Kesihatan

Perlu diketahui, ini adalah barisan ubat diabetes dan kesan sampingannya

Diabetes adalah penyakit yang dapat diubati dengan ubat-ubatan dan gaya hidup yang sihat. Tetapi sebelum melakukan rawatan ini, terdapat beberapa jenis ubat diabetes yang perlu anda fahami.

Penyakit diabetes

Diabetes adalah keadaan yang menyebabkan kadar glukosa darah tinggi atau kadar gula di dalam badan. Ini boleh berlaku apabila badan anda tidak dapat membuat atau menggunakan insulin sebagaimana mestinya.

Insulin adalah bahan yang membantu tubuh anda menggunakan gula dari makanan yang anda makan.

Anda perlu tahu bahawa ada dua jenis diabetes, diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Kemudian orang yang mempunyai kedua-dua jenis diabetes memerlukan ubat untuk menjaga kadar gula darah mereka normal.

Anda tidak boleh mengambil pelbagai ubat diabetes. Ini kerana jenis ubat yang akan dimakan bergantung pada jenis diabetes yang anda miliki.

Ubat diabetes jenis 1

Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 1, ini bermakna badan anda tidak dapat menghasilkan insulin. Ini kerana anda mesti menggunakan insulin setiap hari untuk mengawal kadar gula dalam darah.

Secara amnya, insulin digunakan melalui suntikan. Anda yang menderita diabetes atau sebagai pesakit boleh melakukan suntikan di rumah. Tetapi perlu diingat bahawa suntikan itu dilakukan dengan kebenaran doktor atau dibantu oleh pegawai perubatan.

Bukan hanya dalam bentuk suntikan, insulin juga boleh didapati dalam bentuk pam mudah alih. Pam mudah alih ini akan mengepam insulin secara automatik ke dalam badan pesakit, menjadikannya lebih praktikal.

Kemudian bukan hanya satu jenis, jenis insulin yang digunakan sebagai ubat diabetes juga sangat bervariasi. Terdapat variasi jenis insulin ini kerana terdapat perbezaan dalam kecepatan tindakan, pengaruh maksimum pada gula darah, dan jangka waktu tindakan dalam tubuh.

1. Ubat diabetes jenis insulin bertindak pendek

Insulin bertindak pendek, juga dikenali sebagai insulin bertindak pendekinsulin bertindak pendek. Jenis insulin bertindak pendek ini memerlukan masa sekitar 30-60 minit untuk menjadi aktif dalam aliran darah.

Titik puncak bagaimana insulin bertindak pendek akan muncul setelah dua hingga empat jam penggunaan. Anda yang telah menggunakan kesan insulin jenis ini boleh bertahan hingga lima hingga lapan jam.

Semasa menggunakannya, anda juga harus berdisiplin dalam masa. Ini supaya ubat dapat berfungsi dengan baik di dalam badan. Anda harus menyuntik ubat ini 30 minit sebelum makan.

2. Insulin yang bertindak pantas

Insulin yang bertindak pantas hanya memerlukan 15 minit untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Kemudian untuk mencapai puncak tindakannya akan berlaku dalam 30-90 minit setelah ubat itu dimakan.

Walau bagaimanapun, setelah anda mengambil ubat ini, kesannya hanya akan berlangsung selama tiga hingga lima jam.

Beberapa contoh ubat yang merangkumi insulin bertindak cepat adalah insulin lispro, insulin aspart, dan insulin glulisine. Anda boleh menyuntik ubat ini secara langsung sebelum makan dan tidak perlu menunggu beberapa minit hingga berjam-jam.

3. Insulin yang bertindak panjang

Seperti yang disebut, insulin yang bertindak panjang, ubat ini dapat memakan waktu hingga empat jam untuk masuk ke dalam aliran darah. Tidak seperti yang lain, ubat ini boleh bertahan selama belasan jam, iaitu 14-24 jam.

Contoh ubat diabetes jenis ini termasuk insulin glargine, insulin detemir, dan insulin degludec.

4. Insulin pra-campuran

Jenis ini bermaksud campuran insulin yang merupakan gabungan beberapa jenis insulin. Tindakan ubat diabetes ini bermula dalam lima minit hingga satu jam selepas pentadbiran.

