Kesihatan

Mengenai Hives: Punca, Rawatan, dan Pencegahan

Hives adalah keadaan penyakit kulit yang tidak asing lagi di telinga masyarakat Indonesia. Hampir semua orang mengalami keadaan ini, yang berupa gatal-gatal dan munculnya tompok-tompok merah pada kulit.

Lalu, apakah pencetus, gejala, rawatan, dan pencegahan gatal-gatal? Ayuh, lihat maklumat berikut.

Apa itu gatal-gatal?

Hives adalah gangguan kesihatan yang berlaku di permukaan kulit manusia dalam bentuk ruam atau tompok merah. Hives, atau urtikaria, muncul sebagai reaksi tubuh terhadap pencetus tertentu, seperti alergi.

Gatal-gatal pada kulit boleh dikatakan pembengkakan yang menimbulkan sensasi menyengat atau terbakar. Oleh itu, gejala yang paling biasa dirasakan adalah gatal.

Urtikaria yang juga dikenali sebagai gatal-gatal Ini boleh muncul bukan hanya pada kulit, tetapi juga pada wajah, lidah, bibir, dan juga telinga.

Tompok kecil akan muncul di permukaan kulit secara berkumpulan. Sekiranya dibiarkan, mereka boleh bergabung dan menjadi tompok yang lebih besar.

Kesannya, rasa gatal akan terasa lebih menyakitkan. Ia memerlukan rawatan yang tepat sekiranya keadaan bertambah buruk.

Mengapa gatal-gatal boleh berlaku?

Gatal di pergelangan tangan. Sumber gambar: shutterstock.

Tompok-tompok merah dengan gatal-gatal terjadi apabila kadar histamin dalam badan berlebihan dilepaskan ke kulit, menyebabkan ruam muncul.

Histamine sendiri adalah sebatian kimia dalam tubuh manusia yang berfungsi untuk melawan alahan atau jangkitan.

Tahap histamin yang tinggi menjadikan otot atau saluran darah mengalami pembengkakan.

Akhirnya, ruam atau tompok merah muncul di kulit. Walaupun gatal itu sendiri dapat dirasakan kerana reaksi tubuh terhadap beberapa perkara, seperti:

 • Perubahan suhu
 • Gigitan serangga atau haiwan
 • Kerengsaan pada tanaman
 • Pendedahan cahaya matahari
 • Jangkitan seperti selsema atau selesema
 • Alergi terhadap ubat
 • Alergi terhadap makanan

Sekiranya bintik-bintik merah telah muncul, adalah perlu untuk mengelakkan perkara lain yang dapat memperburuk keadaan dan gatal-gatal, seperti:

 • Alkohol
 • Tekanan pada kulit
 • Kafein
 • Suhu terlalu panas

Hampir semua orang mengalami keadaan ini, dengan peratusan 15-20% sepanjang hidupnya. Urtikaria cenderung lebih biasa pada kanak-kanak dan wanita daripada lelaki.

Gejala yang muncul ketika gatal-gatal

Seperti yang dijelaskan dalam poin di atas, gatal-gatal adalah pembengkakan yang mengakibatkan munculnya tompok pada kulit.

Ruam biasanya berwarna merah atau merah jambu. Ukurannya juga bervariasi, mulai dari beberapa milimeter hingga inci.

Tompok-tompok merah pada kulit hampir pasti disertai dengan gatal-gatal. Secara amnya, keadaan ini muncul secara berkumpulan pada kulit tangan, lengan, muka, dan kaki.

Gejala berbeza atau berbeza antara satu sama lain. Ruam boleh hilang dalam 24 jam, tetapi muncul semula kemudian di bahagian badan yang lain.

Pada jenis gatal-gatal akut dan kronik, bintik-bintik akan hilang dalam jangka masa yang lebih lama.

Berapa lama simptom gatal boleh bertahan?

Gatal-gatal sendiri boleh muncul pada bila-bila masa secara tiba-tiba. Walaupun begitu, biasanya gatal yang menyertainya tidak berlangsung lebih dari 24 jam. Walaupun, dalam beberapa kes yang lebih teruk, gatal-gatal boleh menyerang berhari-hari atau bahkan berminggu-minggu.

Tempoh gatal yang dirasakan berbeza-beza, bergantung pada jenis gatal itu sendiri. Pada urtikaria akut, tompok merah mungkin muncul tidak kurang dari enam minggu. Manakala dalam urtikaria kronik, gejala yang ada dapat bertahan lebih lama daripada itu.

Berbeza dengan keduanya, gatal-gatal fizikal lebih cepat dikesan, kerana tompok-tompok akan muncul di permukaan kulit beberapa minit setelah terkena pencetus dari gatal-gatal sendiri.

Jenis gatal-gatal

Urtikaria terbahagi kepada empat jenis, iaitu urtikaria akut, kronik, fizikal, dan dermatografi. Masing-masing mempunyai pencetus yang berbeza. Begitu juga dengan berapa lama bintik-bintik bertahan pada kulit.

