Kesihatan

Cara Mudah untuk Berhenti Merokok Secara Tetap, Mari Cuba!

Tabiat merokok tidak baik untuk kesihatan. Anda boleh melakukan pelbagai cara untuk berhenti merokok, tentu saja, bermula dengan niat dan usaha.

Anda harus tahu bahawa berhenti merokok sama dengan memberi peluang baru untuk menjalani kehidupan yang lebih lama dan lebih sihat. Walaupun tidak mudah, tetapi ada pelbagai cara untuk berhenti merokok yang boleh anda cuba. Apa awak?

Berhenti merokok lakukan secara beransur-ansur

Bagi anda yang ingin berhenti merokok, anda tidak perlu takut terlambat. Berapa lama atau berapa lama anda merokok anda masih boleh berhenti dengan beberapa tahap.

Sekiranya anda berhenti sekarang, badan anda akan mula membaikinya sendiri dan akan menjaganya walaupun setelah bertahun-tahun menghisap rokok.

Anda perlu tahu bahawa nikotin akan meninggalkan badan setelah 72 jam anda berhenti merokok. Gejala penarikan nikotin biasanya memuncak 2 hingga 3 hari selepas anda berhenti, dan hilang dalam 1 hingga 3 bulan.

Memerlukan sekurang-kurangnya 3 bulan untuk kimia otak kembali normal setelah anda berhenti merokok. Kemudian untuk gejala terakhir yang biasanya berlaku adalah mudah marah dan rendah tenaga.

Pelbagai cara untuk berhenti merokok yang boleh dilakukan

Berikut adalah beberapa cara untuk berhenti merokok yang boleh anda lakukan.

Tukar ke produk penggantian nikotin

Program berhenti merokok yang berkesan mesti merangkumi jangka masa penyesuaian yang lama. Itulah sebabnya sebilangan doktor mengesyorkan untuk menyingkirkan nikotin secara perlahan dengan terapi penggantian nikotin.

Beberapa produk pengganti nikotin, juga biasa disebut sebagai Terapi Penggantian Nikotin atau NRT. Sebelum menggunakan beberapa produk ini, ada baiknya mengadakan sesi terapi dengan psikiatri atau doktor untuk mendapatkan preskripsi untuk dos yang tepat.

Produk ini boleh berupa gusi nikotin, lozenges yang diambil dengan meletakkannya di bahagian dalam pipi, tablet sublingual yang diambil dengan meletakkannya di bawah lidah, penyedut pengganti nikotin ke semburan hidung atau oral.

Pengurusan tekanan

Tanpa anda sedari, ketika seseorang mengalami tekanan pemikiran atau tekanan yang berlebihan, itu dapat memicu anda untuk melepaskannya dengan menghisap rokok.

Apabila anda merokok, sedikit atau banyak anda akan berasa lebih santai. Tetapi jika anda ingin berhenti, cubalah beberapa cara untuk menghilangkan ketegangan, seperti mendengar muzik, urut, atau yoga.

Bukan hanya itu, anda boleh berhenti pada awal masa percubaan, sebisa mungkin mengelakkan situasi yang menimbulkan tekanan.

Jauhi persekitaran merokok

Anda yang mempunyai persekitaran merokok yang aktif pasti akan mendorong mereka untuk melakukan ini lagi. Sangat disarankan agar anda menjauhkan diri dari rakan perokok sebentar, minum kopi atau minum alkohol.

Selain itu, ada juga yang memiliki kebiasaan merokok setelah makan, tidak perlu risau untuk berhenti, anda boleh menggantinya dengan mengunyah permen karet atau menggosok gigi.

Terapi kaunseling dan tingkah laku

Perkhidmatan berhenti merokok ini boleh menjadi alternatif lain jika anda ingin berhenti merokok. Anda boleh mula melakukan terapi tingkah laku atau kaunseling, tujuannya adalah untuk fokus pada strategi berhenti merokok.

Biasanya anda akan dinasihatkan untuk bercakap secara langsung dengan kaunselor dalam sesi psikoterapi, tetapi juga boleh dilakukan dalam sesi berkumpulan.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, terapi ini dapat digabungkan dengan terapi penggantian nikotin dan atau ubat-ubatan. Kaedah ini juga dapat membantu anda dalam menguruskan tekanan dengan betul dan betul.

