Kesihatan

Pentobarbital

Pentobarbital adalah ubat sintetik dari amobarbital dalam kumpulan barbiturat dan tergolong dalam kumpulan yang sama dengan fenobarbital. Ubat ini banyak diberikan untuk merawat pelbagai gangguan yang berkaitan dengan masalah saraf.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai pentobarbital, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa pentobarbital?

Pentobarbital adalah ubat yang digunakan untuk merawat kejang dalam keadaan darurat, terutama pada serangan grand mal (tonik-klonik umum). Ubat ini diketahui paling murah dibandingkan dengan agen antikonvulsan lain, walaupun posisinya mula diganti dengan ubat benzodiazepin.

Kadang kala, pentobarbital digunakan sebagai ubat penenang dan preanesthesia sebelum pembedahan. Dalam keadaan tertentu, ubat ini boleh diberikan untuk membantu orang yang mengalami masalah tidur (insomnia).

Pentobarbital boleh didapati sebagai tablet oral dan sebagai suntikan yang disuntik ke dalam vena. Walau bagaimanapun, ubat tablet oral tidak lagi diedarkan secara komersial kerana risiko penyalahgunaan dadah dan overdosis.

Apakah fungsi dan faedah pentobarbital?

Pentobarbital mempunyai fungsi sebagai agen antikonvulsan yang bertindak secara terpusat dengan mempengaruhi otak. Ubat ini mempunyai mekanisme tindakan yang secara langsung menghalang penghantaran isyarat ke otak oleh reseptor GABA (asid aminobutyric gamma).

Kesan ubat cepat bertindak sekitar satu minit setelah disuntik ke dalam vena. Apabila disuntik ke otot (intramuskular), kesan ubat akan berlaku selepas 10 hingga 25 minit.

Berdasarkan sifat-sifat ini, pentobarbital mempunyai manfaat khusus untuk merawat keadaan kesihatan berikut:

Insomnia

Pentobarbital digunakan sebagai ubat penenang untuk membantu seseorang yang mengalami masalah tidur. Ubat ini tergolong dalam kelas ubat yang mempunyai kesan penenang yang cukup berkesan sebelum digantikan oleh benzodiazepin.

Biasanya rawatan dijalankan dalam jangka masa yang pendek, iaitu kurang dari dua minggu untuk menekan potensi ketergantungan. Penggunaannya tidak lagi umum untuk petunjuk ini kerana potensi keuntungan diketahui melebihi risiko.

Di samping itu, penggunaan ubat dalam dos yang tinggi dapat menyebabkan kematian akibat pernafasan. Kerana harta benda ini, pentobarbital terdedah kepada penyalahgunaan sebagai ubat bunuh diri pada masa lalu.

Pembedahan sebelum pembedahan

Pentobarbital yang disuntik ke dalam vena diketahui berkesan untuk menenangkan kegelisahan dan kesakitan sebelum pentadbiran anestesia (anestesia).

Ubat ini mampu memberikan kesan penenang untuk membantu anda merasa santai sebelum menjalani pembedahan. Sebagai tambahan kepada ubat ini, ubat scopolamine, diazepam, atau atropin, juga sering digunakan sebagai ubat alternatif.

Gangguan sawan

Ubat Barbiturate diketahui sangat berkesan sebagai antikonvulsan, terutama untuk sawan. Kejang ini termasuk jenis epilepsi di mana kekejangan otot yang teruk berlaku dengan pergerakan kaki yang tidak disengaja disertai dengan jeritan, berbuih di mulut, mata lebar, dan lain-lain.

Untuk penggunaan jangka panjang, ubat ini biasanya digabungkan dengan kafein atau efedrin untuk mengatasi kesan hipnosisnya. Walau bagaimanapun, pentobarbital tidak dapat digunakan dalam kejang petit mal kerana boleh memperburuk keadaan pesakit.

Ubat lini pertama yang disukai untuk kejang epilepsi status adalah diazepam, yang diberikan secara intravena.

Pentobarbital biasanya merupakan terapi alternatif untuk mengawal status epileptikus atau episod kejang akut kerana meningitis, toksin, eklampsia, pengambilan alkohol, atau tetanus.

Rasa gelisah

Pentobarbital dapat digunakan sebagai rawatan untuk menghilangkan kegelisahan berlebihan pada pesakit dengan gangguan mental.

Ubat ini telah digunakan untuk mengawal gejala episod kegelisahan akut yang berkaitan dengan gangguan kecemasan. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat jangka panjang tidak digalakkan kerana risiko pergantungan.

Jenama dan harga Pentobarbital

Ubat ini adalah ubat preskripsi dan anda hanya boleh mendapatkannya dengan cadangan doktor. Tablet oral atau ubat suntikan tidak dijual secara komersial di Indonesia.