Baca juga: Mengenal Ambroxol: Dadah nipis kerana batuk dengan kahak

1. Urtikaria fizikal

Gatal-gatal jenis ini adalah yang paling ringan. Tompok-tompok yang muncul di kulit adalah rangsangan fizikal pendedahan cahaya matahari, panas, peluh, dan tekanan yang sejuk atau berlebihan.

Gatal-gatal jenis ini dapat dirasakan kira-kira sejam selepas terdedah kepada pencetus.

2. Dermatografi

Dermatografi adalah bentuk urtikaria fizikal yang maju, di mana gatal-gatal ruam kecil diperburuk dengan menggaru kulit. Dermatografi boleh berlaku bersama dengan jenis gatal-gatal lain.

3. Urtikaria akut

Gatal-gatal jenis ini perlu dirawat, secara bebas dan perubatan. Ini kerana jangka masa boleh mencapai enam minggu. Sekiranya anda tidak mendapat rawatan yang tepat, keadaannya boleh bertambah buruk dan menimbulkan risiko penyakit kulit yang lain.

Penyebab urtikaria akut yang paling biasa adalah sesuatu yang memasuki badan. Dalam kata lain, gatal-gatal Jenis ini adalah reaksi tubuh terhadap makanan, atau yang biasa disebut sebagai alergi.

Alergi boleh menjadi kacang, telur, ikan, susu, dan buah-buahan tertentu.

4. Urtikaria kronik

Bintik-bintik di permukaan kulit boleh bertahan lebih dari enam minggu. Dalam beberapa kes, urtikaria jenis ini lebih sukar dikesan, kerana pemicunya adalah jangkitan atau penyakit yang serius, seperti barah, tiroid, dan hepatitis.

Bukan hanya kulit, urtikaria akut yang boleh mempengaruhi organ dalaman manusia, seperti otot atau saluran darah, paru-paru, dan saluran pencernaan.

Seseorang dengan urtikaria jenis ini biasanya akan merasa sakit otot, cirit-birit, dan sesak nafas.

Gatal-gatal pada kanak-kanak

Anak-anak cenderung merasa gatal-gatal, kerana kulit mereka masih sensitif terhadap banyak perkara. Biasanya, gatal-gatal pada kanak-kanak disebabkan oleh alahan makanan, seperti makanan laut, telur, dan kacang-kacangan.

Walaupun begitu, tidak sedikit yang merasa gatal kerana gigitan serangga akibat aktiviti bermain di luar rumah.

Gatal-gatal pada kanak-kanak mungkin memberi kesan yang lebih serius. Ibu bapa juga perlu mengatasinya dengan berhati-hati. Sekiranya perlu, hubungi doktor supaya keadaannya tidak bertambah buruk.

Perhatikan juga pencetus yang boleh menyebabkan anak anda mendapat gatal-gatal.

Gatal-gatal pada wanita hamil

mengikut Persatuan Kehamilan Amerika, Satu daripada lima wanita hamil mengalami gejala perubahan pada kulit, seperti: tanda regangan, jerawat, dan juga gatal-gatal atau gatal-gatal.

Gatal-gatal pada wanita hamil disebut sebagai papula urtikaria prurit dan plak kehamilan (PUPP). Wanita hamil dengan PUPPP akan mengalami ruam merah pada kulit, biasanya di perut, kemudian merebak ke bahagian lain seperti lengan, kaki, dan leher.

Punca PUPPP itu sendiri tidak diketahui secara pasti, tetapi disyaki berpunca dari hormon kehamilan dan genetik. Gatal-gatal atau gatal pada kulit semasa kehamilan biasanya muncul pada trimester pertama.

Baca juga: Kenali 4 Penyakit yang Disebabkan oleh Pembunuh Senyap, Diabetes

Rawatan untuk gatal-gatal

Hives sendiri sering dipandang rendah oleh beberapa orang. Maklum, beberapa jenis ruam atau tompok-tompok yang muncul pada kulit hanya dapat diatasi dengan memberi bedak atau ubat luaran, maka ia akan hilang dengan sendirinya.

Sebenarnya, tidak semua gatal-gatal mempunyai simptom ringan. Rawatan yang betul diperlukan agar ruam dan gatal-gatal pada kulit cepat hilang.

