Kesihatan

Kenali Kelebihan dan Kekurangan Spermisida untuk Mencegah Kehamilan

Spermisida adalah bentuk kontrasepsi untuk mencegah kehamilan. Spermisida tidak banyak digunakan sebagai pil kawalan kelahiran. Walau bagaimanapun, kontraseptif ini mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Jadi, apa kelebihan dan kekurangan spermisida?

Baca juga: Adakah benar Spermisida Membunuh Sperma Berkesan dalam Menunda Kehamilan?

Apa itu spermisida?

Spermisida adalah kaedah kontraseptif yang mengandungi bahan kimia yang menghentikan sperma sampai ke telur. Bahan kimia yang terkandung dalam spermisida, seperti nonoxynol-9 dapat mencegah sperma memasuki rahim atau rahim.

Spermisida boleh didapati dalam pelbagai bentuk, mulai dari krim, gel, supositoria, dan busa. Spermisida biasanya digunakan dengan memasukkannya ke dalam faraj sebelum melakukan hubungan seks.

Dipetik dari halaman Planned Parenthood, spermisida berfungsi dengan dua cara. Pertama, menyekat pintu masuk ke serviks (leher rahim) sehingga sperma tidak dapat mencapai telur. Kedua, hentikan sperma bergerak dengan betul ke telur.

Apa kelebihan dan kekurangan spermisida?

Sebelum memutuskan untuk menggunakan spermisida, penting bagi anda untuk mengetahui kelebihan dan kekurangan spermisida. Berikut adalah penjelasan mengenai kelebihan dan kekurangan spermisida.

Kelebihan spermisida

1. Spermisida lebih murah

Kelebihan pertama spermisida adalah bahawa ia mempunyai harga yang agak murah dan berpatutan. Spermisida juga boleh dibeli di farmasi terdekat tanpa preskripsi doktor. Bukan hanya itu, kerana spermisida berukuran kecil, ini menjadikannya mudah dibawa.

2. Tidak mengganggu hubungan intim

Seperti yang diketahui bahawa spermisida digunakan dengan memasukkannya ke dalam vagina sebelum melakukan hubungan seks, yang dapat membuat hubungan seksual tidak terganggu.

3. Spermisida tidak mempunyai hormon

Sebilangan orang mungkin memilih untuk menggunakan alat kontraseptif bukan hormon atau tidak dapat menggunakan kaedah kontraseptif hormon kerana keadaan perubatan tertentu. Dalam kes ini, spermisida mungkin menjadi pilihan.

4. Berkesan jika digunakan dengan betul

Sekiranya digunakan dengan betul dan bersamaan dengan kaedah kontraseptif lain, seperti kondom, diafragma, atau penutup serviks, kadar kegagalannya hanya 3-10 peratus.

Kekurangan spermisida

1. Hendaklah digunakan setiap kali melakukan hubungan seks

Seperti yang telah dijelaskan bahawa spermisida yang berlebihan berfungsi paling baik jika anda menggunakannya dengan betul semasa melakukan persetubuhan. Namun, bagi sesetengah orang, ini juga boleh menjadi kelemahan spermisida yang mungkin sukar dilakukan oleh mereka.

Bukan itu sahaja, anda juga harus menggunakannya setiap kali melakukan hubungan seks. Spermisida juga harus digunakan kurang dari 30 minit sebelum melakukan persetubuhan.

Sekiranya anda tidak pasti menggunakan spermisida, anda boleh memilih kaedah lain yang lebih senang digunakan.

2. Mempunyai kesan sampingan tertentu

Bahan kimia yang terkandung dalam spermisida, yaitu nonoxynol-9, dapat menyebabkan kerengsaan pada tisu kelamin sensitif, terutama jika digunakan terlalu kerap. Kerengsaan ini dapat meningkatkan risiko jangkitan memasuki tubuh.

Sebilangan orang juga mungkin alergi terhadap spermisida.

3. Tidak memberikan perlindungan daripada penyakit kelamin (PMS)

Kelemahan lain dari spermisida adalah bahawa mereka tidak menawarkan perlindungan dari STD. Oleh itu, untuk mengurangkan risiko STD, disarankan juga menggunakan kondom.

4. Lebih berkesan jika digunakan dengan kaedah kontraseptif lain

Apabila digunakan sendiri, spermisida tidak berkesan. Untuk mengelakkan tahap perlindungan kegagalan kehamilan yang tinggi, ia harus digunakan bersama dengan kaedah kontrasepsi lain, terutamanya kondom.

Baca juga: Kenali A-Spot, Titik Kepuasan Seksual Wanita selain G-Spot

Selain memperhatikan kelebihan dan kekurangan spermisida, seberapa berkesan kaedah kontraseptif ini?

Pada dasarnya, spermisida memang boleh digunakan sendiri. Walau bagaimanapun, ia lebih berkesan apabila digunakan bersama dengan kaedah kontrasepsi lain, seperti kondom atau diafragma. Sekiranya digunakan sendiri, keberkesanannya hanya 70-80 peratus.

Walau bagaimanapun, jika penggunaannya melibatkan kontrasepsi lain dan digunakan dengan betul, keberkesanannya mencapai 98 peratus.

Spermisida sendiri tidak memberi kesan pada kitaran pembiakan lelaki dan wanita. Sekiranya tidak digunakan semula, kemungkinan untuk hamil mungkin berlaku.

Keadaan yang tidak membenarkan penggunaan spermisida

Perlu juga diperhatikan bahawa spermisida tidak sesuai untuk digunakan oleh semua orang. Spermisida tidak boleh digunakan sekiranya:

  • Mempunyai virus imunodefisiensi manusia (HIV) atau memperoleh sindrom kekurangan imun (AIDS)
  • Mengalami jangkitan saluran kencing
  • Berisiko tinggi untuk mengandung, misalnya, di bawah usia 30 tahun atau melakukan hubungan seks tiga atau lebih kali seminggu.

Itulah beberapa maklumat mengenai kelebihan dan kekurangan spermisida. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai perkara ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!