Kementerian Kesihatan juga menyediakan perkhidmatan berhenti merokok, yaitu: Berhenti Merokok Berhenti Merokok. Perkhidmatan ini boleh diakses melalui nombor telefon 0-800-177-6565 pada hari Isnin-Sabtu dari jam 08.00 hingga 16.00 WIB.

Sokongan dari keluarga dan rakan-rakan

Sokongan dari keluarga dan rakan adalah faktor penting bagi anda yang ingin berhenti merokok.

Biasanya mereka akan membantu anda lebih kerap ingat bahawa anda sedang dalam proses berhenti dari ketagihan merokok, tentu saja, keadaan menjadi lebih kondusif sehingga tujuan dapat dicapai dengan mudah.

Jadualkan rutin senaman

Persatuan Paru-paru Amerika melaporkan bahawa berhenti merokok memerlukan banyak usaha, dan kejayaan sering kali datang melalui kombinasi kaunseling berhenti merokok dan ubat-ubatan.

Tetapi selain usaha ini, ada senjata rahsia yang sering diabaikan tetapi sangat mudah dilakukan, iaitu dengan melakukan senaman fizikal secara berkala.

Sekiranya anda melakukan senaman secara teratur, ia dapat mengalihkan keinginan anda untuk mendapatkan nikotin. Apabila anda merasa ingin kembali merokok, segera pakai kasut anda dan lakukan gerakan.

Beberapa sukan yang dapat membantu anda berhenti merokok boleh berlari, berjalan kaki, atau bahkan berenang. Lakukan senaman secara teratur, anda boleh bermula dengan diri sendiri atau bergabung dengan kelab kecergasan yang dapat menyokong gaya hidup sihat.

Mengatur diet

Merokok dapat mengurangkan kemampuan deria rasa, kata Dr. Fiore melaporkan dailyhealth.com. Tetapi berita baiknya, kerosakan tidak selalu kekal.

Dalam masa dua minggu berhenti, anda akan mula melihat bagaimana anda menikmati rasa dan bau baru.

Apabila anda dapat merokok, tentu selera makan anda akan berkurang apabila anda mula berhenti kerana kesan penurunan nikotin dan rokok terhadap rasa. Anda boleh mencuba menjalani diet yang sihat untuk menyuburkan tubuh sebagai langkah pertama dalam gaya hidup sihat.

Sebagai menu alternatif yang boleh anda cuba ialah minum susu. Sekiranya anda terdorong untuk merokok lagi, lebih baik minum segelas susu dan bukannya sebatang rokok.

Dalam satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2007 dalam jurnal Nicotine & Tobacco Research, para penyelidik membuktikan bahawa susu berkesan untuk mengalihkan keinginan untuk menghisap rokok. Ini kerana rokok sangat sukar jika dimakan bersama dengan susu.

Bersihkan rumah dari bau asap rokok

Bahagian membersihkan rumah ini adalah faktor penting, tujuannya ialah bau rokok tidak mengembalikan keinginan untuk menghisap rokok lagi. Mulakan dengan membersihkan bilik, pakaian, permaidani ke setiap sudut rumah yang masih mempunyai bau rokok.

Sekiranya sudah dibersihkan, anda boleh menambah penyegar udara atau pakaian sehingga bau rokok dapat menjadi lebih segar.

Fahami faedah berhenti merokok

Sekiranya fikiran negatif muncul kembali dan meningkatkan keinginan anda untuk kembali merokok, anda harus cuba memikirkan kelebihan yang lain.

Anda boleh mengelakkan beberapa penyakit. Perlu diingat bahawa setelah berhenti merokok, peredaran darah akan bertambah baik dalam 2 hingga 12 minggu.

Bukan hanya itu, berhenti merokok dapat mencegah pembekuan darah. Organ tubuh yang lain seperti jantung juga akan kurang mengepam, dan membuat darah beredar dengan lebih lancar.

Sudah tentu ia menjadikan aktiviti fizikal lebih mudah dan menurunkan risiko serangan jantung.

Hipnosis

Hipnosis boleh menjadi alternatif lain bagi anda yang ingin berhenti merokok. Apabila proses ini bermula, anda dapat merasa lebih santai dan dapat menumpukan perhatian sepenuhnya untuk fokus mendengar nasihat berhenti merokok.

Akupunktur

Walaupun perkhidmatan berhenti merokok ini belum terbukti berkesan, anda boleh menggunakannya jika anda benar-benar serius berhenti merokok.

