Kesihatan

Hati-hati, Kedudukan Duduk Yang Salah Dapat Membuat Sakit Kepala! Ketahui Juga 7 Sebab Lain

Sakit kepala adalah keadaan di mana terdapat rasa sakit pada satu atau semua sisi di kawasan di atas tengkorak. Gejala ini sering muncul berulang kali dan tiba-tiba. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui penyebab sakit kepala yang kerap sehingga anda dapat mengelakkan faktor pencetus.

Pening atau sakit kepala boleh menjadi lebih rumit daripada yang anda fikirkan. Kerana, pelbagai jenis sakit kepala, maka berlainan penyebabnya.

Mengetahui penyebab sakit kepala yang kerap adalah salah satu cara untuk mengetahui langkah-langkah apa yang harus anda ambil untuk rawatan dan pencegahan pada masa akan datang.

Baca Juga: Dadah Ceftriaxone: Ketahui Manfaat, Dos dan Kesan Sampingan Penggunaannya

Punca sakit kepala yang kerap

Kepala sering pening, sama ada sakit biasa atau disertai dengan berdenyut boleh berlaku kerana beberapa perkara. Ramai orang tidak menyedari bahawa kebiasaan yang sering dilakukan boleh mencetuskan perkara ini. Lihat lapan penyebab sakit kepala yang kerap di bawah.

1. Tekanan sebagai penyebab sakit kepala yang kerap

Petikan Sekolah Perubatan Harvard, Salah satu penyebab sakit kepala yang kerap berlaku ialah pengurusan emosi yang lemah. Apabila tertekan, misalnya, otot di bahu dan leher akan mengencangkan. Ini dapat menyekat aliran darah ke otak. Akhirnya, pening tidak dapat dielakkan.

Gejala sakit kepala disebabkan oleh faktor ini boleh menjadi migrain, iaitu sakit di satu sisi. Kepala berdenyut dan terasa berat. Ketidakselesaan ini boleh berlangsung berjam-jam, bahkan berhari-hari.

2. Faktor hormon

Penyebab sakit kepala yang kerap berlaku lebih kerap berlaku pada wanita. Pencetus adalah ketidakseimbangan hormon dalam badan. Keadaan ini biasanya berlaku ketika wanita memasuki kitaran haid setiap bulan.

Hormon yang berperanan menyebabkan sakit kepala adalah estrogen. Semasa haid, wanita biasanya akan merasa sakit atau tidak selesa di kepala, biasanya hanya di satu sisi (migrain).

Baca juga: Jangan memandang rendah, kenali jenis sakit kepala yang perlu anda ketahui

3. Kurang tidur

Ketidakselesaan di kepala boleh disebabkan oleh kualiti dan kuantiti tidur yang buruk. Menurut doktor Sait Ashina, pakar neurologi di Sekolah Perubatan Harvard, Kurang tidur boleh menyebabkan ketegangan di kepala, yang boleh berubah menjadi migrain.

Setakat ini, tidur dikenali sebagai aktiviti melegakan sakit kepala, terutama tidur siang. Ini bermaksud apabila anda sakit kepala, anda dapat melegakan atau menghilangkan gejala dengan tidur. Sebaliknya, kurang tidur boleh mencetuskan sakit kepala yang kerap.

4. Hentikan kebiasaan minum kopi

Siapa sangka, menghentikan kebiasaan minum kopi juga dapat memicu sakit kepala, anda tahu. Ini kerana kafein dapat membuat saluran darah menyempit. Tetapi ini bukan yang menyebabkan pening.

Apabila anda berhenti minum kopi, saluran darah yang biasanya mengecil akan melebar. Sudah tentu, perubahan mendadak ini dapat menghasilkan kesan sakit kepala. Dengan kata lain, ia dapat menarik anda kembali ke kebiasaan minum kopi.

Sebenarnya, pengambilan kafein terlalu banyak sebenarnya boleh membahayakan tubuh. Orang dewasa tidak disarankan untuk minum lebih dari empat cawan kopi yang mengandungi kafein setiap hari.

5. Silau

Pening kerana pendedahan cahaya. Sumber gambar: www.avas.mv

Salah satu penyebab sakit kepala yang sering diabaikan adalah pendedahan cahaya yang berlebihan. Cahaya silau dan terlalu terang boleh mempengaruhi otak. Ini juga termasuk ketika anda berada di hadapan skrin telefon bimbit atau komputer riba terlalu lama dan jarang mengedipkan mata.

Anda boleh menggunakan cermin mata hitam atau lensa pengurangan radiasi. Jadi, mata tidak akan mendapat cahaya yang terlalu kuat. Atau, anda boleh menyesuaikan tahap kecerahan alat-anda.

Kementerian Kesihatan baru-baru ini mengeluarkan jemputan kepada orang ramai untuk menerapkan teknik 20-20-20. Rehatkan mata anda setiap 20 minit, mengalihkan pandangan anda ke objek lain yang berjarak 20 kaki (enam meter) selama 20 saat.

Langkah ini dapat mengurangkan keletihan mata yang boleh menyebabkan sakit kepala.

6. Perubahan cuaca

Faktor cuaca juga boleh menyebabkan pening. Perubahan suhu yang ketara dapat memberi tekanan pada kepala. Ini termasuk kenaikan suhu dan tahap kelembapan yang tinggi.

