Kesihatan

Adakah benar bahawa Penggunaan Oatmeal yang Diproses Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan?

Adakah anda pernah mendengar kaedah diet untuk menurunkan berat badan dengan oatmeal yang diproses? Istilah yang popular adalah diet oatmeal.

Oatmeal yang dibuat dari bijirin penuh karbohidrat dan menjadikan anda kenyang lebih lama. Tetapi adakah benar bahawa pengambilan oatmeal yang diproses berkesan untuk diet?

Mengenal oatmeal

Oatmeal adalah penyediaan yang dibuat dari gandum kering. Oat adalah bijirin penuh yang mempunyai banyak kandungan nutrien.

Rasa dan kandungan nutrisi dapat ditingkatkan dengan menambahkan buah atau bahan makanan lain. Ini menjadikan oatmeal popular sebagai pengambilan kegemaran di banyak negara.

Selain diproses dalam bentuk bubur, oatmeal juga dapat digunakan sebagai campuran smoothie, milkshake, dan bahkan dalam pencuci mulut seperti kue, cupcake, muffin, dan pastri lain.

Baca juga: 12 Khasiat Oatmeal Boleh Menjadi Antioksidan dan Menjayakan Diet Sihat Anda

Oatmeal yang diproses untuk diet

Sekiranya anda merancang diet penurunan berat badan, memakan oatmeal yang diproses boleh menjadi pilihan yang tepat. Diet oatmeal menjadi popular di internet beberapa tahun yang lalu.

Diet oatmeal berpusat di sekitar oatmeal halus, seperti namanya. Tetapi diet oatmeal bukan hanya makan oatmeal yang diproses.

Konsep asasnya ialah makan oatmeal sebagai hidangan utama anda untuk satu atau dua kali makan setiap hari. Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini, diet oatmeal dibahagikan kepada 3 fasa:

Fasa 1

Pada fasa pertama, anda diminta untuk mengambil tepung gandum 3 kali sehari. Ya, jadi anda harus mengganti keseluruhan menu utama anda dengan oatmeal yang telah diproses.

Tetapi jangan gunakan oatmeal segera, gunakan oat yang terbuat dari gandum utuh. Ini kerana oatmeal segera biasanya mengandungi gula.

Dalam fasa pertama diet oatmeal ini, anda boleh memasukkan potongan buah dalam oatmeal yang diproses.

Fasa 2

Pada fasa kedua, anda masih perlu makan tepung gandum 3 kali sehari. Tetapi anda harus menambahkan satu setengah cawan buah atau sayur mentah pada setiap hidangan.

Fasa 3

Pada fasa ini, anda boleh meneruskan diet yang sihat tetapi mesti memasukkan tepung gandum yang diproses pada salah satu daripada 3 waktu makan.

Anda boleh menambah buah, kacang, dan perasa semula jadi ke tepung oat untuk meningkatkan rasanya.

Baca Juga: Penuh dengan Serat dan Protein, Inilah Sebabnya mengapa Quinoa Harus Dimasukkan dalam Diet Harian Anda

Manfaat potensial oatmeal yang diproses untuk diet

Penyokong diet ini mendakwa bahawa oatmeal dapat memberikan serat, kalori, dan vitamin yang diperlukan seseorang untuk mengekalkan tenaga sambil menurunkan berat badan.

Oatmeal berkhasiat apabila seseorang memakannya secara sederhana. Oat mengandungi sejenis serat yang disebut beta-glukan, yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol sekaligus memperkuat sistem kekebalan tubuh.

Oatmeal adalah pilihan yang baik untuk sarapan kerana ia dapat membantu seseorang merasa kenyang dalam jangka masa yang lama.

Walau bagaimanapun, ia tidak memberikan nutrien yang diperlukan seseorang setiap hari. Ini menjadikan diet oatmeal strategi yang tidak baik untuk penurunan berat badan jangka panjang.

Beberapa cadangan untuk oatmeal yang diproses untuk diet

Lancarkan Makanan NDTVBerikut adalah beberapa resipi yang dibuat dari gandum rendah kalori yang boleh anda makan semasa mengikuti diet oat untuk penurunan berat badan:

1. Oat Khichdi

Oatmeal yang diproses untuk diet pertama adalah khichdi. Khichdi boleh dikatakan versi khichadi yang lebih sihat, hidangan India yang popular.

Oats Khichdi dibuat dari campuran oat, serbuk kunyit, bawang, tomato, wortel, kacang hijau, cili, dan rempah lain yang diproses dengan mendidih. Ketahui lebih lanjut di sini.

2. Oat Uttapam

Terdapat satu lagi persiapan dari India yang tepat di bahagian selatan, iaitu uttapam. Uttapam adalah menu sarapan yang popular.

Terdapat campuran semolina, yogurt, biji jintan, serbuk cabai merah, bawang, tomato, dan cili yang diproses menjadi lempeng. Ketahui lebih lanjut di sini.

3. Bubur oatmeal dengan telur

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa untuk memasak, anda boleh mencuba memasak oatmeal dan menggabungkannya dengan telur goreng.

Anda boleh menggunakan resipi ini untuk makan tengah hari. Gabungan ini mempunyai jumlah serat dan protein yang tepat untuk memastikan tubuh anda bertenaga.

4. Oatmeal dan ayam yang diproses

Sama seperti bubur ayam, anda boleh membuat versi yang lebih sihat dengan menggunakan oatmeal. Caranya, ganti nasi dengan oatmeal.

Bubur oat dan ayam adalah gabungan rasa dan faedah kesihatan yang sempurna.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!