Ambil ubat mengikut preskripsi doktor

Sekiranya beberapa cara untuk berhenti merokok di atas tidak memberikan hasil yang maksimum, anda boleh mengambil langkah perubatan. Biasanya doktor boleh menetapkan ubat yang dapat membantu mengurangkan keinginan merokok dengan mempengaruhi proses kimia di otak.

Dadah untuk berhenti merokok

Perkhidmatan berhenti merokok akan memberikan rawatan yang berbeza, seperti menggunakan ubat preskripsi. Ubat ini dapat membantu mengatasi ketagihan dan mengurangkan gejala penarikan. Beberapa ubat untuk berhenti merokok bertujuan, seperti:

Terapi penggantian nikotin atau NRT

NRT adalah ubat yang memberikan kadar nikotin rendah, tanpa tar, karbon monoksida, dan bahan kimia toksik lain yang terdapat dalam asap tembakau. Ubat ini diketahui dapat membantu mengurangkan kesan penarikan yang tidak menyenangkan.

Selalunya cara terbaik untuk menggunakan NRT adalah dengan memasukkan tampalan yang lebih pantas, seperti penyedut atau semburan hidung.

Rawatan dengan NRT biasanya berlangsung 8 hingga 12 minggu sebelum secara beransur-ansur mengurangkan dos dan akhirnya berhenti.

Varenicline atau Champix

Ubat berhenti merokok ini berfungsi dengan 2 cara: mengurangkan keinginan untuk nikotin seperti NRT tetapi juga menghalang kesan merokok yang bermanfaat. Bukti menunjukkan bahawa ubat ini paling berkesan dalam membantu orang berhenti merokok.

Ambil 1 hingga 2 tablet sehari dan pastikan mengambilnya seminggu atau lebih sebelum cuba berhenti. Rawatan biasanya berlangsung sekitar 12 minggu, tetapi dapat dilanjutkan lebih lama jika perlu.

Bupropion atau Zyban

Ubat ini pada mulanya digunakan untuk merawat kemurungan, tetapi juga dapat membantu seseorang yang ingin berhenti merokok. Tidak jelas bagaimana ia berfungsi, tetapi ia dianggap mempunyai sebahagian daripada ubat yang terlibat dalam tingkah laku ketagihan.

Orang yang ingin berhenti merokok boleh mengambil ubat ini 1 hingga 2 tablet dalam satu atau dua minggu sebelum cuba berhenti. Rawatan biasanya berlangsung sekitar 7 hingga 9 minggu.

Baca juga: Setelah membaca siri bahaya, adakah anda masih pasti mahu merokok?

Manfaat kesihatan untuk berhenti merokok

Berhenti merokok tentu saja bukan perkara yang mudah, walaupun anda harus melalui beberapa tahap yang cukup panjang tetapi terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan untuk kesihatan anda:

Menjaga kesihatan paru-paru

Berhenti merokok akan mencegah kerosakan DNA baru dan bahkan dapat membantu memperbaiki kerosakan yang telah berlaku.

Manfaat lain yang anda dapat mengelakkan risiko berbahaya bagi organ paru-paru dan tekak, termasuk barah.

Menjaga sistem ketahanan badan

Seperti yang dijelaskan di atas, berhenti merokok dapat meningkatkan peredaran darah, meningkatkan kadar oksigen, dan mengurangi peradangan.

Sudah pasti bahawa kesan ini semua meningkatkan sistem imun. Apabila anda berhenti merokok, sistem imun anda tidak lagi terdedah kepada tar dan nikotin.

Dengan cara itu anda akan mempunyai badan yang lebih kuat dan tidak mudah sakit.

Meningkatkan kesihatan kesuburan

Sering diabaikan tetapi merokok boleh membahayakan kehidupan seks. Ini kerana merokok dapat meningkatkan risiko disfungsi ereksi pada lelaki dan menyumbang kepada disfungsi seksual wanita, serta kadar kesuburan.

Pada wanita, tahap estrogen secara beransur-ansur akan kembali normal setelah berhenti merokok.

Sangat disyorkan bahawa jika anda seorang perokok aktif pada usia muda, tidak ada salahnya berhenti lebih awal untuk mendapatkan peluang kehamilan yang lebih besar dan lebih sihat pada masa akan datang.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found