Kesihatan

Ibu, mari kita cari cara yang betul dan selamat untuk membungkus bayi untuk anak kecil anda

Membawa bayi yang baru lahir adalah amalan biasa di Indonesia. Swaddling biasanya dilakukan pada bayi baru lahir. Namun, adakah anda tahu bagaimana membungkus bayi dengan cara yang betul?

Menyapu bayi tidak boleh ceroboh, kerana boleh membahayakan pertumbuhan bayi. Cara membengkak bayi yang salah boleh menyebabkan displasia pinggul atau perkembangan pinggul anak yang tidak normal.

Cara membelai bayi yang selamat untuk si kecil anda

Untuk mengelakkan risiko berbahaya bagi bayi, anda perlu memperhatikan cara membungkus bayi dengan betul. Berikut adalah langkah-langkah seperti yang dilaporkan dari laman web: Mayoclinic.org.

Langkah-langkah membungkus bayi. (Sumber: Mayoclinic.org)
  • Letakkan bayi di atas kain. Gariskan bahu bayi dengan tepi pelikat. Swaddling hanya untuk tubuh bayi, jadi tidak perlu membengkak hingga ke leher, atau kepala, seperti dalam gambar di atas.
  • Pastikan tangan bayi berada di sisinya. Kemudian tarik satu bahagian kain untuk menutup badan bayi dan letakkan pelindung di bawah badan bayi di sebelah yang lain.
  • Kemudian, lipat bahagian bawah swaddle ke arah kaki bayi. Pastikan tidak terlalu ketat, berikan ruang bayi anda untuk bergerak.
  • Bahagian terakhir, tarik satu sisi kain untuk menutup seluruh badan bayi dan masukkan kain pelindung yang tersisa di belakang badan bayi.

Risiko untuk tidak membalut bayi dengan betul

Swaddling dilakukan untuk menjadikan bayi selesa, jika tidak dilakukan dengan selamat dan betul, sebenarnya boleh menimbulkan risiko. Contohnya, jika pelindung itu keluar, ia dapat menutup hidung dan mulut bayi dan meningkatkan risiko bayi tercekik.

Di samping itu, anda perlu memastikan ada ruang untuk kaki bayi. Swaddle perlu sedikit longgar di sekitar pinggul hingga ke jari kaki. Ibu juga tidak boleh memaksa kaki bayi untuk meluruskan sambil dililit.

Semasa dalam rahim, kaki janin berada dalam posisi membengkok. Sekiranya bayi yang baru lahir dipaksa berada dalam posisi lurus dan dililit dengan ketat, ia boleh merengsakan sendi dan merosakkan tulang rawan bayi.

Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini dapat meningkatkan risiko displasia pinggul atau masalah dengan tulang pinggul bayi.

Sekiranya bayi baru lahir dibalut?

Dilaporkan dari Penerbitan Kesihatan Harvard, bayi tidak semestinya selalu dibelai. Sekiranya bayi anda kelihatan selesa tanpa pembalut, anda tidak perlu risau untuk membelainya.

Kerana swaddling dilakukan untuk menjadikan bayi selesa. Pembalut bayi membuatkan bayi berasa seperti berada di rahim ibu. Selain itu, baby swaddling juga dilakukan untuk mendapatkan beberapa kelebihan baby swaddling seperti:

Bantu bayi lebih selesa

Salah satu kelebihan membengkak bayi adalah membuat perasaan selesa seperti di rahim ibu. Ini dapat menjadikan bayi tidur lebih nyenyak. Walau bagaimanapun, tidak banyak kajian saintifik yang menyokong andaian ini.

Kurangkan kejutan

Bayi sering merasa terkejut ketika bangun tidur. Ini menjadikan bayi menggerakkan tangan secara refleks seperti menggapai. Manfaat lain dari swaddling adalah bahawa ia dapat mengurangkan kejutan. Dengan catatan, cara membalut bayi mesti dilakukan dengan betul dan tidak terlalu ketat.

Sebagai tambahan kepada cara membungkus bayi, Moms perlu memperhatikan perkara berikut:

Selain memastikan bahawa anda telah melakukan cara yang betul dan selamat untuk membungkus bayi anda, anda juga perlu memperhatikan perkara-perkara lain semasa bayi sedang dililit, iaitu:

Mengawasi semasa bayi tidur

Ada yang mengaitkan bayi dengan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS). Sindrom ini boleh berlaku secara tidak sengaja, kerana bayi tertidur di perutnya atau tidur di sebelahnya.

Oleh itu, ketika bayi tidur di atas pelindung, Moms perlu terus mengawasinya, untuk memastikan atau menjaga kedudukan di punggungnya, tidak berguling atau perutnya.

Pastikan bayi tidak panas

Sekiranya bayi anda menunjukkan ketidakselesaan atau kekecohan, dia mungkin mengalami kepanasan akibat pembengkakan. Jangan gunakan swaddle yang tebal, kerana membungkus bayi bertujuan untuk membuat bayi selesa, bukan membuatnya merasa hangat.

Bilakah berhenti menggunakan swaddle bayi?

Dilaporkan dari Kehamilan, Kelahiran & Bayi, anda harus berhenti membengkak sekiranya bayi dapat berguling-guling, di perutnya atau ketika bayi kelihatan tidak selesa dengan pembalut.

Ini adalah penjelasan mengenai cara membungkus bayi dengan selamat dan betul. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai kesihatan bayi anda, anda boleh berjumpa doktor dengan segera.

Jangan ragu untuk berjumpa doktor mengenai masalah kesihatan anda melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!