Kesihatan

Manfaat Cengkeh untuk Kesihatan: Menjaga Keadaan Mulut ke Hati

Cengkih dapat digunakan untuk berbagai tujuan, termasuk ditambahkan ke makanan sebagai penambah rasa atau sebagai ubat herba. Di sebalik itu, terdapat pelbagai khasiat bunga cengkih yang dipercayai baik untuk tubuh.

Ya, khasiat bunga cengkih dipercayai selama beberapa generasi. Sebenarnya, cengkeh mengandungi beberapa nutrien seperti serat, protein, karbohidrat dan kandungan lain.

Dari kandungan itu, cengkeh dipercayai mempunyai pelbagai manfaat seperti dalam tinjauan berikut.

Mengenal bunga dan daun cengkih

Cengkih atau syzygium aromaticum adalah tumbuhan yang tumbuh di bahagian Asia dan Amerika Selatan. Orang menggunakan minyak, kuncup bunga kering, daun, dan batang cengkeh untuk membuat ubat.

Cengkih kering yang sering kita temui berasal dari bunga pokok cengkih yang masih kuncup dan umumnya berwarna hijau dan berwarna merah jambu. Selain bunga, daun pokok cengkih juga sering digunakan untuk pelbagai ramuan herba semula jadi.

Daun cengkih biasanya diekstrak menjadi minyak pati atau minyak cengkih. Produk cengkih paling kerap digunakan terus ke gusi untuk sakit gigi, melegakan kesakitan semasa rawatan gigi, dan masalah lain yang berkaitan dengan gigi.

Dalam makanan dan minuman, cengkih digunakan sebagai agen perasa. Dalam produk seharian, cengkeh sering digunakan dalam ubat gigi, sabun, kosmetik, minyak wangi, dan rokok.

minyak bunga cengkih

Minyak cengkih adalah minyak pati yang berasal dari pokok cengkih dan terkenal dengan kualiti terapeutiknya. Ini kerana minyak cengkeh mengandungi bahan kimia yang disebut eugenol yang dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan melawan jangkitan.

Minyak cengkih dihasilkan dengan mengekstrak putik bunga kering yang dikumpulkan dari pokok cengkih. Selain bunga, bahagian pokok lain, seperti batang dan daun, juga dapat digunakan untuk membuat minyak cengkih.

Ekstrak minyak cengkih boleh berwarna kuning muda hingga telus. Aromanya khas dan mempunyai rasa yang kuat dan pedas. Berikut adalah beberapa kelebihan minyak cengkih:

  • Sebagai antimikrobial, untuk membantu membunuh bakteria
  • Sebagai penghilang rasa sakit untuk keadaan seperti sakit gigi dan sakit otot
  • Untuk senak
  • Melegakan keadaan pernafasan seperti batuk dan asma

Khasiat dan khasiat cengkih untuk kesihatan

Sebilangan manfaat cengkeh dipercayai dari sisi perubatan tradisional, ada yang disokong oleh penyelidikan saintifik. Secara umum, berikut adalah faedah yang perlu anda ketahui:

1. Menjaga kesihatan mulut

Cengkih dapat diproses menjadi minyak dan minyak tersebut diketahui bermanfaat untuk kesihatan mulut. Beberapa faedahnya untuk kesihatan mulut seperti mencegah plak, mengatasi radang gusi dan juga melawan bakteria di mulut.

Para penyelidik mendapati bahawa berkumur dengan cuci mulut yang mengandungi cengkeh dapat mengurangkan bilangan bakteria berbahaya dengan lebih berkesan, jika dibandingkan dengan ubat kumur yang dibuat dari bahan lain.

2. Khasiat cengkih untuk diabetes

Setakat ini, penyelidikan masih dilakukan pada tikus. Walau bagaimanapun, didapati bahawa ekstrak cengkih dengan campuran beberapa bahan lain dapat bertindak balas positif terhadap ketahanan insulin pada otot tikus.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa kadar gula tikus yang memakan serbuk cengkih lebih rendah daripada tikus yang tidak memakan serbuk cengkeh.

3. Mengandungi antioksidan semula jadi

Pelbagai bahan makanan semula jadi yang mengandungi antioksidan diklaim mampu mencegah barah, termasuk cengkeh. Antioksidan yang terkandung dalam setengah sendok teh cengkeh, disebut lebih dari setengah gelas blueberry.

Kajian makmal menunjukkan bahawa ekstrak cengkeh dapat memperlambat pertumbuhan sel barah pada manusia. Kajian lain juga menunjukkan kesan minyak cengkih pada barah payudara.

Minyak cengkih atau ekstrak etanol memberikan kesan toksik pada sel barah payudara manusia. Oleh itu, cengkeh dianggap berpotensi dikembangkan menjadi ubat yang dapat mencegah barah melalui kajian lanjutan.

