Kesihatan

Penyakit Aterosklerosis: Ketahui Gejala, Sebab, dan Rawatan

Aterosklerosis adalah masalah yang agak biasa dan sering dikaitkan dengan penuaan. Keadaan ini boleh merujuk kepada penumpukan lemak, kolesterol, dan bahan-bahan lain di dinding arteri dan dengan itu menyekat aliran darah.

Dengan bertambahnya usia, penyakit ini dapat dialami oleh semua orang. Namun, usaha untuk menjaga kesihatan yang dilakukan semasa muda dapat membantu mencegah penyakit ini menyerang seawal mungkin. Mari ketahui lebih lanjut mengenai aterosklerosis.

Baca juga: 5 Punca Limfosit Rendah: Salah satunya disebabkan oleh Penyakit Autoimun!

Apa itu aterosklerosis?

Aterosklerosis berlaku kerana penumpukan plak di dinding arteri. (Foto: mayoklinik)

Atherosclerosis adalah penyempitan saluran darah yang disebabkan oleh penumpukan plak. Keadaan ini akan menyukarkan darah mengalir melalui arteri. Penumpukan biasanya boleh berlaku di mana-mana arteri, termasuk jantung, kaki, dan buah pinggang.

Seseorang dengan aterosklerosis mungkin mengalami kesukaran bernafas dan lemah kerana penumpukan plak di dinding arteri. Arteri membawa darah dari jantung ke seluruh badan.

Penyempitan saluran darah boleh menyebabkan kekurangan darah dan oksigen di pelbagai tisu badan. Potongan plak dapat pecah menyebabkan pembekuan darah dan jika tidak dirawat boleh menyebabkan serangan jantung, strok, dan kegagalan jantung.

Terdapat juga endotelium, lapisan sel nipis yang membuat saluran darah lancar dan membolehkan darah mengalir dengan mudah.

Aterosklerosis juga dapat terjadi ketika endotelium rusak disebabkan oleh beberapa faktor, seperti merokok, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi dalam darah. Aterosklerosis boleh mempengaruhi arteri tetapi berlaku terutamanya pada arteri tekanan tinggi yang lebih besar.

Gejala aterosklerosis yang mungkin dirasakan

Aterosklerosis biasanya menyerang orang tua, tetapi boleh berkembang semasa remaja. Seringkali, tidak ada gejala yang jelas sehingga sejumlah kecil plak pecah, sehingga memerlukan waktu bertahun-tahun untuk mengenal pasti penyakit ini.

Nah, gejala aterosklerosis akan berbeza bergantung pada arteri mana yang terkena. Untuk penjelasan lebih lanjut, berikut adalah beberapa gejala berdasarkan jenis arteri dalam badan yang perlu anda ketahui.

arteri karotid

Arteri ini bertanggungjawab membekalkan darah ke otak sehingga jika bekalannya terhad ia boleh menyebabkan strok.

Gejala strok dapat muncul secara tiba-tiba, termasuk kelemahan, kesukaran bernafas, sakit kepala, mati rasa wajah, dan lumpuh. Oleh itu, jika anda mengalami strok, anda memerlukan rawatan perubatan segera.

arteri koronari

Arteri jenis ini bertanggungjawab untuk menghantar darah ke jantung sehingga jika bekalannya berkurang boleh menyebabkan serangan jantung. Oleh itu, gejala yang akan dirasakan termasuk sakit dada, muntah, mengalami kegelisahan yang teruk, batuk, dan pingsan.

arteri buah pinggang

Arteri buah pinggang bertanggungjawab untuk membekalkan darah ke buah pinggang, jadi jika bekalannya terhad, ia boleh menyebabkan penyakit buah pinggang kronik.

Penyumbatan arteri di buah pinggang akan dicirikan oleh beberapa gejala seperti kehilangan selera makan, pembengkakan tangan dan kekakuan, sehingga sukar untuk menumpukan perhatian.

Arteri periferal

Arteri yang satu ini bertanggungjawab untuk membekalkan darah ke lengan, kaki, dan pelvis sehingga jika kekurangan bekalannya dapat menyebabkan kebas pada anggota badan.

Dalam kes yang teruk, kematian tisu dan gangren boleh berlaku, meningkatkan risiko strok dan serangan jantung.

Penyebab aterosklerosis yang biasa

Penumpukan plak dan pengerasan arteri akan menyekat aliran dan menghalang organ dan tisu mendapatkan darah beroksigen yang diperlukan oleh tubuh. Nah, seperti yang dilaporkan oleh Healthline, berikut adalah beberapa penyebab umum aterosklerosis.

