Kesihatan

Imunisasi BCG: Ketahui Manfaat, Dos dan Kesan Sampingan

Imunisasi BCG biasanya diberikan untuk memberi imuniti terhadap tuberkulosis, tetapi ia juga dapat merawat masalah barah lain, anda tahu! Tuberkulosis atau TB itu sendiri adalah jangkitan serius yang menyerang organ penting dalam badan, iaitu paru-paru.

Tidak hanya diberikan kepada orang yang berisiko tinggi terkena TB, vaksin BCG juga dapat membantu merawat tumor pundi kencing. Baiklah, untuk mengetahui lebih jelasnya, mari lihat penjelasan berikut mengenai imunisasi BCG.

Baca juga: Pelbagai Manfaat Antioksidan: Hati Sihat untuk Mencegah Penuaan Pramatang!

Apakah imunisasi BCG?

Imunisasi Bacillus Calmette-Guérin atau BCG adalah bentuk vaksin Mycobacterium bovis yang dilemahkan secara langsung sehingga berguna untuk mencegah batuk kering.

Dilaporkan dari NCBI, vaksin ini dikembangkan oleh Calmette dan Guérin di mana ia pertama kali diberikan kepada manusia pada tahun 1921. BCG sendiri adalah satu-satunya vaksin yang dapat melawan tuberkulosis dan jangkitan mikobakteri lain.

Vaksin ini kebanyakannya diberikan kepada manusia dan telah menjadi sebahagian daripada jadual imunisasi rutin untuk bayi baru lahir. Ini kerana imunisasi BCG secara rutin dapat memberikan perlindungan terhadap jangkitan mikobakteri bukan tuberkulosis seperti kusta dan ulser Buruli.

Imunisasi BCG menggunakan vaksin yang cukup selamat sehingga jarang dikaitkan dengan komplikasi yang teruk. Perlindungan terhadap jangkitan tuberkulosis biasanya disebabkan oleh tindak balas imun terhadap antigen mikobakteria.

Sementara itu, jangkitan laten yang sebelumnya ada Mycobacterium tuberculosis dapat memberikan perlindungan hingga 80 persen terhadap penyakit dengan pendedahan berikutnya. Atas sebab ini, imunisasi BCG telah dikaitkan dengan penurunan kematian anak akibat tuberkulosis atau tuberkulosis.

Bagaimana vaksin BCG berfungsi

Vaksin BCG berfungsi dengan memberikan imuniti atau perlindungan terhadap tuberkulosis. Vaksin ini tidak dapat merawat jangkitan TB aktif yang telah berkembang di dalam badan.

Vaksin ini hanya dapat diberikan kepada orang yang berisiko tinggi terkena tuberkulosis.

Vaksin BCG mengandungi strain bakteria TB yang dilemahkan, yang dapat membina kekebalan tubuh dan mendorong tubuh untuk melawan TB jika dijangkiti, tanpa menyebabkan penyakit itu sendiri.

Dilaporkan dari Sihat, penyelidikan menunjukkan bahawa vaksin BCG dapat melindungi terhadap penyakit TB serius hingga 15 tahun setelah divaksinasi.

Berapakah dos imunisasi BCG?

Imunisasi BCG disuntik terus ke pundi kencing menggunakan kateter yang dimasukkan ke dalam uretra atau tiub untuk mengalirkan air kencing.

BCG biasanya diberikan sekali seminggu selama 6 minggu, kemudian dilanjutkan dengan pemberian setiap 3 hingga 6 bulan selama 2 tahun.

Untuk itu, anda perlu mengikuti arahan doktor mengenai jadual dos tertentu. Selepas imunisasi, anda juga perlu menyimpan ubat di dalam pundi kencing anda selama mungkin sehingga 2 jam.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, berikut adalah beberapa dos biasa yang diberikan semasa imunisasi BCG.

Dos dewasa biasa untuk batuk kering

Dos vaksin BCG dewasa secara amnya diberikan 0.2 hingga 0.3 mL dari jarum suntik ke dalam deltoid yang dibersihkan. Seterusnya, sediakan vaksin dan bersihkan tempat pemberian kulit dengan alkohol dan kemudian suntikan vaksin.

Sebarkan vaksin sekata mungkin ke kawasan tusukan dengan menambahkan 1 hingga 2 tetes. Tutup kawasan suntikan secara longgar dan biarkan kering selama 24 jam. Harap maklum, vaksinasi disediakan untuk pesakit dengan indurasi kurang dari 5 mm setelah menguji 5 unit tuberkulin atau TU.

Dos dewasa biasa untuk tumor kencing

Dos vaksin BCG dengan keadaan tumor urin adalah satu botol yang digantung dalam 50 mL larutan garam bebas pengawet secara intravena (melalui kateter) ke dalam pundi kencing. Ubat ini mesti disimpan selama 2 jam sebelum membuang air kecil menjadi berkesan.