4. Mengatasi kegemukan

Penelitian telah dilakukan pada tikus, di mana didapati bahawa tikus yang memakan ekstrak cengkeh memiliki berat badan yang lebih rendah dan kurang lemak di perut dan hati.

4. Manfaat cengkeh dalam menangkis bakteria

Cengkih terbukti secara saintifik mempunyai sifat antimikroba. Ini bermakna pengambilan cengkeh dapat menghentikan pertumbuhan mikroorganisma yang berbahaya bagi tubuh.

Satu kajian menunjukkan bahawa minyak pati cengkeh dapat membunuh beberapa jenis bakteria, termasuk Escherichia coli (E coli). Bakteria ini diketahui menyebabkan keracunan makanan.

5. Khasiat cengkih untuk kesihatan hati

Sebatian eugenol yang terdapat pada cengkeh bermanfaat untuk kesihatan hati. Namun, malangnya, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanannya pada manusia. Sementara itu, penyelidikan baru dilakukan pada tikus.

Dengan hasilnya, tikus dengan penyakit hati yang diberi diet yang mengandung cengkeh terlihat mengalami peningkatan fungsi hati. Selain itu, dari kajian yang sama terbukti bahawa terdapat penurunan keradangan dan penurunan tekanan oksidatif.

6. Khasiat bunga cengkih untuk kesihatan tulang

Berat tulang yang tidak ideal boleh menyebabkan osteoporosis, yang boleh meningkatkan risiko patah tulang atau patah tulang. Sebilangan kandungan cengkih terbukti dapat mengekalkan jisim tulang.

Walau bagaimanapun, kajian ini hanya dilakukan pada haiwan. Di mana ekstrak cengkih yang mengandung eugenol terbukti dapat meningkatkan kepadatan dan kekuatan tulang.

Selain itu, cengkeh juga mengandungi mangan. Mangan adalah mineral yang berperanan dalam kesihatan tulang. Kajian haiwan menunjukkan bahawa pengambilan suplemen mangan selama 12 minggu meningkatkan kepadatan mineral tulang.

7. Mengurangkan risiko masalah perut

Salah satu faedah kesihatan cengkih adalah dapat mengurangkan masalah perut. Lebih khusus untuk merawat ulser gastrik. Ulser peptik adalah hakisan lapisan perut yang menyebabkan luka.

Biasanya ulser peptik berlaku kerana tekanan, jangkitan dan faktor genetik. Cengkih telah terbukti dapat mengatasi masalah ini pada haiwan. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa haiwan yang memakan minyak cengkeh dapat menghasilkan lebih banyak lapisan perut.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak cengkeh mempunyai kesan yang sama dengan beberapa ubat ulser gastrik yang biasa. Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk melihat hasilnya pada manusia.

8. Khasiat cengkih untuk gigi

Cengkih terkenal sebagai salah satu herba yang mempunyai banyak faedah untuk mengatasi masalah dan menjaga kesihatan gigi. Minyak cengkih mungkin paling terkenal sebagai ubat sakit gigi.

Dalam kajian pada tahun 73 terhadap 73 orang dewasa, misalnya, para penyelidik mendapati bahawa gel berasaskan cengkih setanding dengan benzocaine (anestetik tempatan) dalam kemampuannya untuk menghilangkan rasa sakit akibat suntikan oral.

Selain itu, cengkeh juga sering digunakan dalam perubatan India yang disebut Ayurveda. Ubat Ayurveda menggunakan cengkeh untuk kerosakan gigi, halitosis, dan bau mulut. Dalam perubatan Cina, cengkeh dianggap mempunyai sifat afrodisiak.

9. Khasiat bunga cengkih untuk kulit

Pada tahun 2017, para penyelidik menguji minyak cengkih untuk melihat apakah, ketika digunakan pada kulit, ia berpengaruh pada gatal-gatal kronik. Kajian mendapati bahawa, berbanding dengan petroleum, minyak cengkeh mengurangkan gatal dengan ketara.

Apabila disapukan pada kulit, minyak cengkeh dapat memberi manfaat berkesan menghilangkan rasa gatal dan meningkatkan penyembuhan. Selain itu, cengkeh juga mempunyai manfaat bagi anda yang mempunyai kulit yang mudah berjerawat.

Lancarkan Kesihatan yang Sangat Baik, kajian tahun 2017 mendapati bahawa ekstrak cengkeh yang mengandung eugenol menekan aktiviti P. acnes dan mengurangkan tindak balas keradangan yang berkaitan pada tikus.

Ini menunjukkan penggunaan dalam penyelidikan lebih lanjut mengenai apakah minyak cengkeh dapat menjadi rawatan yang berkesan untuk jerawat, dengan mengurangkan tindak balas keradangan yang berkaitan dengan bakteria. P. acnes.

Demikianlah maklumat mengenai manfaat kesihatan cengkeh bagi tubuh. Gunakan tanaman herba ini mengikut keperluan, ya.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found