Walau bagaimanapun, beberapa jenama pentobarbital yang telah beredar di beberapa negara adalah Nembutal. Ubat ini hanya tersedia untuk tujuan perubatan di institusi kesihatan, seperti hospital.

Bagaimana anda mengambil pentobarbital?

Ubat ini boleh didapati sebagai bentuk suntikan yang disuntikkan ke vena (intravena) atau ke otot (intramuskular). Seorang doktor atau pekerja kesihatan lain yang akan memberikan suntikan ke dalam vena.

Sekiranya anda diberi preskripsi ubat ini untuk digunakan secara bebas di rumah, pastikan anda memahami cara menggunakan ubat ini. Tanya doktor atau ahli farmasi anda lagi jika anda tidak memahami penggunaan suntikan, ampul, botol, dan bentuk ubat lain yang anda gunakan.

Ubat ini mungkin dapat membentuk gejala ketergantungan seperti kebiasaan. Beritahu doktor anda jika anda merasa ingin mengambil lebih daripada dos yang ditetapkan.

Untuk penggunaan ubat jangka panjang, jangan berhenti mengambil ubat secara tiba-tiba kerana boleh menyebabkan gejala penarikan. Bercakap dengan doktor anda mengenai cara yang selamat untuk berhenti menggunakan ubat tersebut.

Pentobarbital dapat disimpan pada suhu sejuk dari kelembapan dan cahaya matahari, dan di luar jangkauan orang lain. Sebelum digunakan, pastikan suntikan bebas daripada zarah, tidak berubah warna, dan steril.

Jangan sekali-kali berkongsi pentobarbital dengan orang lain, terutamanya orang yang mempunyai sejarah penyalahgunaan dadah atau ketagihan. Menjual atau memberikan ubat ini kepada orang lain tanpa preskripsi adalah melanggar undang-undang.

Berapakah dos pentobarbital?

Dos dewasa

Untuk pil tidur (hipnotik)

 • Dos untuk ubat yang diberikan melalui suntikan ke dalam otot (intramuskular): 150mg hingga 200mg.
 • Dos biasa untuk ubat yang diberikan melalui suntikan ke dalam vena (intravena): 100mg, kemudian meningkat menjadi 200mg hingga 500mg mengikut tindak balas klinikal pesakit.
 • Dos untuk ubat yang diberikan secara oral (dari mulut): 100mg hingga 200mg, diambil pada waktu tidur.
 • Dos untuk ubat yang diberikan secara rektum (suppositori): 120mg hingga 200mg.

Untuk penenang (penenang)

Dos untuk ubat yang diberikan secara oral (dari mulut): 20mg hingga 40mg, diambil 2 hingga 4 kali sehari.

Dos anak

Untuk pil tidur (hipnotik)

Dos untuk ubat yang diberikan melalui suntikan ke dalam otot (intramuskular):

 • Dos biasa: 2mg hingga 6mg per kg berat badan.
 • Dos maksimum yang boleh diberikan adalah 100 mg.

Dos untuk ubat yang diberikan secara rektum (suppositori):

 • Umur 2 bulan hingga 1 tahun: 30mg
 • 2 hingga 4 tahun: 30 atau 60mg
 • Umur 5 hingga 12 tahun: 60mg
 • 12 hingga 14 tahun: 60 atau 120mg.

Untuk penenang (penenang)

 • Dos untuk ubat yang diambil melalui mulut (oral): 2mg hingga 6mg per kg berat badan sehari diberikan dalam 3 dos terbahagi.
 • Dos maksimum yang boleh diberikan adalah 100 mg.

Dos warga tua

Dos untuk ibu bapa tua, baik untuk ubat penenang dan pil tidur, perlu disesuaikan mengikut keadaan klinikal pesakit. Dianjurkan untuk memberi dos efektif paling rendah.

Adakah pentobarbital selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) merangkumi pentobarbital dalam kelas ubat dalam kategori kehamilan D.

Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini boleh menyebabkan kesan buruk pada janin wanita hamil (teratogenik). Walau bagaimanapun, ubat boleh digunakan untuk keadaan darurat yang mengancam nyawa.

Ubat ini diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk digunakan oleh ibu yang menyusu. Dikhuatiri kesan ubat tersebut dapat mempengaruhi bayi yang disusui.

Apakah kesan sampingan pentobarbital yang mungkin?

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda sekiranya ada kesan sampingan berikut selepas anda menggunakan pentobarbital:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap pentobarbital, seperti gatal-gatal, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Kekeliruan, pergolakan, halusinasi
 • Pernafasan lemah atau cetek
 • Denyutan jantung perlahan
 • Nadi lemah
 • Rasa pening seperti hendak pengsan
 • Kulit atau mata kuning
 • Risau

Kesan sampingan seperti kekeliruan, kemurungan, atau perasaan kegembiraan yang berlebihan (euforia) lebih cenderung berlaku pada orang tua dan mereka yang lemah kerana sakit.