Perubahan ini mempengaruhi komponen seperti elektrik di otak. Oleh itu, sakit kepala boleh berlaku secara tiba-tiba tanpa anda mengetahui sebab sebenar.

Baca juga: Sakit kepala yang tidak dapat ditanggung, Inilah 10 Cara untuk Meringankannya

7. Kesalahan kedudukan badan

Sekiranya anda tiba-tiba merasa pening yang berulang, penyebabnya mungkin kesalahan kedudukan badan anda dalam melakukan sesuatu. Memetik NHS UK, keadaan ini umumnya timbul kerana berdiri terlalu lama atau posisi duduk yang tidak betul.

Ini boleh menimbulkan ketegangan di leher, punggung bawah, dan bahu. Oleh itu, sakit berdenyut mungkin berlaku di pangkal tengkorak. Sebenarnya, kadang-kadang boleh merebak ke wajah, terutama dahi.

8. Dehidrasi sebagai penyebab sakit kepala yang kerap

Dehidrasi adalah salah satu penyebab sakit kepala sekunder. Pening boleh berlaku apabila badan kehilangan sebahagian elektrolit dan air yang perlu berfungsi oleh beberapa organ. Seperti diketahui, 60 peratus tubuh manusia adalah air.

Sakit kepala akibat dehidrasi disebabkan oleh penyempitan saluran darah ketika badan berusaha mengekalkan simpanan air yang ada. Untuk mengelakkan ini, terapkan gaya hidup sihat dengan memenuhi kebutuhan cairan tubuh dengan minum 1.5 liter air sehari.

Penyebab migrain yang kerap

Migrain adalah sakit kepala yang berlaku di satu bahagian kepala sahaja. Sekiranya ia berlaku terlalu kerap, migrain boleh mengganggu aktiviti. lol.

Anda dikatakan berpengalamansakit kepala yang kerap atau migrain kronik sekiranya sakit kepala dan simptom berterusan selama 15 atau lebih hari setiap bulan. Sementara itu, migrain sporadis hanya berlangsung satu atau dua hari.

Penyebab migrain yang kerap berlaku pada beberapa orang adalah berbeza, tetapi biasanya keadaan ini dipicu oleh beberapa perkara yang telah dijelaskan di atas seperti kurang tidur, kafein dan tekanan. Wanita mengalami sakit kepala lebih kerap kerana perubahan hormon.

Migrain adalah keadaan biasa pada orang dewasa. Laman kesihatan National Health Service mengatakan 1 dari 5 wanita dan 1 dari 15 lelaki mengalami sakit kepala yang lebih kerap.

Gejala Migrain

Gejala migrain kronik biasanya termasuk sakit kepala dan mual yang kerap. Sebenarnya, dalam beberapa kes, gejala lain yang timbul adalah muntah.

Selain itu, gejala migrain ialah anda menjadi sensitif terhadap bunyi, bau, cahaya dan mengalami perubahan penglihatan.

Mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala?

Perubahan hormon adalah salah satu sebab mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala. Kerana kehamilan adalah salah satu penyebab wanita mengalami perubahan hormon lebih kerap.

Di samping itu, peningkatan jumlah darah pada awal kehamilan adalah salah satu pencetus mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala. Beberapa sebab lain adalah:

 • Kurang tidur
 • Berhenti minum kopi
 • Gula darah rendah
 • Kekeringan
 • Tekanan
 • Postur badan yang lemah, terutamanya ketika bayi dalam kandungan semakin besar
 • Kemurungan dan kegelisahan semasa kehamilan.

Wanita hamil juga boleh mengalami sakit kepala atau migrain, yang pada awal kehamilan sangat parah. Apabila migrain teruk, wanita hamil akan sering mengalami sakit kepala dan loya pada masa yang sama.

Berhati-hati dengan sakit kepala yang kerap

Sakit kepala yang kerap tiba-tiba harus diberi perhatian serius. Keadaan ini biasanya merupakan salah satu tanda bahaya dari masalah yang tidak dapat dipandang ringan oleh tubuh.

Laman web kesihatan WebMD menyebutnya sakit kepala ribut petir sebagai jenis sakit kepala yang sangat teruk. Keadaan ini sering tiba-tiba tanpa gejala dan mencapai puncaknya dengan cepat.

Beberapa penyebab sakit kepala yang kerap adalah:

 • Koyakan atau penyumbatan pada saluran darah
 • Kecederaan kepala
 • Stroke pendarahan kerana pecahnya saluran darah di otak
 • Strok iskemia kerana penyumbatan saluran darah di otak
 • Penyempitan saluran darah yang mengelilingi otak
 • Keradangan saluran darah
 • Perubahan tekanan darah pada akhir kehamilan.

Sakit belakang yang kerap

Sakit kepala boleh berlaku di mana-mana bahagian kepala, termasuk bahagian belakang. Sakit kepala belakang yang kerap boleh disebabkan oleh banyak perkara dan anda dapat mengenal pasti penyebabnya dari gejala yang ditimbulkannya.

Beberapa penyebab sakit belakang adalah:

 • Artritis
 • Postur yang tidak baik
 • Sakit kepala yang tegang
 • Migrain.

Itulah lapan penyebab sakit kepala yang kerapyang banyak orang tidak sedar. Ayuh, perhatikan kebiasaan menjalankan rutin harian untuk mengelakkan sakit kepala yang kerap!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!