Kesihatan

6 Makanan untuk Mempercepat Pemulihan Luka Sunat pada Kanak-kanak

Proses pemulihan selepas berkhatan diharapkan lebih cepat dan penting untuk selalu mengikuti arahan doktor.

Tetapi selain itu, ternyata terdapat beberapa makanan dengan kandungan nutrisi yang berlimpah yang dapat membantu mempercepat proses penyembuhan luka sunat, anda tahu Ibu, apa itu?

Baca juga: Perhatikan Ya, Ibu! Ini adalah 4 pertolongan pertama apabila anak anda terus muntah

Apakah beberapa makanan yang dapat membantu mempercepat luka sunat?

Anda perlu tahu bahawa makanan tertentu, seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan sumber protein dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan mempercepat proses pemulihan.

Nah, berikut adalah senarai makanan yang dapat membantu mempercepat pemulihan luka-luka sunat.

1. Sayur-sayuran

Sayuran memang mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Selain itu, sayur-sayuran juga dapat membantu dalam proses penyembuhan luka.

Sayuran berdaun hijau, seperti kangkung atau bayam, kaya dengan nutrien, yang dapat mengurangkan keradangan, meningkatkan fungsi imun, dan mempercepat proses penyembuhan luka.

Sayuran hijau kaya akan vitamin C, mangan, magnesium, folat, dan provitamin A, yang semuanya diperlukan untuk fungsi imun dan kesihatan tubuh. Perlu diingat bahawa vitamin C sangat penting untuk proses penyembuhan luka, anda tahu Moms.

2. Telur

Selepas proses berkhatan, tubuh memerlukan protein yang mencukupi sebagai proses untuk mempercepat penyembuhan luka.

Telur bukan hanya sumber protein yang mudah diserap, tetapi juga nutrien yang membantu meningkatkan imuniti dan mempercepat proses penyembuhan luka.

Seluruh telur mengandungi vitamin A dan B12, zink, dan zat besi yang penting untuk tubuh.

Baca juga: 7 Manfaat Kuning Telur untuk Kesihatan: Meningkatkan Kekebalan Tubuh kepada Jantung yang Sihat

3. Beri

Buah ini kaya dengan nutrien dan sebatian tumbuhan yang dapat membantu mempercepat proses pemulihan luka, termasuk luka sunat.

Selain itu, buah beri adalah sumber vitamin C yang baik, di mana vitamin C berperanan dalam proses penyembuhan luka dan merangsang pengeluaran kolagen, protein yang paling banyak dalam tubuh.

Tidak ketinggalan, beri juga mengandungi antioksidan seperti antosianin yang merupakan pigmen tumbuhan yang memberikan warna cerah kepada buah. Di samping itu, ia juga mempunyai kesan anti-radang, antivirus, dan sokongan imun.

4. Kacang dan biji

Kacang dan biji seperti badam, pecan, walnut, dan biji rami adalah pilihan yang baik untuk menambahkan tenaga pada tubuh semasa proses pemulihan. Makanan ini menyediakan protein sayuran, lemak sihat, vitamin dan mineral yang membantu dalam proses penyembuhan.

Sebagai contoh, kacang dan biji adalah sumber zink, vitamin E, mangan, dan magnesium yang baik.

Penting untuk diketahui bahawa vitamin E bertindak sebagai antioksidan yang membantu melindungi daripada kerosakan sel. Selain itu, vitamin E juga penting untuk sistem ketahanan badan.

Beberapa kajian menyatakan bahawa tahap vitamin E yang baik dalam tubuh dapat meningkatkan fungsi perlindungan sel-sel imun, seperti sel pembunuh semula jadi (Sel NK) yang membantu melawan jangkitan dan penyakit.

5. Daging tertentu

Dipetik dari Garis KesihatanAsid amino tertentu, yang merupakan blok protein, mempunyai peranan penting dalam penyembuhan luka dan fungsi sistem imun.

Kekacang, seperti ayam, mengandungi glutamin dan arginin, dua asid amino yang membantu pemulihan dan penyembuhan.

Glutamine memberikan perlindungan sel ketika sakit atau cedera. Sementara itu, arginin membantu penghasilan kolagen dan berperanan dalam proses penyembuhan luka.

6. Ubi keledek

Selain itu, makanan yang dapat membantu mempercepat proses penyembuhan luka sunat adalah ubi jalar. Makan makanan dengan karbohidrat yang sihat, seperti ubi jalar, penting dalam proses pemulihan.

Karbohidrat tidak hanya memberikan tenaga yang diperlukan oleh sel untuk proses penyembuhan, tetapi juga enzim seperti hexokinase dan sitrat synthase yang membantu proses penyembuhan luka.

Penting untuk diperhatikan bahawa kekurangan pengambilan karbohidrat dalam badan boleh mengganggu proses penyembuhan luka dan memperlambat pemulihan.

Nah, ubi jalar adalah sumber karbohidrat sihat yang mengandungi vitamin, mineral, termasuk vitamin C, karotenoid, dan mangan yang membantu mengoptimumkan tindak balas sistem imun, sehingga mempercepat proses pemulihan.

Itulah beberapa maklumat mengenai makanan yang dapat membantu mempercepat proses penyembuhan luka sunat.

Ibu, selain makan makanan berkhasiat, untuk mempercepat proses pemulihan, penting bagi si kecil anda untuk mendapatkan rehat yang cukup dan menjaga tubuh agar sentiasa terhidrasi dengan baik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!