Kesihatan

Bukan hanya berkesan menurunkan berat badan, ini adalah rangkaian faedah lain dari protein protein

Hampir semua orang di bahagian dunia akan merasakan keseronokan susu. Khusus untuk susu protein jenis ini, ia memberikan banyak manfaat untuk tubuh. Tidak hanya sedap, khasiat susu protein juga dapat meningkatkan kesihatan tubuh.

Apa itu protein susu?

Dilaporkan dari Medicalnewstoday.com, susu diperbuat daripada dua protein, kasein dan whey. Untuk jenis protein whey ini dapat dipisahkan dari kasein dalam susu atau dibentuk sebagai produk sampingan pembuatan keju.

Kemudian untuk protein whey dianggap protein lengkap kerana mengandungi semua 9 asid amino penting. Protein ini juga rendah kandungan laktosa.

Secara amnya, susu berprotein tinggi tersedia dalam bentuk susu tepung segera, yang anda hanya tambahkan air dan goncangkan dalam botol minuman, sehingga boleh diminum bila-bila masa.

Baca Juga: Jangan Meremehkan, Ini Punca Sakit Punggung Yang Boleh Menjadi Masalah Kesihatan Yang Berat

Kelebihan protein susu untuk kesihatan badan

Sudah tentu terdapat banyak faedah yang berkaitan dengan pengambilan protein whey. Berikut adalah beberapa faedahnya.

1. Menurunkan kolesterol

Manfaat pertama susu protein adalah membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan British, diberikan suplemen whey kepada 70 lelaki dan wanita yang berlebihan berat badan selama 12 minggu dan mengukur sejumlah parameter, seperti tahap lipid dan insulin.

Mereka mendapati manfaat protein susu adalah penurunan kolesterol total yang signifikan pada minggu ke-12 pada kumpulan protein whey berbanding dengan kasein.

2. Mencegah barah

Hasil menjanjikan yang diterbitkan dalam jurnal Anticancer Research Berita Perubatan Hari Ini untuk penggunaan pekat protein whey dalam rawatan barah.

3. Menurunkan berat badan

Khasiat susu protein juga dapat membantu menurunkan berat badan. Dalam satu kajian mengenai 158 orang, diterbitkan dalam Pemakanan & Metabolisme, protein whey yang diberikan kehilangan lebih banyak lemak badan.

Bukan hanya itu, mereka juga menunjukkan pemeliharaan otot tanpa lemak yang lebih tinggi dibandingkan dengan subjek yang menggunakan minuman kawalan.

4. Merawat asma

Protein whey dapat meningkatkan imuniti pada kanak-kanak dengan asma. Kanak-kanak dengan asma yang diberi 10 gram protein whey dua kali sehari selama 1 bulan mempunyai tindak balas imun yang meningkat.

5. Mengurangkan tekanan darah dan penyakit kardiovaskular

Manfaat protein whey susu mengurangkan tekanan darah pada pesakit yang menderita hipertensi dan risiko penyakit jantung atau strok lebih rendah.

6. Pertumbuhan otot

Telah dijelaskan sebelumnya bahawa kandungan protein utama dalam susu adalah protein whey di mana terdapat leucine, asid amino yang berperanan dalam meningkatkan pertumbuhan otot.

Protein whey juga mengandungi sistein (asid amino tidak penting) yang membantu meningkatkan glutathione sebagai antioksidan penting dalam badan. Tujuan kandungannya adalah untuk memerangi radikal bebas.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa protein ini adalah salah satu makanan tambahan yang sangat sering digunakan oleh atlet dan ahli bina badan.

Baca juga: Ibu, fahami penggunaan formula bayi berdasarkan bahan asasnya

Kesan sampingan susu protein

Sebilangan orang yang alah kepada susu mungkin alergi terhadap protein whey.

Dalam dos sederhana, protein whey biasanya tidak menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, pengambilan dos yang sangat tinggi boleh menyebabkan perkara berikut:

  • Sakit perut
  • Kekejangan
  • Selera makan berkurang
  • Mual
  • Sakit kepala
  • Keletihan.

Dosis protein whey yang tinggi secara konsisten juga boleh menyebabkan jerawat.

Sebilangan orang percaya bahawa ada risiko makanan olahan berkhasiat seperti ini, kerana walaupun mengandung banyak nutrien, keseimbangan sangat bergantung pada protein.

Oleh itu, pastikan anda mengambil susu protein dalam dos yang tepat untuk mendapatkan hasil yang maksimum dan tidak menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya kepada tubuh.

Sekiranya anda tidak pasti mengenai dosnya, sangat disyorkan untuk berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!