Kesihatan

Adakah Pesanan Anda Untuk Menggunakan Penjagaan Kulit Betul? Cuba Sahkan Di Sini!

Wanita, melakukan rawatan muka atau dikenali sebagai rutin penjagaan kulit adalah sesuatu yang tidak boleh dipandang ringan. Sudahkah awak melakukannya? Sekiranya demikian, apakah pesanannya penjagaan kulit awak betul?

Sekiranya mungkin tidak, artikel ini akan memberikan maklumat lengkap mengenai faedah masing-masing penjagaan kulit dan urutan penggunaan supaya kulit anda bercahaya.

Baca juga: Boleh merengsakan kulit, penggunaan kandungan penjagaan kulit ini tidak boleh bersamaan

Mengapa rutin penjagaan kulit penting?

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa faedah menggunakan penjagaan kulit secara berkala, termasuk:

1. Meningkatkan kesihatan kulit dan mencegah masalah kulit

Kulit mempunyai peranan penting, seperti melindungi kita dari cuaca buruk, jangkitan, atau bahkan bahan toksik. Itulah sebabnya kita perlu menjaga kesihatan kulit kita.

Sama seperti bahagian badan yang lain, jika anda menjaga kulit anda, kesihatannya akan terjaga.

Salah satu cara termudah untuk melakukan ini adalah membersihkan wajah anda dengan kerap. Ini dilakukan untuk menghilangkan kuman, kulit mati, atau benda lain yang melekat pada permukaan kulit.

Sekiranya anda tidak membersihkan wajah dengan kerap, ini boleh menyebabkan masalah pada kulit, seperti membuat kulit anda berminyak, rentan terhadap jerawat, atau terdedah kepada keadaan tertentu.

2. Mencegah penuaan pramatang

Adakah anda tahu bahawa menggunakan penjagaan kulit secara berkala juga dapat membantu melambatkan kesan penuaan? Dengan bertambahnya usia, kekuatan dan keanjalan kulit semakin berkurang.

Jika kita membersihkan, menggunakan pelembap, atau pengelupasan, ia dapat mengekalkan kekuatan dan keanjalan kulit.

3. Menghilangkan masalah kulit tertentu

Apabila kita menggunakan secara rutin penjagaan kulit, ia juga dapat membantu menghilangkan masalah kulit tertentu, seperti lingkaran hitam di bawah mata atau bintik hitam pada kulit.

Selain itu, setelah membersihkan wajah dan menggunakan pelembap, kulit anda juga akan terasa lebih baik. Mempunyai kulit yang sihat tentunya dapat meningkatkan keyakinan diri.

4. penjagaan diri adalah perkara yang menyeronokkan

Rutin yang sibuk kadang-kadang boleh membuat kita tertekan dan letih. Manjakan diri anda dengan merawat kulit anda, misalnya menggunakan topeng muka dapat membuat anda lebih santai. Selain itu, menggunakan topeng juga bermanfaat untuk kesihatan kulit.

5. Kulit boleh kelihatan lebih muda

Seiring bertambahnya usia, proses regenerasi sel kulit menjadi lebih perlahan, yang dapat menjadikan kulit kelihatan kusam dan kurang berseri.

Baiklah, menggunakan produk penjagaan kulit secara berkala dapat membantu membuang sel-sel kulit mati, jadi tubuh akan menggantinya dengan yang baru.

Apa kesannya jika langkah-langkah menggunakan penjagaan kulit tidak betul?

Gunakan penjagaan kulit tidak boleh dilakukan secara santai. Sebabnya pasti kerana susunan penggunaan yang betul dapat membantu anda mengatasi masalah kulit wajah dan anda mendapat faedah yang optimum.

Sekiranya anda tidak mengikut urutan penggunaan produk penjagaan kulit yang betul, anda boleh menghadapi tiga masalah, seperti:

1. Produk tidak diserap ke dalam kulit

Ini adalah masalah yang mungkin anda sering alami. Apabila anda tidak menggunakan secara berurutan penjagaan kulit terutamanya jika jenisnya cair atau berasaskan air di atas tebal, lembut atau berminyak.

Produk Denser dapat membuat penghalang pada kulit sehingga produk lain tidak dapat masuk dan diserap oleh kulit.

2. Kurang berkesan

Sekiranya produk tertentu tidak dapat menembusi kulit dengan betul, anda pasti tidak akan mendapat faedah sepenuhnya. Selain itu, urutan yang salah juga boleh menyebabkan reaksi kimia yang tidak diingini.