Jenis ubat ini sendiri boleh bertahan selama 10-24 jam. Contoh ubat insulin yang dicampurkan termasuk gabungan insulin lispro protamine dan insulin lispro, insulin aspart protamine dan insulin aspart, serta insulin NPH dan insulin biasa.

5. Ubat diabetes jenis insulin bertindak segera

Jenis insulin ini mula berfungsi dalam masa satu hingga empat jam selepas suntikan. Kemudian ubat jenis ini akan mencapai prestasi puncak dalam masa lapan jam.

Dalam masa 12-16 jam, ubat ini akan berkuatkuasa selepas pengambilan. Contohnya ialah insulin isophane atau insulin NPH.

Anda perlu tahu bahawa suntikan bukan insulin juga boleh digunakan oleh pesakit diabetes jenis 1.

Contohnya, amilin analog yang diberikan kepada pesakit diabetes jenis 1 untuk mengawal gula darah dan juga glukagon. Tujuan ubat ini diberikan untuk mencegah penurunan kadar gula darah yang terlalu rendah.

Ubat diabetes jenis 2

Bagi anda yang menghidap diabetes jenis 2, ubat diabetes akan sangat berkesan untuk membantu tubuh menggunakan insulin dengan lebih berkesan. Ia juga dapat mengurangkan kadar gula berlebihan dalam darah.

Ubat untuk diabetes. Sumber gambar: //pixabay.com

Secara amnya, ubat yang digunakan untuk anda yang menghidap diabetes jenis 2 adalah ubat oral. Walau bagaimanapun, insulin juga kadang-kadang diperlukan dalam beberapa kes diabetes dengan komplikasi.

1. Biguanide

Atau apa yang sering disebut Metformin adalah ubat yang paling biasa diresepkan oleh doktor untuk penghidap diabetes. Jenis ubat ini akan menurunkan kadar gula dalam darah dengan meningkatkan kepekaan insulin dan menurunkan pengeluaran gula di hati.

2. Sulfonylureas

Mekanisme tindakan ubat sulfonylurea adalah dengan merangsang sel beta di pankreas untuk menghasilkan lebih banyak insulin.

Beberapa contoh ubat diabetes jenis ini termasuk:glimepiride, gliclazide, glyburide, chlorpropamide, dan tolazamide

3. Perencat alpha-glukosidase

Apabila anda mengambil ubat jenis ini, ia dapat mengurangkan kadar gula dalam darah dengan membantu tubuh memecah makanan yang mengandungi karbohidrat dan gula.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda harus mengambil ubat diabetes ini sebelum makan. Salah satu contohnya ialah acarbose dan miglitol

4. Agonis Dopamin

Anda yang mengambil ubat ini akan mempengaruhi kerja hormon dopamin sehingga hipotalamus mendapat isyarat untuk menurunkan toleransi glukosa, asid lemak bebas, dan trigliserida. Salah satu contoh ubat diabetes jenis ini adalah bromokriptin.

5. Perencat Dipeptidyl peptidase-4

Jenis ubat ini juga dikenali sebagai perencat DPP-4. Anda yang menderita diabetes jenis 2 sangat memerlukan ubat jenis ini untuk menghasilkan lebih banyak insulin dan menurunkan gula darah tanpa menyebabkan hipoglikemia.

Contoh ubat diabetes ini termasuk alogliptin, alogliptin-metformin, linagliptin, saxagliptin, dan sitagliptin-metformin.

6. Agonis reseptor GLP-1

Ubat ini berfungsi dengan meningkatkan pertumbuhan sel-B dan jumlah insulin yang digunakan oleh badan.

Anda yang mengambil ubat diabetes ini perlu mengetahui bahawa kesan sampingannya dapat mengurangkan selera makan dan kadar glukagon yang digunakan oleh tubuh, sehingga bermanfaat bagi penderita diabetes.

Ubat ini juga disarankan sebagai bagian dari rawatan pada pasien diabetes yang juga menderita gagal jantung dan gangguan ginjal kronik yang terutama disebabkan oleh diabetes.

Contoh beberapa ubat jenis ini termasuk albiglutide, dulaglutide, exenatide, liraglutide, dan semaglutide.

6. Meglitinide

Meglitinide diperlukan oleh badan untuk membantu proses pembebasan insulin. Walau bagaimanapun, ubat diabetes ini juga dapat menurunkan gula darah terlalu rendah, jadi tidak semestinya sesuai untuk semua pesakit diabetes.