Kolesterol tinggi

Kolesterol adalah bahan kuning lilin yang terdapat secara semula jadi di dalam badan dan juga dalam makanan tertentu.

Sekiranya tahap kolesterol dalam darah terlalu tinggi, ia dapat menyumbat saluran darah untuk membentuk plak keras yang menyekat atau menyekat peredaran darah ke jantung atau organ lain.

Melakukan diet yang tidak sihat

Masalah penyempitan saluran darah juga boleh berlaku disebabkan oleh diet yang tidak sihat.

Oleh itu, Persatuan Jantung Amerika atau AHA mengesyorkan diet sihat keseluruhan yang menekankan pengambilan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran, biji-bijian, produk tenusu rendah lemak, ikan, dan minyak sayuran.

Kerana penuaan

Seiring bertambahnya usia, jantung dan saluran darah bekerja lebih kuat untuk mengepam dan menerima darah.

Bukan hanya itu, arteri juga dapat melemah dan menjadi kurang elastik, menjadikannya rentan terhadap penumpukan plak dan risiko yang lebih tinggi untuk menyempitkan arteri.

Siapa yang berisiko menghidap aterosklerosis?

Banyak faktor yang dapat meningkatkan risiko aterosklerosis, jadi memerlukan rawatan awal sehingga tidak menimbulkan masalah serius. Beberapa faktor risiko masalah aterosklerosis yang perlu diketahui termasuk yang berikut.

Sejarah keluarga

Sekiranya salah seorang ahli keluarga anda menghidap penyakit ini, kemungkinan besar anda juga berisiko tinggi mengeras arteri. Keadaan ini, termasuk masalah lain yang berkaitan dengan jantung, mungkin juga turun-temurun, jadi anda perlu mengetahuinya lebih awal.

Kurang bersenam

Kekurangan aktiviti fizikal atau senaman dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, termasuk aterosklerosis.

Oleh itu, pastikan anda melakukan senaman secara teratur dari usia dini untuk membantu menguatkan otot jantung dan mendorong aliran oksigen dan darah mengalir ke seluruh badan dengan betul.

Tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi boleh merosakkan saluran darah dan menjadikannya lemah di beberapa kawasan. Selain itu, kolesterol dan zat lain dalam darah juga dapat mengurangi kelenturan saluran darah dari masa ke masa.

Tabiat merokok diketahui merosakkan saluran darah dan jantung. Bukan hanya itu, penderita diabetes juga mempunyai risiko penyakit jantung koroner atau CAD yang jauh lebih tinggi, jadi pemeriksaan dengan doktor perlu segera dilakukan.

Adakah terdapat komplikasi aterosklerosis yang mungkin berlaku?

Komplikasi aterosklerosis boleh berlaku bergantung pada jenis arteri yang tersumbat. Beberapa jenis komplikasi akibat penyakit aterosklerosis yang mungkin berlaku termasuk yang berikut:

 • Penyakit arteri koronari. Secara amnya boleh menyebabkan sakit dada atau angina, serangan jantung, atau kegagalan jantung
 • Penyakit arteri karotid. Biasanya akan menyebabkan serangan iskemia sementara atau TIA dan strok
 • Penyakit arteri periferal. Dalam kes yang jarang berlaku biasanya boleh menyebabkan kematian tisu atau gangren
 • Aneurisme. Komplikasi boleh berlaku di mana sahaja termasuk kemunculan bonjolan di dinding arteri.
 • Penyakit buah pinggang yang kronik. Penyempitan saluran darah di buah pinggang boleh mempengaruhi fungsi organ tubuh yang satu ini.

Diagnosis penyakit aterosklerosis yang biasanya dilakukan oleh doktor

Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan fizikal sekiranya pesakit mengalami gejala aterosklerosis. Beberapa ujian akan dilakukan, termasuk denyut nadi lemah, pembengkakan abnormal atau pelebaran arteri, dan jika terdapat aliran darah yang terhad.

Seorang pakar kardiologi juga boleh mendengar bunyi tidak normal di dalam badan yang menandakan arteri tersumbat. Doktor juga akan melakukan beberapa ujian susulan, termasuk:

 • ujian darahIni biasanya dilakukan untuk memeriksa tahap kolesterol dalam badan
 • Ultrasound Doppler, dilakukan menggunakan gelombang bunyi untuk melihat penyumbatan
 • Indeks pergelangan kaki-brachial, untuk mencari penyumbatan di lengan atau kaki
 • Angiografi resonans magnetik atau MRA, dilakukan untuk melihat arteri besar di badan
 • Elektrokardiogram atau EKG, dilakukan untuk mengukur aktiviti elektrik di jantung.