3. Memudaratkan kulit

Gunakan penjagaan kulit yang tidak teratur boleh mendatangkan masalah kulit baru. Contohnya, menggunakan serum ke atas produk minyak dapat menjadikan kulit anda kering dan kering, kerana tidak cukup air yang masuk ke kulit.

Atau, jika anda melapisi serum, krim di atas pelindung matahari mineral. Ini akan menjadikan anda lebih mudah terkena barah kulit dan penuaan pramatang.

Faedah setiap pesanan penjagaan kulit

Semasa anda menggunakan penjagaan kulit, yang perlu dipertimbangkan ialah anda harus menggunakannya dari bertekstur paling ringan hingga yang paling berat. Sebaiknya gunakan produk berasaskan air terlebih dahulu sebelum menggunakan produk berminyak.

Berikut adalah faedah masing-masing: penjagaan kulit dan cara menggunakannya dengan urutan yang betul agar kulit anda bersinar:

Pesanan penjagaan kulit pada waktu pagi

Gunakan penjagaan kulit pada waktu pagi bertujuan untuk melindungi kulit dari sinaran UV dari pencemaran matahari dan udara.

Berikut adalah urutan penggunaannya:

1. Mencuci muka

Penggunaan pencuci muka mempunyai kelebihan untuk menghilangkan sisa-sisa kulit pada produk yang anda gunakan pada malam sebelumnya. Ia juga mencegah minyak berlebihan yang menumpuk semasa tidur.

Pilih sabun dobi tanpa pengeringan tanpa sulfat.

Sekiranya anda telah membersihkan wajah anda, ini juga akan memudahkan produk lain melekat dan menyerap ke dalam kulit anda.

2. Toner

Selepas mencuci muka, pesan penjagaan kulit Seterusnya ialah penggunaan toner. Toner berguna untuk menghilangkan sisa kotoran yang tertinggal.

Selain itu, penggunaan toner juga dapat mengekalkan penghidratan kulit dan mengembalikan pH yang hilang ketika mencuci muka.

3. Hakikat

Penggunaan pati dapat melembapkan kulit dan membantu produk penjagaan kulit Perkara seterusnya yang akan anda sapukan pada kulit diserap dengan sempurna.

Bukan itu sahaja, pati juga berguna untuk menjadikan kulit memberi khasiat pada kulit dan mencegah penuaan.

Anda boleh menggunakan pati selepas menggunakan toner.

4. Serum Muka

Pesanan penjagaan kulit Seterusnya adalah penggunaan serum. Untuk serum penjagaan kulit Pada waktu pagi gunakan serum yang mengandungi vitamin C. Cara menggunakannya, anda hanya mengambil sedikit dan kemudian sapukan ke seluruh leher ke wajah secara merata.

Seterusnya, ketuk ringan sehingga serum dapat menyerap sepenuhnya.

5. Pelembap atau pelembap

Langkah seterusnya adalah mengekalkan kandungan air di kulit dengan menggunakan pelembap. Sekiranya anda mempunyai tekstur kulit kering, pilih pelembap yang terbuat dari krim.

Sapukan pelembap ke pipi terlebih dahulu dan kemudian ke dahi.

6. Pelindung matahari

Penggunaan pelindung matahari atau pelindung matahari pada penjagaan kulit pagi adalah satu kemestian. Pelindung matahari melindungi kita dari penuaan dini kerana terdedah kepada cahaya matahari. Sebaiknya anda sekurang-kurangnya menggunakan pelindung matahari yang mempunyai SPF sekurang-kurangnya 30.

Pastikan anda menggunakan pelindung matahari 15-30 minit sebelum meninggalkan rumah.

Tahap penggunaan penjagaan kulit pada waktu petang

Setelah anda aktif sepanjang hari dari pagi hingga petang, sisihkan waktu malam anda untuk digunakan penjagaan kulit. Penggunaan juga tidak jauh berbeza dengan penjagaan kulit pagi.

Penggunaan yang dimaksudkan penjagaan kulit malam untuk membersihkan kulit dan juga memberi khasiat pada kulit. Bagi peringkat penggunaan penjagaan kulit pada waktu malam seperti berikut:

1. Pembersih solekan

Urutan pertama penggunaan penjagaan kulit malam adalah untuk menghilangkan solek di wajah dengan penghilang solek.