Rawatan standard dilakukan sekali seminggu selama 6 minggu dan boleh diulang untuk mengurangkan pengurangan tumor. Pesakit tidak boleh minum cecair selama 4 jam sebelum rawatan dan diminta mengosongkan pundi kencing.

Dos pediatrik biasa untuk batuk kering pada kanak-kanak 1 bulan ke atas

Kanak-kanak berumur 1 bulan ke atas biasanya akan diberi 0.2 hingga 0.3 mL vaksin dari jarum suntik. Sebarkan vaksin sekata mungkin di kawasan tusukan dengan menambahkan 1 hingga 2 tetes. Kemudian tutup kawasan suntikan secara longgar dan biarkan kering selama 24 jam.

Dos pediatrik biasa untuk tuberkulosis pada bayi di bawah umur 1 bulan

Untuk memberikan imunisasi BCG kepada bayi di bawah usia 1 bulan, kurangkan dos sebanyak separuh dengan menggunakan 2 mL air steril untuk suntikan. Sekiranya tindak balas terhadap ujian tuberkulin 5 adalah negatif, maka berikan dos penuh setelah berumur 1 tahun.

Memberi suntikan BCG untuk bayi

Imunisasi BCG pada bayi adalah vaksin yang diberikan kepada bayi untuk melindungi mereka dari keadaan yang lebih serius yang disebabkan oleh tuberkulosis, seperti meningitis (jangkitan otak) dan TB miliary (jangkitan yang lebih meluas).

Vaksin BCG biasanya diberikan sebagai suntikan ke lengan atas. Suntikan BCG untuk bayi sangat digalakkan bagi mereka yang:

  • Bayi yang tinggal di kawasan kejiranan dengan kadar TB yang tinggi
  • Mempunyai sejarah keluarga atau risiko terkena TB

Suntikan BCG untuk bayi lebih berkesan jika diberikan kepada bayi yang baru lahir sehingga berumur dua bulan. Suntikan BCG untuk bayi membantu sistem imun anak melawan kuman penyebab TB.

Suntikan BCG untuk bayi baru lahir biasanya diberikan semasa bayi masih di hospital. Atau mereka juga boleh dirujuk ke pusat rawatan kesihatan yang lain ketika mereka meninggalkan hospital.

Baca juga: Alat Picit Blackhead, Adakah Kesan Sampingan Penggunaan?

Kemungkinan kesan imunisasi BCG

Vaksin BCG boleh menyebabkan kesan sampingan, jadi dos mestilah mengikut preskripsi doktor. Beritahu doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala yang cukup teruk atau tidak hilang.

Nah, beberapa gejala yang dimaksudkan termasuk pembengkakan kelenjar getah bening benih, kemerahan di tempat suntikan, demam, darah dalam air kencing, dan muntah.

Kesan lain dari imunisasi BCG termasuk sakit kepala dan kelenjar getah bening yang bengkak. Walaupun ia berlaku, kesan sampingan ini biasanya ringan.

Pada kebanyakan kanak-kanak, imunisasi BCG boleh menyebabkan luka di tempat suntikan. Setelah sembuh luka boleh menyebabkan parut kecil. Ini adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan.

Kesan imunisasi BCG yang lebih serius

Imunisasi BCG juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang lebih serius. Walau bagaimanapun, kesan sampingan yang serius ini sangat jarang berlaku. Kesan imunisasi BCG yang lebih serius boleh merangkumi:

  • Abses
  • Keradangan tulang

Bukan hanya itu, anda harus menghubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda juga mengalami kesukaran bernafas atau menelan, ruam kulit yang teruk, dan mengi.

Ubat ini diresepkan untuk rawatan penyakit lain sehingga pentadbirannya mesti diawasi oleh doktor. Tanya doktor anda untuk berunding sebelum mendapatkan vaksin BCG agar masalah serius yang lain tidak berlaku.

Suntikan BCG

Hampir setiap orang yang diberi vaksin ini mengalami tanda suntikan BCG yang kelihatan seperti gelembung di tempat suntikan.

Kira-kira 2 hingga 6 minggu selepas suntikan, tompok kecil akan muncul di kawasan suntikan. Biasanya tompok-tompok itu bertukar menjadi lepuh, yang kemudiannya akan menjadi kudis berkerak.

Adalah sangat penting untuk membiarkan kawasan suntikan BCG terkena udara, kerana udara dapat membantunya sembuh. Parut kecil yang tinggal adalah normal.

Kadang-kadang, terdapat beberapa reaksi kulit yang lebih parah, tetapi biasanya ini akan hilang dalam beberapa minggu.

Sekiranya anda bimbang tentang suntikan BCG ini atau bimbang akan reaksi kulit yang lain, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!