Kesihatan

Kenali ciri dan tanda kehamilan yang tidak dijangka berikut

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui aplikasi Good Doctor 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kita. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

Anda perlu mengetahui tanda-tanda kehamilan yang tidak dijangka agar persiapan kehamilan anda berjalan lancar. Salah satu tanda awal kehamilan adalah haid lewat, yang kemudian diikuti oleh perasaan letih, mual, dan muntah.

Walau bagaimanapun, setiap wanita mungkin mengalami gejala kehamilan awal yang berbeza. Untuk itu, anda perlu mengetahui tanda-tanda kehamilan yang tidak dijangka. Inilah penjelasannya.

Tanda dan gejala kehamilan

1. Akhir bulan akan datang

Ini adalah kaedah yang paling dipercayai bagi kebanyakan wanita untuk mengesan kehamilan.

Umumnya, wanita yang tidak haid dalam masa 5 hari atau lebih selepas tarikh tersebut harus dikatakan terlambat untuk haidnya, jadi perlu untuk memeriksa kehamilan. Walau bagaimanapun, tidak selalu merupakan tempoh akhir yang merupakan tanda kehamilan, anda tahu.

2. Kehilangan selera makan

Wanita hamil biasanya akan kehilangan selera makan untuk jenis makanan tertentu. Namun, sebaliknya, ia boleh menjadi keinginan atau kesukaan terhadap makanan lain.

Memang, sehingga kini, belum ada alasan saintifik mengapa wanita hamil sering menginginkan makanan tertentu. Kecurigaan sementara, hasrat disebabkan oleh perubahan yang biasanya berlaku semasa kehamilan.

3. Mudah letih

Pada awal kehamilan, tubuh akan menghasilkan hormon progesteron dalam jumlah yang tinggi. Kesannya, ia menjadikan seorang wanita mudah merasa letih dan mengantuk.

4. Sakit pagi

Sakit pagi atau merasa mual, dengan atau tanpa muntah, yang sering berlaku pada waktu pagi adalah salah satu tanda kehamilan yang perlu anda ketahui.

Sehingga kini, tidak ada alasan yang jelas untuk apa yang menyebabkan mual dan muntah pada wanita semasa kehamilan. Walaupun namanya sakit pagiRasa mual dan muntah pada wanita hamil sebenarnya boleh berlaku pada bila-bila masa, siang dan malam.

5. Kerap membuang air kecil

Kencing yang kerap juga boleh menjadi tanda kehamilan. Terutama jika frekuensi meningkat dengan ketara daripada biasa.

6. Sakit payudara dan bengkak

Sekiranya payudara anda mulai sensitif, sakit, dan bengkak (berat), maka ini boleh menjadi tanda bahawa anda hamil. Ini disebabkan oleh pengaruh perubahan hormon yang berlaku pada awal kehamilan.

Tanda-tanda kehamilan yang tidak dijangka

Selain beberapa gejala kehamilan di atas yang sering diketahui oleh orang ramai, terdapat juga beberapa tanda kehamilan yang tidak dijangka yang perlu anda ketahui. Inilah penjelasannya.

1. Kekejangan perut

Pada sesetengah wanita, tanda-tanda awal kehamilan dapat ditandakan dengan kekejangan perut. Kekejangan perut biasanya berlaku sekitar 1-2 minggu kehamilan.

Kekejangan yang timbul di kawasan sekitar perut disebabkan oleh proses menanam telur yang disenyawakan di dinding rahim. Jadi, ia sering disertai dengan bintik-bintik.

Kerana simptomnya serupa dengan PMS, gejala kekejangan perut sering diabaikan oleh wanita sebagai tanda kehamilan. Sebenarnya, kekejangan perut sebenarnya boleh menjadi berita baik bagi anda yang ingin mendapatkan bayi tidak lama lagi.

2. Pening dan sakit kepala

Kehamilan boleh menyebabkan pelebaran saluran darah dan mengurangkan tekanan darah, yang dapat menyebabkan anda sering sakit kepala dan pening.

3. Terdapat bintik-bintik atau pendarahan pada vagina

Kemunculan bintik-bintik atau pendarahan pada vagina boleh menjadi tanda awal kehamilan.

Keadaan ini sering dikenali sebagai pendarahan implantasi, yang disebabkan oleh penyambungan telur yang disenyawakan ke dinding rahim. Proses ini biasanya berlaku 10 hingga 14 hari selepas persenyawaan.

Walaupun berlakunya bintik-bintik akibat implantasi sering terjadi pada masa yang sama dengan haid, anda masih dapat mengetahui perbezaan antara keduanya dengan mudah. Pendarahan implantasi pada umumnya jauh lebih ringan daripada pendarahan haid.

4. Sembelit atau sukar membuang air besar

Sembelit adalah salah satu tanda kehamilan yang tidak dijangka yang perlu anda ketahui. Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan boleh menyebabkan sistem pencernaan berfungsi dengan perlahan, sehingga sukar untuk membuang air besar.

5. Suhu badan tinggi pada waktu pagi

Tahu tinggi badan yang berlaku pada waktu pagi juga boleh menjadi tanda awal kehamilan, anda tahu. Suhu badan ketika anda bangun pagi atau apa yang sering disebut Basal Body Temperature (STB) boleh meningkat pada wanita yang sedang hamil.

  • Suhu badan meningkat. Foto: //www.popsci.com/

Ini disebabkan oleh peningkatan hormon progesteron setelah ovulasi. Peningkatan STB yang berlangsung selama 18 hari atau lebih mungkin merupakan tanda bahawa seorang wanita memasuki peringkat awal kehamilan.

6. Lebih beremosi

Pada awal kehamilan, wanita biasanya cenderung lebih emosional dan berkulit putih. Ini disebabkan oleh peningkatan pengeluaran hormon estrogen dan progesteron di dalam badan, sehingga secara tidak langsung dapat mempengaruhi keadaan emosi wanita.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui aplikasi Good Doctor 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!