Kesan sampingan yang biasa berlaku dengan penggunaan pentobarbital termasuk:

 • Mengantuk
 • Pening
 • Keseimbangan atau koordinasi terjejas
 • Mual, muntah, sembelit
 • Refleks badan yang terlalu aktif
 • Masalah tidur (insomnia)
 • Mimpi ngeri
 • Rasa gelisah atau teruja (terutama pada kanak-kanak atau orang tua).

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan pentobarbital jika anda mempunyai sejarah alahan sebelumnya terhadap ubat ini. Anda juga tidak boleh menggunakannya jika anda pernah mengalami alergi terhadap barbiturat lain, seperti phenobarbital dan butanbarbital.

Anda juga mungkin tidak dapat mengambil pentobarbital jika anda mempunyai sejarah porphyria, gangguan yang diwarisi yang boleh menyebabkan masalah kulit atau saraf.

Beritahu doktor anda sebelum mengambil pentobarbital mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya:

 • penyakit hati
 • Penyakit buah pinggang
 • Kesakitan sementara atau kronik
 • Sejarah ketagihan terhadap ubat narkotik
 • Kemurungan atau mempunyai pemikiran untuk membunuh diri

Menggunakan pentobarbital semasa mengandung boleh membahayakan janin yang belum lahir. Sekiranya anda menggunakannya semasa mengandung, bayi boleh bergantung pada ubat. Ini boleh menyebabkan gejala penarikan yang boleh mengancam nyawa pada bayi.

Bayi yang dilahirkan dengan kebergantungan ubat memerlukan rawatan perubatan selama beberapa minggu. Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau menyusukan bayi sebelum menggunakan ubat ini.

Pentobarbital dapat menjadikan pil kawalan kelahiran kurang berkesan. Tanya doktor anda mengenai penggunaan alat kawalan kelahiran bukan hormon untuk mencegah kehamilan.

Ubat penenang yang digunakan semasa pembedahan boleh mempengaruhi perkembangan otak pada kanak-kanak di bawah usia 3 tahun atau bayi yang belum lahir yang ibunya menerima ubat ini semasa kehamilan lewat.

Kesan ubat yang diberikan kepada kanak-kanak di bawah 3 tahun boleh berisiko jika ubat tersebut digunakan selama 3 jam atau lebih, atau digunakan untuk prosedur berulang. Kesan ini dapat mempengaruhi perkembangan pembelajaran dan tingkah laku kanak-kanak pada masa akan datang.

Dalam beberapa kes, doktor mungkin perlu memutuskan untuk menangguhkan pembedahan berdasarkan risiko ini. Rawatan tidak boleh ditangguhkan sekiranya keadaan yang mengancam nyawa, kecemasan perubatan, atau pembedahan yang diperlukan untuk memperbaiki kecacatan kelahiran tertentu.

Tanya doktor anda untuk maklumat mengenai semua ubat yang akan digunakan semasa pembedahan dan berapa lama pembedahan akan berlangsung. Ini penting untuk dilakukan untuk mempertimbangkan risiko yang mungkin anda terima.

Pentobarbital boleh menyebabkan kesan sampingan yang boleh mengganggu pemikiran dan tabiat. Berhati-hatilah semasa anda memandu atau melakukan apa sahaja yang memerlukan kewaspadaan.

Interaksi dengan ubat lain

Menggunakan pentobarbital dengan ubat lain yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya dan mengancam nyawa.

Tanyakan kepada doktor anda tentang keselamatan ubat sebelum mengambil pil tidur, analgesik opioid, ubat batuk yang diresepkan, relaksan otot, atau ubat untuk kegelisahan, kemurungan, atau kejang.

Beberapa ubat yang digunakan bersama dapat meningkatkan risiko kesan sampingan dari setiap ubat. Di samping itu, beberapa ubat lain juga dapat meningkatkan kesan ubat atau mengurangkan keberkesanan ubat tersebut.

Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda ambil, terutamanya:

 • Doxycycline
 • Griseofulvin
 • Pil kawalan kelahiran atau tablet estrogen penggantian hormon
 • Pengencer darah, seperti warfarin
 • Ubat perencat MAO, seperti isocarboxazid, linezolid, suntikan metilena biru, phenelzine, rasagiline, selegiline, tranylcypromine, dan lain-lain
 • Ubat sawan lain, seperti divalproex, phenytoin, asid valproic
 • Ubat steroid, seperti prednisone, dexamethasone, prednisolone, dan lain-lain.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found