Kesihatan

Melasma Membuat anda berasa rendah diri? Inilah Cara Menghilangkannya!

Melasma adalah sejenis hiperpigmentasi yang menyebabkan tompok coklat pada kulit wajah. Walaupun tidak berbahaya, keadaan ini dapat mengganggu penampilan dan membuat orang yang mengalaminya mencari cara untuk menghilangkan melasma.

Melasma boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Tetapi biasanya muncul pada wanita yang mempunyai kulit lebih gelap dan keadaan ini sering dikaitkan dengan hormon wanita. Selain itu, melasma juga merupakan masalah kulit yang sering terjadi pada wanita yang:

 • Menggunakan pil kawalan kelahiran
 • Perempuan mengandung
 • Wanita menopaus mengambil terapi penggantian hormon

Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang mencari cara untuk menghilangkan melasma, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Bagaimana cara menghilangkan melasma?

Melasma tidak semestinya dirawat. Walau bagaimanapun, warna kulit yang tidak rata kadang-kadang menjengkelkan dan membuat orang yang mengalaminya mencari cara untuk menghilangkan melasma.

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan melasma melalui rawatan perubatan dan rawatan di rumah.

Cara menghilangkan melasma dengan rawatan perubatan

Rawatan perubatan boleh dijalankan mengikut diagnosis dan nasihat ahli dermatologi yang diberikan. Peringkat awal adalah melakukan pemeriksaan dan mengetahui pencetus. Mengubati tanpa mengetahui pencetus, boleh sia-sia.

Seperti yang dinyatakan oleh Dr. Shadi Kourosh, pengarah Klinik Pigmentary Disorder dan Multi-Ethnic Skin, di Massachusetts General Hospital. Kesihatan.harvard.edu.

"Bahkan ubat oral untuk kes melasma yang teruk sama sekali tidak ada gunanya jika pencetus masih ada," kata doktor. Sekiranya diketahui, rawatan boleh dilakukan, termasuk:

1. Merawat melasma dengan ubat

Satu kemungkinan rawatan adalah hidrokuinon, yang biasanya digunakan untuk merawat hiperpigmentasi.

Ubat ini dijual bebas dan boleh didapati dalam beberapa pilihan, mulai dari losyen, gel, krim atau cecair. Walau bagaimanapun, lebih baik menggunakan ubat ini di bawah pengawasan doktor.

Hydroquinone boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu, seperti menyebabkan bintik-bintik putih muncul pada kulit ketika digunakan dalam kepekatan tinggi. Dalam beberapa kes, ubat ini juga boleh menyebabkan kulit menjadi gelap.

Sekiranya daripada menggunakan hidrokuinon, sebaiknya gunakan:

 • Tretinoin
 • Kortikosteroid
 • Krim Triple (gabungan hidrokuinon, tretinoin, dan kortikosteroid)
 • Asid Azelaic
 • asid kojik

2. Merawat melasma dengan rawatan perubatan selain ubat

Sekiranya menggunakan ubat tidak menghilangkan melasma, doktor anda akan mengesyorkan beberapa prosedur, termasuk:

 • Dermabrasi
 • Pelaburan mikro
 • Laser
 • Microneedling
 • Mengupas

Mengatasi melasma dengan rawatan di rumah

Seperti yang telah dijelaskan, sebenarnya melasma bukanlah suatu keadaan yang mesti dihilangkan. Ini kerana melasma tidak menyebabkan keadaan tertentu dan dalam beberapa kes boleh hilang dengan sendirinya.

Contohnya, melasma yang timbul dari kehamilan atau kesan pil kawalan kelahiran. Jadi setelah melahirkan atau apabila anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran, melasma akan memudar dengan sendirinya.

Tetapi, jika anda cuba menyingkirkannya, anda boleh menggunakan beberapa kaedah rumah seperti yang berikut.

1. Menggunakan lidah buaya

Kajian pada wanita hamil yang menggunakan lidah buaya pada kulit melasma, menunjukkan peningkatan selepas itu.

2. Leucomos polypodium

Ini adalah tanaman pakis atau juga disebut calaguala dan anapsos. Ekstrak ini dijual di bawah jenama Kalawalla dan Heliocare. Sastera menyebutkan bahawa tumbuhan ini dapat membantu merawat melasma.

3. Asid traneksamat

Asid tranexamic adalah turunan sintetik asid amino lisin. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, ini adalah salah satu terapi yang menjanjikan untuk merawat melasma.

4. Glutathione

Sekiranya dimakan, glutathione menurunkan melanin pada orang yang menderita melasma. Di mana pengeluaran melanin berlebihan adalah salah satu yang boleh menyebabkan hiperpigmentasi.

5. Melindungi kulit

Melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari juga dapat membantu merawat melasma. Jangan lupa juga menggunakan pelindung matahari dan memohon semula setiap dua jam.

Petua untuk menghilangkan melasma

Penggunaan ubat-ubatan atau ubat rumah di atas tidak segera menghilangkan melasma. Oleh itu, anda juga perlu mengetahui petua berikut, sehingga melasma memudar atau hilang dari kulit.

 • Pastikan kulit anda bersih. Pencemaran boleh menyebabkan melasma, jadi pastikan kulit anda tetap bersih. Pastikan membersihkan wajah anda setiap malam sebelum tidur, kerana ini akan membantu melindungi kulit anda.
 • Anda memerlukan antioksidan. Antioksidan dapat melawan tekanan kulit sehingga membantu mengatasi masalah kulit lain termasuk melasma. Antioksidan dapat diperoleh dari vitamin C dan E, anda juga dapat dari serum wajah yang mengandung vitamin ini.
 • Melembapkan kulit dengan kerap. Setelah menggunakan serum untuk mendapatkan sifat antioksidan, anda juga harus menggunakan pelembap kulit wajah untuk melindunginya dari kerosakan.
 • Bersabarlah. Melasma tidak hilang dalam masa yang singkat, beberapa kes bahkan tidak hilang selama berbulan-bulan. Selain mengambil ubat, bersabar menjaga kesihatan kulit dengan tahap yang disebutkan di atas.
 • Berterusan. Apabila kulit telah bertambah baik, jangan berhenti merawat, kerana menjaga kulit yang sihat memerlukan komitmen yang berterusan.

Itulah cara menghilangkan melasma yang boleh anda cuba, dengan rawatan perubatan atau dengan rawatan di rumah.

Ada soalan lain mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found