Penggunaannya berguna untuk mencegah kesan negatif sisa solek yang masih melekat pada wajah dan juga menjaga kesihatan kulit.

Sekiranya anda mempunyai kulit yang rawan jerawat, elakkan menggunakan alat solek berasaskan minyak, anda harus memilih yang berasaskan air.

2. Air misel

Kadang-kadang terdapat beberapa alat solek yang sukar dikeluarkan walaupun setelah menggunakan alat penghapus solek. Anda boleh menggunakan air micellar untuk memperbaikinya.

3. Mencuci muka

Bersama dengan penjagaan kulit pada waktu pagi, pada waktu malam anda juga perlu mencuci muka dengan mencuci muka.

Mencuci muka membantu agar produk yang anda gunakan dapat diserap oleh kulit dengan betul.

4. Gosok

Setelah mencuci muka, langkah seterusnya adalah menggunakan scrub. Scrub membantu membuang sel kulit mati di wajah.

Tetapi anda tidak perlu menggunakannya setiap malam, hanya sekali atau dua kali seminggu.

5. Toner

Anda boleh menggunakan toner selepas mencuci muka. Untuk benar-benar melembapkan kulit anda, pastikan anda menggunakan toner yang mengandungi asid laktik, asid hyaluronik, dan gliserin.

6. Essence dan serum wajah

Sama dengan pesanan penjagaan kulit pada waktu pagi, selepas anda menggunakan toner, tahap penggunaannya penjagaan kulit pada waktu malam seterusnya adalah menggunakan pati dan serum wajah.

Ketuk sehingga bahan aktif di dalamnya dapat dilepaskan, terutamanya jika anda menggunakan produk jenis minyak.

7. Krim mata

Penggunaan produk yang satu ini penting dalam urutan penjagaan kulit malam. Terutama bagi anda yang sering mengalami masalah mata panda. Pilih krim mata yang tinggi antioksidan.

Sapukan dengan lembut di bawah mata.

8. Krim malam

Tahap penggunaan penjagaan kulit pada waktu malam seterusnya adalah penggunaan krim. Krim malam berguna untuk melembapkan kulit semasa tidur, menyamarkan penuaan, dan juga memudarkan cela. Sapukan krim malam dari muka ke leher.

Baca juga: Bilakah masa yang tepat untuk menggunakan pelindung matahari untuk kulit yang sihat?

9. Minyak muka

Adakah anda mempunyai kulit kering? Sekiranya ya, sempurnakan penjagaan kulit malam anda dengan penggunaan minyak muka. Minyak wajah berguna untuk menjadikan kulit kelihatan kurang berminyak dan melekit.

Cara menggunakannya, tuangkan beberapa tetes minyak muka dan kemudian tepuk ke seluruh wajah. Untuk hasil maksimum, anda tidak boleh menggunakan produk tambahan setelah menggunakan minyak muka.

Penggunaan minyak muka tidak digalakkan bagi anda yang mempunyai kulit berminyak kerana akan membuat anda terdedah kepada jerawat.

Petua memilih produk penjagaan kulit

Penting untuk anda memilih produk penjagaan kulit dengan betul. Ini dilakukan supaya anda dapat memperoleh keuntungan maksimum dari menggunakannya penjagaan kulit.

Melancarkan dari laman Real Simple, berikut adalah beberapa pertimbangan dalam memilih produk penjagaan kulit.

  • Ketahui jenis kulit anda.Menurut Michele Green, MD, a pakar dermatologi kosmetikMengetahui jenis kulit anda adalah faktor terpenting dalam menentukan produk penjagaan kulit mana yang paling sesuai untuk anda
  • Jangan beli produk penjagaan kulit hanya kerana ia gembar-gembur
  • Perhatikan kandungan dalam produk penjagaan kulit
  • Lebih baik, elakkan produk penjagaan kulit bahan keras, seperti wangian, sulfat, atau paraben
  • Lakukannya ujian tampalan pertama. Ujian tampalan dapat membantu menentukan sama ada produk atau bahan tertentu menyebabkan reaksi alergi, merengsakan kulit, atau menyumbat liang

Itulah beberapa maklumat mengenai faedah dan juga susunan penggunaannya penjagaan kulit untuk pagi dan petang. Adakah pesanan anda betul?

Anda juga boleh berunding terlebih dahulu untuk mengetahui pesanannya penjagaan kulit seperti yang anda boleh gunakan kerana setiap kulit memerlukan penjagaan yang berbeza.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan kulit, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found