Nateglinide, repaglinide, dan repaglinide-metformin adalah beberapa contoh kelas ubat ini.

7. Pengangkut sodium-glukosa2 perencat

Ringkasnya, ubat ini dipanggil perencat SGLT2. Tujuannya adalah untuk membantu anda membuang gula darah dari badan yang akan dikeluarkan melalui air kencing.

Dengan cara ini tentu ginjal tidak lagi menyimpan glukosa terlalu banyak.

Sama seperti jenis ubat sebelumnya yang telah dijelaskan, iaitu agonis reseptor GLP-1, penggunaan ubat diabetes ini juga disarankan sebagai alternatif bagi pesakit diabetes yang mengalami kegagalan jantung dan gangguan buah pinggang kronik yang mendominasi.

Beberapa jenis ubat, termasuk perencat SGLT2yang merangkumi dapagliflozin, dapagliflozin-metformin, dan canagliflozin.

8. Ubat diabetes thiazolidinediones

Ubat ini sangat berguna untuk menurunkan gula darah di hati, sambil membantu sel-sel lemak menggunakan insulin.

Beberapa contoh ubat diabetes yang termasuk dalam kategori ini termasuk rosiglitazone, rosiglitazone-glimepiride, pioglitazone-alogliptin, pioglitazone-glimepiride, dan pioglitazone-metformin.

Anda harus tahu bahawa ubat ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Oleh itu, lebih baik anda berjumpa doktor dengan lebih kerap sehingga dapat membantu anda memantau fungsi jantung dengan teliti semasa menjalani rawatan.

Kesan sampingan ubat diabetes

Mempunyai kesan sampingan adalah masalah yang paling tidak diingini setelah mengambil beberapa jenis ubat untuk kesihatan tubuh. Tetapi disayangkan bahawa beberapa ubat diabetes mempunyai kesan sampingan bagi tubuh.

Pesakit kencing manis harus mempunyai alat pengukur gula darah yang bebas di rumah. Kerana ubat diabetes boleh membawa kesan sampingan yang cukup berbahaya, iaitu hipoglikemia atau kadar gula darah rendah.

Periksa diabetes. Sumber gambar: //pixabay.com

Dilaporkan dari diabetes.co.uk,terdapat beberapa kesan sampingan yang akan anda rasakan pada badan setelah mengambil ubat diabetes.

1. Sulfonylureas

Gula darah rendah, sakit perut, ruam kulit atau gatal-gatal, kenaikan berat badan

2. Biguanides atau metformin

Penyakit dengan alkohol, komplikasi buah pinggang, sakit perut, keletihan atau pening, rasa logam.

3. perencat alfa-glukosidase

Biasanya anda akan mengalami kembung, dan cirit-birit.

4. Thiazolidinediones

Peningkatan berat badan, risiko penyakit hati, risiko anemia, pembengkakan kaki atau pergelangan kaki.

5. Meglitinides

Penambahan berat badan, gula darah rendah.

Senarai kesan sampingan di atas mungkin tidak terlalu lengkap, jika anda mengalami perkara lain, segeralah berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai kesan ubat yang anda ambil.

Terdapat banyak ubat yang tersedia untuk merawat diabetes jenis 1 dan jenis 2. Masing-masing berfungsi dengan cara yang berbeza untuk membantu anda mengawal gula darah anda.

Anda benar-benar perlu bertanya kepada doktor anda mengenai ubat diabetes mana yang paling sesuai berdasarkan jenis diabetes yang anda ada dan disesuaikan dengan keadaan badan anda dan faktor lain.

Kesan sampingan yang perlu diperhatikan adalah hipoglikemia atau kadar gula darah rendah. Perhatikan jika anda mempunyai gejala seperti pening, kepekaan, kelaparan, keletihan, kelemahan, mengantuk hingga penurunan kesedaran.

Periksa kadar gula darah anda dengan segera sekiranya anda mengalami perkara di atas. Sekiranya tahap gula anda <70 mg / dl, segera pergi ke bilik kecemasan. Anda juga boleh minum minuman bergula sebagai pertolongan cemas.

Baca juga: Bagi Pesakit Kencing Manis, Inilah Bahaya Minuman Fizzy Untuk Tubuh Anda

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!