Di samping itu, doktor juga mungkin memerlukan ujian lain seperti ujian tekanan dan ujian toleransi senaman. Ujian ini dilakukan untuk memantau degupan jantung dan tekanan darah semasa melakukan latihan di treadmill atau basikal pegun.

Bagaimana aterosklerosis dirawat?

Penanganan penyakit aterosklerosis perlu dilakukan dengan segera kerana boleh menyebabkan masalah maut yang mengancam nyawa. Rawatan awal perlu kerana dapat mengurangkan risiko komplikasi teruk.

Rawatan bertujuan untuk melambatkan atau menghentikan perkembangan plak, mencegah pembekuan darah, dan merawat gejala. Beberapa pilihan rawatan yang biasanya dilakukan oleh doktor, termasuk perubahan gaya hidup, pengambilan ubat, hingga pembedahan.

Perubahan gaya hidup

Mengubah tabiat buruk atau gaya hidup adalah salah satu kaedah terbaik untuk merawat aterosklerosis.

Beberapa perubahan gaya hidup yang perlu dilakukan termasuk menghindari atau berhenti merokok, mengurangi penggunaan alkohol, berolahraga secara teratur, menjalani diet yang sihat, dan menjaga berat badan yang ideal.

Pengambilan ubat

Biasanya doktor akan menetapkan ubat yang sesuai dengan keperluan individu dan bergantung kepada kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Dadah yang dikenali sebagai statin dapat membantu menguruskan tahap kolesterol dalam badan. Selain itu, ubat lain juga diperlukan untuk menurunkan tekanan darah, mengurangi gula darah, dan mencegah pembekuan dan peradangan.

Tindakan operasi

Sebilangan orang dengan aterosklerosis kadang-kadang memerlukan pembedahan untuk memastikan darah di arteri terus mengalir dengan berkesan. Beberapa pilihan pembedahan penyakit aterosklerotik, termasuk:

 • Operasi pintasan. Dilakukan dengan melibatkan penggunaan saluran darah dari tempat lain di dalam badan.
 • Terapi trombolitik. Ia biasanya dilakukan dengan melarutkan bekuan darah dengan menyuntik ubat ke arteri yang terkena.
 • Angioplasti. Secara amnya ini melibatkan penggunaan kateter dan belon untuk melebarkan arteri atau kadang-kadang memasukkan stent untuk membiarkan arteri terbuka.
 • Endarterektomi. Dilakukan dengan melibatkan pembedahan untuk membuang timbunan lemak dari arteri.
 • Atherektomi. Ini biasanya melibatkan mengeluarkan plak dari arteri menggunakan kateter yang mempunyai pisau tajam di satu hujungnya.

Baca juga: Risiko Penyakit Selepas Menopaus: Osteoporosis kepada Masalah Jantung

Beberapa pencegahan penyakit aterosklerosis yang boleh dilakukan

Pencegahan perlu dilakukan agar penyakit ini tidak berulang dan menyebabkan masalah serius yang lain.

Nah, untuk itu perubahan gaya hidup sihat sangat disarankan untuk merawat penyakit dan membantu mencegah risiko berulang. Beberapa perubahan gaya hidup yang dapat dilakukan adalah seperti berikut:

Berhenti merokok

Nikotin dalam rokok sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan pelbagai penyakit serius dan berbahaya. Oleh itu, segera berhenti merokok untuk mencegah risiko terkena penyakit berbahaya, termasuk aterosklerosis.

Makan makanan yang sihat

Makanan yang sihat, dalam bentuk sayur-sayuran dan buah-buahan dapat membantu tubuh menjadi sihat dan pengambilan nutrisi yang mencukupi. Untuk itu, cubalah segera mengubah diet anda dengan makan makanan sihat setiap hari.

Bersenam secara berkala

Senaman dapat membantu jantung bekerja stabil dan bekalan darah mengalir secukupnya ke seluruh bahagian badan. Oleh itu, penghidap aterosklerosis perlu melakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Ingatlah untuk melakukan perubahan langkah demi langkah agar hasil yang diperoleh dapat dimaksimumkan.

Perubahan gaya hidup biasanya memerlukan jangka masa yang panjang sehingga anda harus konsisten melakukannya. Sekiranya masalah itu kembali serius, segera hubungi doktor anda untuk mengetahui kemungkinan rawatan lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!