1. Pengendalian diri

Menangani secara bebas boleh dilakukan apabila gejala gatal-gatal yang anda rasakan belum berada pada tahap yang teruk. Anda boleh melakukan rawatan di rumah (rawatan rumah) untuk gejala ringan, iaitu dengan:

 • Kompres sejuk. Air sejuk dapat membantu mengurangkan keradangan, kerana memberikan kelembapan pada kulit gatal. Kompres pada ruam kulit sekerap mungkin
 • Elakkan pencetus termasuk ubat-ubatan, makanan, haiwan peliharaan, serangga, dan gusi
 • Pakai pakaian yang longgar. Pakaian yang tidak ketat akan menjadikan kulit anda lebih bebas untuk 'bernafas', sehingga mengelakkan tekanan yang boleh menyebabkan gatal-gatal
 • Pakai pakaian dengan tekstur halus. Anda boleh memakai pakaian yang diperbuat daripada kapas. Tekstur pakaian yang kasar akan meningkatkan kemungkinan kegatalan seperti gatal pada kulit
 • Mandi dengan air sejuk. Selain menyegarkan, air dingin berfungsi untuk menutup atau menutup pori-pori kulit yang terbuka, sehingga dapat mengurangi bintik-bintik atau ruam yang muncul
 • Jangan terkena cahaya matahari secara langsung. Ini menjadi penting, kerana beberapa kes gatal-gatal berasal dari pendedahan cahaya matahari secara langsung. Cari tempat yang teduh jika anda harus pergi ke luar
 • Lidah Buaya. Bukan hanya untuk kesihatan rambut, lidah buaya juga berkesan untuk menenangkan kulit yang menunjukkan reaksi gatal. Anda hanya menggosoknya pada ruam atau tompok pada permukaan kulit
 • Ambil makanan tambahan. Makanan tambahan vitamin dapat membantu melegakan gejala gatal pada kulit anda

2. Rawatan doktor

Sekiranya gejala yang anda rasakan masih dalam tahap ringan, mungkin anda boleh melakukan rawatan sendiri di rumah. Tetapi sekiranya keadaan bertambah buruk, pertolongan doktor sangat diperlukan.

Semasa menangani, doktor akan bertanya terlebih dahulu mengenai gejala yang anda rasakan dan sejak bila ruam muncul. Setelah mengetahui dan menentukan diagnosis, doktor akan memberikan ubat seperti:

 • Ubat anti-gatal. Ubat ini biasanya antihistamin, berfungsi untuk menekan histamin berlebihan yang mencetuskan gatal. Tidak hanya gatal, ubat ini juga mempunyai sebatian kimia untuk mengurangkan bengkak
 • Ubat anti-radang. Ubat kortikosteroid ini biasanya diberikan ketika anda merasakan gejala yang tidak ringan, yaitu radang pada kulit. Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan aktiviti keradangan yang menyebabkan ruam merah
 • Dadahuntuk kekebalan. Seperti namanya, ubat ini akan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap keradangan dan pembengkakan yang menyebabkan gatal-gatal. Ia juga menenangkan sistem imun yang terlalu aktif

Bila hendak memanggil doktor?

Walaupun gatal-gatal adalah gangguan atau penyakit yang menyerang kulit, tidak jarang gejala yang dirasakan mempunyai kesan pada organ lain. Sekiranya terdapat gejala selain gatal, segera berjumpa doktor.

Gejala ini merangkumi:

 • Sakit kepala atau pening
 • Sukar bernafas
 • Bengkak pada bahagian badan lain seperti bibir, lidah, dan muka

Baca juga: Boleh Mengatasi Alergi, Ini Adalah Kesan Sampingan Cetirizine Yang Perlu Anda Ketahui

Komplikasi gatal-gatal terhadap penyakit lain

Bagi sesetengah orang, gatal-gatal memang boleh diubati hanya dengan serbuk atau ubat luaran. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku untuk urtikaria ringan. Mengabaikan gatal-gatal dengan tahap yang teruk boleh membuka risiko penyakit lain.

Salah satu komplikasi yang mungkin timbul adalah anafilaksis, keadaan alergi yang sangat teruk yang boleh membawa maut, bahkan kematian.

Gejala anafilaksis termasuk pening, kesukaran bernafas, dan pembengkakan pada bahagian badan yang lain.

Adakah sarang boleh dicegah?

Tidak semua penyakit dapat dicegah dengan berkesan, seperti gatal-gatal. Hives itu sendiri adalah reaksi badan yang muncul secara tiba-tiba. Kerengsaan akan berlaku tidak lama selepas terdapat pencetus yang menyebabkan ruam dan tompok pada kulit.

Menurut Andrew Weil, seorang profesor perubatan klinikal di University of Arizona, apa yang boleh dilakukan untuk gatal-gatal adalah melegakan gejala.

Secara amnya, gatal-gatal ringan hilang dengan sendirinya. Pengendalian lanjutan diperlukan untuk tahap pertengahan hingga teruk.

Penerbitan dari Arkib Dermatologi menunjukkan, terdapat hubungan antara gatal yang muncul pada kulit dengan kegelisahan dan tekanan. Mungkin ini boleh menjadi salah satu pencegahan selain daripada mengelakkan pencetus utama gatal-gatal.

Mengelakkan gatal-gatal memicu diri tidak mudah, kerana selalunya seseorang tidak menyedari bahawa mereka berhadapan dengan faktor penyebab. Contohnya, melakukan aktiviti di bawah terik matahari dan memakai pakaian yang menyebabkan gatal.

Pencegahan adalah penting, tetapi melegakan gejala yang muncul adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan semasa anda mengalami gatal-gatal.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!