Kesihatan

Punca Kerosakan Telinga dan Kehilangan Pendengaran

Terdapat pelbagai jenis penyakit atau kerosakan telinga. Walau bagaimanapun, ada yang diketahui menyebabkan kehilangan pendengaran. Penyebab kerosakan telinga juga berbeza-beza, bergantung pada jenisnya.

Berikut adalah beberapa jenis dan penyebab kerosakan telinga, yang menyebabkan kehilangan pendengaran.

Kerosakan telinga dan pendengaran

Sekiranya pendengaran berkurang, tiba-tiba atau bertambah buruk dari masa ke masa, anda harus menyedari masalah telinga. Terutama jika anda mengalami gejala lain, seperti:

 • Sakit di satu atau kedua-dua telinga
 • Pening atau vertigo
 • Deringan di telinga atau tinnitus
 • Telinga terasa tertekan dan penuh di satu atau kedua-dua bahagian

Sekiranya anda mengalaminya, mungkin ada kerosakan pada telinga. Telinga yang rosak akan mempengaruhi kemampuan mendengar, mulai dari pengurangan ketajaman pendengaran hingga kehilangan keupayaan pendengaran.

Jenis kerosakan telinga dan pendengaran

Dilaporkan dari Garis KesihatanTerdapat tiga jenis asas pendengaran. Ketiga-tiga jenis ini mempunyai penyebab kerosakan telinga yang berbeza. Tiga jenisnya adalah:

Kehilangan pendengaran yang konduktif atau kehilangan pendengaran konduktif

Terdapat tiga bahagian utama telinga, iaitu bahagian luar, tengah dan dalam. Kehilangan pendengaran konduktif berlaku apabila suara tidak dapat memasuki telinga tengah.

Gangguan ini tidak selalunya kekal. Kerosakan telinga ini masih dapat diatasi dengan rawatan perubatan, seperti menggunakan antibiotik, pembedahan dan penggunaan implan koklea.

Implan koklea adalah mesin kecil yang diletakkan di bawah kulit di belakang telinga untuk menterjemahkan getaran bunyi yang akan dihantar ke otak sebagai bunyi tertentu.

Kehilangan pendengaran sensorineural (SNHL) atau kehilangan pendengaran sensorineural

Gangguan ini berlaku apabila terdapat kerosakan pada struktur telinga dalam atau saluran saraf ke otak. Biasanya kekal dan penderita akan mengalami kesukaran untuk mendengar, bahkan untuk mendengar bunyi yang kuat walaupun menjadi sukar.

Kehilangan pendengaran bercampur

Keadaan ini adalah campuran kehilangan pendengaran konduktif yang berlaku bersama dengan kehilangan pendengaran sensorineural.

Apakah penyebab kerosakan telinga dan pendengaran?

Seperti disebutkan sebelumnya, penyebab kerosakan telinga dan pendengaran bergantung pada jenisnya. Berikut adalah beberapa penyebab kerosakan telinga yang dilihat dari tiga jenis.

Penyebab kerosakan telinga pada kehilangan pendengaran konduktif

Kehilangan pendengaran yang konduktif boleh disebabkan oleh:

 • Jangkitan telinga
 • Alahan
 • Telinga perenang
 • Pengumpulan lilin di telinga

Badan asing yang tersekat di telinga, tumor jinak atau tisu parut di saluran telinga kerana jangkitan berulang adalah kemungkinan penyebab kehilangan pendengaran.

Punca kerosakan telinga di SNHL

 • Kecacatan kelahiran yang mengubah struktur telinga
 • penuaan
 • Bekerja di tempat yang kuat
 • Trauma ke kepala atau tengkorak
 • Penyakit Meniere, kerosakan pada telinga dalam yang mempengaruhi pendengaran dan keseimbangan
 • Neuroma akustik, yang merupakan tumor bukan barah yang tumbuh di saraf yang menghubungkan telinga ke otak yang disebut saraf koklea vestibular

Beberapa jangkitan seperti yang berikut juga boleh merosakkan saraf telinga dan menyebabkan SNHL:

 • Campak
 • Meningitis
 • Beguk
 • Demam denggi

Beberapa ubat, yang disebut ubat ototoksik, juga dapat menyebabkan SNHL. Terdapat lebih daripada 200 ubat resep dan resep yang boleh menyebabkan gangguan pendengaran.

Sekiranya anda mengambil ubat untuk barah, penyakit jantung, atau jangkitan serius, berbincanglah dengan doktor mengenai risiko pendengaran anda.

Punca kerosakan telinga yang lain

Beberapa perkara lain juga boleh menyebabkan kerosakan telinga dan menyebabkan gangguan pendengaran, seperti perforasi membran timpani atau gendang telinga yang pecah. Ini biasanya disebabkan oleh suara kuat, jangkitan, gendang telinga yang tertusuk atau perubahan tekanan secara tiba-tiba.

Beberapa masalah kesihatan yang mempengaruhi keadaan telinga

Walaupun bukan penyebab kerosakan telinga, tetapi keadaan berikut dapat menyebabkan rasa sakit yang memancar ke telinga. Selalunya ketika mengalaminya penderita menganggap mereka mempunyai masalah dengan telinga.

 • Sendi temporomandibular. Ini adalah engsel rahang yang berada di bawah telinga dan jika anda mempunyai masalah artritis yang mempengaruhi engsel ini, ia boleh menyebabkan sakit hingga ke telinga. Biasanya boleh dirawat dengan ubat penghilang rasa sakit dan kompres hangat pada rahang.
 • Masalah dengan gigi. Abses, rongga dan geraham yang terkena juga boleh menyebabkan sakit telinga. Tanya doktor anda jika anda mengalami sakit gigi yang memancar ke telinga anda.
 • Herpes zoster dan selulitis. Ia juga boleh menyebabkan sakit telinga. Segera berjumpa doktor sebelum kehilangan pendengaran dan masalah lain yang lebih teruk berlaku.

Ini adalah beberapa penyebab kerosakan dan penyebab yang boleh menyebabkan gangguan pendengaran. Ada soalan lebih lanjut?

Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!