari doktor.

Ini adalah penjelasan mengenai mekanik jerawat yang biasanya terjadi kerana penggunaan peralatan sukan atau pakaian.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!