Kesihatan

Suntikan KB 1 bulan atau 3 bulan, mana yang lebih baik?

Salah satu kaedah kontrasepsi yang banyak dipilih oleh masyarakat adalah program Keluarga Berancang (KB). Sebagai tambahan kepada pil, jenis kontraseptif ini juga boleh didapati dalam bentuk suntikan. Wanita yang aktif secara seksual boleh menggunakan jenis kontraseptif ini, termasuk ibu yang menyusui.

Jadi, jenis alat kawalan kelahiran suntikan apa yang sesuai untuk ibu menyusu? Adakah kemungkinan kesan sampingan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Suntikan KB sekilas

Kontraseptif suntikan adalah salah satu kaedah kontraseptif yang dipercayai mempunyai keberkesanan tertinggi. Menggunakan suntikan hormon depot medroxiprogesterone asetat (DMPA), kontraseptif suntikan yang digunakan hanya mengandungi hormon progesteron, bukan estrogen.

Keberkesanan kontrasepsi suntikan DMPA sangat tinggi, ia dapat memberikan perlindungan yang hampir sempurna untuk mencegah kehamilan.

Secara umum, pil dan alat kawalan kelahiran yang disuntik bertujuan mencegah ovulasi, menebal lendir serviks, dan menurunkan kemampuan sperma untuk bergerak setelah memasuki vagina.

Hormon yang disuntik bertindak pada kelenjar pituitari di otak untuk menghantar isyarat ke ovari untuk tidak melepaskan telur. Seperti diketahui, tanpa telur, kehamilan tidak dapat terjadi.

Baca juga: Ciri-ciri yang tidak sesuai untuk menggunakan suntikan kawalan kelahiran 3 bulan, apakah itu?

Adakah selamat untuk ibu menyusu menggunakan alat kawalan kelahiran?

Untuk langkah pencegahan agar tidak hamil, banyak ibu yang menyusui memilih untuk menggunakan pil atau alat kawalan kelahiran yang boleh disuntik. Penggunaan pil atau suntikan kawalan kelahiran semasa menyusu dianggap selamat, terutamanya jika menggunakan suntikan yang hanya mengandungi progesteron.

Kandungan progesteron dari kawalan kelahiran yang disuntik boleh memasuki susu ibu (ASI). Walau bagaimanapun, tiada kesan berbahaya yang akan berlaku pada bayi. Sebenarnya, dalam beberapa kes, pengeluaran susu ibu meningkat setelah KB suntikan diberikan.

Bilakah suntikan KB boleh diberikan?

Sebenarnya, semasa menyusu, kemungkinan wanita hamil akan berkurang. Tetapi, itu tidak bermaksud peluang itu tidak ada sama sekali. Selepas bersalin, ovulasi ditekan, membiarkan sedikit atau tidak ada telur yang dilepaskan dari ovari.

Menurut NHS UK, anda boleh menerima alat kawalan kelahiran suntikan pada bila-bila masa selepas melahirkan sekiranya anda tidak menyusu. Walau bagaimanapun, jika anda menyusu, kawalan kelahiran yang disuntik biasanya diberikan 6 minggu selepas melahirkan.

Kontraseptif suntikan yang diberikan selepas hari selepas bersalin ke-21 menghendaki wanita menggunakan kontraseptif tambahan, misalnya menggunakan kondom semasa hubungan seks.

Suntikan KB 1 bulan atau 3 bulan, mana yang lebih baik?

Sebenarnya, tidak ada peraturan khusus dalam memilih suntikan kawalan kelahiran selepas melahirkan anak. Ini bermakna kedua-dua KB suntikan 1 bulan atau 3 bulan boleh dipilih. Dengan syarat, suntikan dilakukan pada waktu yang tepat, iaitu selepas minggu ke-6 persalinan.

Walau bagaimanapun, Ibu harus mempertimbangkan untuk memilih alat kawalan kelahiran suntikan selama 3 bulan semasa menyusu. Kontraseptif suntikan selama 3 bulan dipercayai memberi perlindungan tambahan dalam mencegah kemungkinan kehamilan.

Dipetik dari garis kesihatan, wanita yang menerima suntikan setiap 12 minggu (3 bulan) tepat pada masanya mempunyai peluang lebih rendah untuk hamil daripada jenis kawalan kelahiran suntikan lain. Keberkesanannya juga mencapai 97 peratus.

Namun, jika anda ingin hamil lagi, ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya 10 bulan setelah anda berhenti menggunakan alat kawalan kelahiran suntikan untuk memulihkan ovulasi dan kesuburan.

Baca juga: Pil Pengambilan Kelahiran Terlambat? Inilah Kesan & Langkah yang Perlu Dilakukan!

Hati-hati dengan kesan sampingan

Walaupun agak selamat digunakan semasa menyusu, kedua-dua alat kontraseptif suntikan 1 bulan dan 3 bulan masih mempunyai risiko kesan sampingan yang perlu diperhatikan. Menstruasi boleh berhenti selepas dan semasa penggunaan alat kawalan kelahiran suntikan, tetapi ada beberapa kesan lain yang boleh timbul, iaitu:

 • Sakit kepala
 • Sakit perut
 • Dorongan seks menurun
 • Penambahan berat badan
 • Jerawat muncul
 • Kembung
 • Mual
 • Mengalami gangguan tidur, salah satunya adalah insomnia
 • Kesakitan atau sakit di kawasan sendi
 • Payudara menyakitkan
 • Keguguran rambut
 • Perubahan emosi

Selain itu, wanita yang menggunakan suntikan DMPA juga dapat mengalami penurunan kepadatan tulang. Walau bagaimanapun, kesannya hanya muncul jika kontraseptif suntikan dilakukan untuk jangka masa yang sangat lama.

Sebilangan kesan sampingan di atas dikategorikan sebagai kesan ringan. Walaupun jarang berlaku, masih terdapat sejumlah kesan sampingan yang serius yang dapat terjadi, seperti:

 • Luka yang meriah muncul di tempat suntikan
 • Pendarahan faraj berpanjangan walaupun anda tidak haid
 • Perubahan warna kekuningan pada kulit dan putih mata
 • Ketulan payudara
 • Migrain

Nah, itulah tinjauan mengenai penggunaan suntikan kawalan kelahiran pada ibu yang menyusu. Untuk benar dalam memilih jenis alat kawalan kelahiran suntikan, pertimbangkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!