Kesihatan

Adakah pesakit TB masih boleh gemuk? Inilah Jawapannya!

Seperti yang kita ketahui bahawa TB adalah penyakit yang menyerang paru-paru. Penyakit ini secara amnya membuat pesakit terpaksa menurunkan berat badan dalam masa yang singkat.

Apa itu TB?

TB adalah penyakit batuk kering yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis menyerang paru-paru. Penyakit ini boleh merebak dari orang ke orang melalui udara.

Orang yang dijangkiti bakteria TB mempunyai risiko 5-15% seumur hidup untuk jatuh sakit. Mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti orang yang hidup dengan HIV, kekurangan zat makanan atau diabetes, atau orang yang menggunakan tembakau, mempunyai risiko lebih tinggi terkena TB.

Apabila seseorang menderita tuberkulosis, gejala yang timbul adalah batuk, demam, berkeringat malam, dan penurunan berat badan.

Sekiranya pesakit terlambat untuk mendapatkan rawatan, ia akan menyebabkan penularan bakteria kepada orang lain. Orang dengan TB aktif boleh menjangkiti 5-15 orang lain melalui hubungan rapat selama setahun.

Punca pesakit TB nipis

Penurunan berat badan pada penghidap TB berlaku kerana sistem ketahanan badan melawan penyakit kronik.

Di samping itu, kehilangan selera makan kerana penyakit ini juga menyumbang kepada penghidap makan sedikit atau bahkan tidak makan sama sekali.

Keadaan ini menjadikan tubuh tidak dapat memenuhi keperluan tenaga dari pengambilan makanan dan mengambilnya dari simpanan lemak.

Sekiranya simpanan lemak juga tidak mencukupi untuk keperluan tenaga, tubuh akan mengambil dari protein yang terdapat di dalam sel dan tisu otot badan. Sudah tentu, ini dapat menjadikan penghidap TB kurus atau menurunkan berat badan dalam waktu yang singkat.

Bukan hanya ubat perubatan, ketika pesakit TB menjalani rawatan, anda juga memerlukan khidmat nasihat pemakanan agar berat badan tidak terus turun. Penghidap TB juga disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan nutrien.

Siapa yang paling berisiko menghidap penyakit TB?

mengikut WHO, batuk kering kebanyakannya mempengaruhi orang dewasa pada tahun-tahun mereka yang paling produktif. Walau bagaimanapun, semua kumpulan umur berisiko. Lebih daripada 95% kes dan kematian berlaku di negara-negara membangun.

Baca juga: Bukan hanya batuk, berikut adalah senarai gejala TB yang perlu anda perhatikan!

Bolehkah penghidap TB masih gemuk?

Sekiranya soalan seperti ini timbul, jawapannya tentu saja ya. Ini seperti yang dilaporkan dari halaman Sains Langsung mengenai penyelidikan Jurnal Antarabangsa Penyakit Berjangkit.

Kajian yang dilakukan melibatkan 134 pesakit tuberkulosis di Los Angeles. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa selama 2 bulan rawatan TB, terdapat peningkatan berat badan sekitar 5 persen atau lebih pada satu pertiga pesakit.

Selanjutnya, pada akhir tempoh rawatan, berat badan kebanyakan pesakit meningkat dengan ketara.

Anda harus tahu bahawa dengan pengambilan ubat yang betul dan pengambilan makanan kaya nutrien secara berkala, menambah berat badan atau menjadi gemuk tidak mustahil.

Setelah proses rawatan selesai, kebanyakan penghidap TB secara amnya dapat menggantikan berat badan yang hilang secara perlahan.

Cara menambah berat badan pada penghidap TB

Agar badan kuat untuk melawan penyakit TB, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

Makan makanan yang sihat

Sangat digalakkan memakan makanan yang sihat seperti sayur-sayuran berdaun hijau dan buah-buahan yang kaya dengan antioksidan. Tujuannya adalah untuk meningkatkan sistem imun.

Pengambilan makanan berprotein tinggi

Makanan yang tinggi protein dapat membantu anda menambah berat badan dengan meningkatkan jisim otot. Beberapa contoh makanan yang mengandungi protein tinggi seperti daging, ikan, telur, susu, produk tenusu, tahu, tempe, dan kacang-kacangan.

Cukup rehat

Dapatkan sekitar 7-9 jam tidur setiap malam. Apabila anda tidur lena, sistem metabolisme badan anda juga akan berfungsi dengan baik.

Minum air

Sebaiknya minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari, supaya nutrien dari makanan yang anda makan dapat dicerna dengan betul.

Jangan merokok dan minum alkohol

Merokok dan minum alkohol boleh menjadikan TB anda lebih teruk. Oleh itu, pastikan untuk tidak merokok dan minum minuman beralkohol mulai sekarang!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found